Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Detektor promieniowania - "najmniejszy na świecie".

marek_34 19 Mar 2011 20:11 26441 65
  • Detektor promieniowania - "najmniejszy na świecie".

Autor na wstępie zaznacza, że nie jest to zapewne najmniejszy licznik na świecie, a właściwie nie jest to licznik Geigera sam w sobie (brak lampy Geigera). Natomiast urządzenie to wyzwala impuls na diodę led jak tylko cząstka o odpowiedniej energii padnie na fotodiodę PIN. Wg zapewnień autora urządzenie to wyzwala jedno mrugnięcie diody na sekundę gdy użyte zostało źródło promieniowania powodujące wytworzenie dawki ekspozycyjnej 2 mR (zbadane za pomocą starego licznika geigera i źródła referencyjnego promieniowania). Czułość jest na tyle wystarczająca aby np. określić czy badany minerał zawiera uran. Użycie większej diody PIN powinno zwiększyć tą czułość.

Układ został zaprojektowany tak aby praktycznie nie pobierał prądu, całkowite natężenie wynosi tylko 3 µA a bateria 9 V wystarcza na bardzo długo.

Działanie: gdy cząsteczka o odpowiedniej energii padnie na diodę pik napięcia zostanie wzmocniony przez tranzystory 2N4117 oraz MPSA18. Aby układ zadziałał ważne jest aby dioda pin która jest wrażliwa na światło była umieszczona w zupełnej ciemności, autor dodatkowo pomalował ją na ciemny kolor.

Schemat:

Źródło: http://www.techlib.com/area_50/enricosprojects.htm#Worlds%20Smallest

Cool? Ranking DIY
    About Author
    marek_34
    Level 18  
    marek_34 wrote 332 posts with rating 266, helped 6 times. Live in city Katowice. Been with us since 2006 year.
    Futrzaczek
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jak rozumiem, typ diody jest obojętny, a parametry tranzystorów niekrytyczne?
    Rezystor w bazie 2N4401 naprawdę ma 124M, czy to jakiś błąd?
    wzk
    Level 19  
    Tylko dioda p-i-n. Gabaryty złącza jak największe. Z innymi bawić się szkoda zachodu.
    Paolo1976
    Level 24  
    Jeśli dioda ma być umieszczona w zupełnej ciemności, to w jaki sposób mierzyć promieniowanie w terenie i do tego w dzień? Bo wtedy wynik pomiaru jest mało wiarygodny.
    .3lite
    Level 17  
    Paolo1976 wrote:
    Jeśli dioda ma być umieszczona w zupełnej ciemności, to w jaki sposób mierzyć promieniowanie w terenie i do tego w dzień? Bo wtedy wynik pomiaru jest mało wiarygodny.

Dlaczego niby? Dioda ma być gdzieś ukryta i jak najbardziej zaciemniona, gdy cząstka alfa lub beta przez nią przeleci to wtedy przewodzi prąd.
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

Cząstka alfa nie przeleci przez diodę - zatrzyma ją nawet kartka papieru. Tym wykrywaczem można wykryć tylko cząstki beta i gamma, i to tylko przy założeniu, że cząstki beta nie zatrzyma zbyt gruby plastik obudowy lub diody...
    thereminator
    Conditionally unlocked
    Futrzaczek wrote:

Rezystor w bazie 2N4401 naprawdę ma 124M, czy to jakiś błąd?

W artykule źródłowym napisano:
    Quote:

The 2N4401 is biased by two, 62 megohm resistors connected in series(...)
    Futrzaczek
    thereminator wrote:

W artykule źródłowym napisano:
    Quote:

The 2N4401 is biased by two, 62 megohm resistors connected in series(...)

Tyle to ja jeszcze umiem przeczytać ;) Bardziej chodzi mi o techniczne uzasadnienie, zwłaszcza, że jest to tranzystor bipolarny.
    wzk
    Level 19  
    Jednak chyba nie rozumiesz co czytasz. Jest jasno i zwięźle wszystko napisane. Na Twoim miejscu polecam poszerzenie swej wiedzy. Wujaszek Google i "detektor+półprzewodnikowy" rozwieje wszystkie wątpliwości.
    .3lite
    Level 17  
    Urgon wrote:
    AVE...

