Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amplituner Harman Kardon AVR35RDS - '' No Data ''

19 Mar 2011 15:43 2497 8
  • Poziom 13  
    Witam.
    Kupiłem już jakiś czas temu owy amplituner u znajomego. Twierdził on, że przestał grać w trybie surround stąd tanio udało mi się go dorwać. Zajrzawszy do środka zauważyłem usmoloną PCB przy stabilizatorze IC484 ( KIA7805 ). Ten scalak zasilał płytki które odpowiadają za dźwięk surround. Niestety, problem nie ustał. Na wyświetlaczu widnieje komunikat '' No data '' po wciśnięciu przycisku Pro Logic i ustawieniu wejścia na Coaxial. Oczywiście stabilizator dostaje napięcie, nie jest przebity także wykluczam raczej takie problemy. Wszystkie kable są podłączone. Może jakiś zimny lut? Albo problem tkwi w źródle dźwięku a nie amplitunerze? Karta dźwiękowa to Asus Xonar DX, przewód jest odpowiedni do takiego podłączenia i wpięty jest tam gdzie trzeba. Cóż, czekam na rady.
    Pozdrawiam
  • Poziom 18  
    Czy rozpoznawany jest sygnał podawany na wejście optyczne?

    Czy w trybie ProLogic poprawnie dekoduje dźwięk 5-kanałowy?
  • Poziom 13  
    Właśnie jak podłączyłem kabel cyfrowy ( czy jak on tam się zwie ) wpinając go do gniazda coaxial w amplitunerze i spdif w komputerze na amplitunerze wyświetla się komunikat '' no data '' i nie ma żadnego dźwięku. Próbowałem też na drugiej karcie dźwiękowej i to samo.
  • Poziom 13  
    Aha, tego gniazda nie sprawdzałem ponieważ nie mam odpowiedniego kabla.
    Jeśli chodzi o ten temat podany przez pana, to już go widziałem i zastosowałem się do instrukcji. Wymieniłem stabilizator na KA7805. Tylko że w tej instrukcji serwisowej problem polega na tym, że stabilizator się przegrzewa i włącza się w nim zabezpieczenie, a u mnie po wymianie stabilizatora i dodaniu przy okazji trochę pasty termo przewodzącej stabilizator nie grzeje się wcale. Mogę kupić ten kabel optyczny, ale nie wiem czy jest sens.
  • Poziom 18  
    Jeszcze nie odpowiedziałeś na drugie pytanie:
    Czy w trybie ProLogic poprawnie dekoduje dźwięk 5-kanałowy?


    Jeżeli dekoduje, to jest sens sprawdzenia gniazda optycznego, bo być może problem tkwi po stronie komputera, a nie amplitunera.
    Np. kartę SundBlaster trzeba przekonfigurować, żeby wysyłała dzwięk cyfrowy.
  • Poziom 13  
    Właśnie tego pytania zbytnio nie rozumiem. Po ustawieniu trybu ProLogic ustawiam głośniki na tryb 5-W Speakers ( czyli 5.1 ). No i po tym ustawieniu nadal widnieje komunikat No-Data no i nie gra żadna z kolumn. Jedynie podłączając się chociażby do gniazda DVD, CD itd. grają kolumny frontowe. Nie mam pojęcia zielonego jak sprawdzić czy ProLogic dekoduje poprawnie dźwięk czy nie. Dobrze by było jakby ktoś mi to wyjaśnił.
  • Poziom 13  
    Witam, jako iż żadnej odpowiedzi nie dostałem postanowiłem samemu zadziałać i kupiłem ten kabel optyczny i wpiąłem się do gniazda optical. Po włączeniu amplitunera wcisnąłem na ProLogic, okazuje się że komunikat no data wyświetlał się po wciśnięciu Digital. Dźwięku niestety nadal nie ma. Nie wiem może to dlatego, że przed ustawieniem na ProLogic muszę wcisnąć jedno z urządzeń ( np. dvd ) bo inaczej po prostu amplituner nie reaguje na wciśnięcie owego przycisku. Czekam na rady.
  • Poziom 13  
    Witam. Czy jest ktoś kto pomoże mi rozwiązać ten problem?