Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Fabia radio Dance niedziała.

kingofspace7 19 Mar 2011 18:01 5315 3
    kingofspace7
    Level 20  
    Witam Dzisiaj Trafiło do mnie na warsztat radyjko jak w temacie. Z tego co wiem nie działa w cale tzn nawet się nie włącza. Muszę je naprawić.
    Czy posiada ktoś jakiś service manual do tego modelu? Co mogło paść. Radio jest dość skomplikowane elektronicznie. Za pomoc w naprawie oddam wszystkie moje punkty.

Dokładne dane Radia Odczytane z nalep na obudowie.
    Made in Protugal Visteon
    VP6SBF-18C815-AE
    10R-032432
    032432

5j0035161

Aktualnie rozebrałem radio na części składowe. Jest Płyta główna z gniazdami (nie jest to standard iso) Odpięty przedni panel i odpięty odtwarzacz CD.

Przypuszczam że uszkodzeniu mógł ulec układ zasilania skoro radio całkiem nie wstaje.

Mam zamiar podłączyć zasilania pod płytę główną i sprawdzić gdzie się blokuje i wyeliminować usterkę. Czy takie rozwiązanie jest bezpieczne?

Dodano po 3 [minuty]:

Przed chwilą zauważyłem że taka jakby folia odkleja się od końcówki mocy. Ale nie sądzę by to było przyczyną.

Dodano po 5 [minuty]:

Z tego co widzę na stole nie uda mi się go uruchomić ponieważ działa po canie? Ale jednak chciałbym je naprawić wszelkie rady mile widziane.
    Jerzy Majkut
    Level 25  
    Witam! Miałem już takie radio na stole i często się wyłączało. Przyczyną był uszkodzony kondensator smd na którymś pinie diagnostycznym w złączu zasilającym. Radio na stole gra po wpisaniu kodu i wszystkie funkcje działają. Pozdrawiam.
    dabek12
    Level 10  
    Kolego dałeś sobie rade z tym radyjkiem ?
    mam podobny problem z radiem STREAM płyta główna jak w DANCE radio po jakimś czasie wyłacza się giną napięcia na scalonym zasilaczu 70886fb myslę że albo ten scalak jest uwalony albo faktycznie coś robi zwarcie np jakis kondensator tak jak pisał kolega wcześniej - niestety u mnie kondensatory na liniach can są ok myślę że to o nie chodziło koledze jeśli nie to poprawcie mnie.
    Może też ktoś wie gdzie można taki układ scalony dostać ja nie znalazłem .
    Ostatnie radio DANCE jakie robiłem mialo też takie objawy wtedy poradziłem sobie zakupem za 100zł uszkodzonego z połamanym wyswietlaczem ale to troche drogo wychodzi .
    Sadze że jest to jakaś wada fabryczna nie robie dużo radyjek a ostatnio dwa na to samo takie same to coś nie tak.Podzielcie się wiedzą koledzy napewno ktoś już takie radio opanował.
    kingofspace7
    Level 20  
    Niestety mi się nie udało..... Nie mam dokumentacji ani service manuala.