Cząstka alfa nie przeleci przez diodę - zatrzyma ją nawet kartka papieru. Tym wykrywaczem można wykryć tylko cząstki beta i gamma, i to tylko przy założeniu, że cząstki beta nie zatrzyma zbyt gruby plastik obudowy lub diody...

Zgadza się i to miałem na myśli, przepraszam za pomyłkę.
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Z tymi rezystorami o tak wielkiej (!) wartości, zwróćcie uwagę Koledzy, że jest to jedyny dzielnik rezystorowy, polaryzujący baze tranzystora, włączony na stałe do zasilania. A podstawowym celem konstruktora, było jak sądzę, maksymalne zredukowanie prądu pobieranego przez układ. Można przecież rozbudować ten układ o licznik impulsów, sygnał akustyczny etc. Musze poszukać diody PIN i coś sensownego sklecić.
    Futrzaczek
    Quote:
    Z tymi rezystorami o tak wielkiej (!) wartości, zwróćcie uwagę Koledzy, że jest to jedyny dzielnik rezystorowy, polaryzujący baze tranzystora, włączony na stałe do zasilania.

Właśnie o to mi chodziło - czy zwykły, przełaczający tranzystor bipolarny w ogóle zareaguje na taką polaryzację. Bubli w internecie nie brak. Prąd przezeń płynący nie będzie większy niż 75nA. Toż to wystarczy połączenia paluchami zatłuścić ;)
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Może tak, może nie.....Dziwny ten dzielnik, faktycznie. A co do diody PIN znalazłem fotodiode PIN o symbolu SFH 203FA (2 zł/sztuka :D) zobaczymy jak bedzie sie spisywać jako detektor β,γ i x (oczywiście CAŁKOWICIE zaciemniona) to może też coś zrobię. Poszukam jeszcze oryginalnej PIN do detektorów.
    Pozdrawiam.

PS. Ta SFH 203 ma po prostu WIELKIE złącze.
    wzk
    Level 19  
    Futrzaczek wrote:

Toż to wystarczy połączenia paluchami zatłuścić ;)

Więc będzie to test na Twoją jakość wykonania. :D
    A na poważnie to prąd diody p-i-n dobiera się minimalny stąd taki rezystor. Punkt połączenia diody, rezystora montuje się na teflonie albo wprost w powietrzu i obowiązkowo myje płytkę.
    And!
    Admin of Design group
    Pomysł nie jest nowy:
    Gamma-Photon Radiation Detector

Alternatywą (pod względem prostoty rozwiązania) są jeszcze ion chamber + tranzystor z bardzo dużą rezystancją wejściową.
    Link
    Link
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Tu by można było użyć wzmacniacz elektrometryczny, taki jak używany w pH-metrach, tylko po co. Impuls przewodzenia takiej diody podczas przelotu przez złącze czastki beta np. to pojedyncze µA. Prawie tak, jak gazowany GM, tylko napięcia tu niższe i to jest zaleta.
    wzk
    Level 19  
    Należy stosować konwerter prądu diody na napięcie. Polecam CA3130 lub coś podobnego. LM324 jest za wolny i pik rozmyje się do poziomu szumów. Ale próbować można.

Do sprawdzenia reakcji na promieniowanie β polecam wstawienie czujnika do soli potasowej stosowanej do nawożenia pól. Jeżeli pojawią się impulsy tzn., że urządzenie wykrywa promieniowanie β. Potem nie zapomnieć wymyć czujnik, ponieważ zawarty w soli chlor zeżre elektronikę.
    wzk
    Level 19  
    To uważaj na neutrony, bo tym bzdetem ich nie wykryjesz. :D
    Polecam stare ale jare urządzenie polskiej produkcji na sprawdzonych ASY37 chociaż z neutronami też mu nie po drodze.
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Hahahaa, a co powiesz na to :GRAETZ EDW150 :D:idea:Link

PS. A co Kolega _wzk_ sądzi o dodaniu krysztalu siarczku cynku lub chlorku litu przed diodą PIN ? Proste, tanie i neutrony chwyta i to nieźle :idea: :D
    konrad92
    Level 15  
    Quote:
    mam dostęp do rud uranu i tlenku toru :D

Nie afiszuj się że masz dostęp do tego typu materiałów, bo ja już miałem odwiedziny CBŚ w domu, właśnie w związku z rudą uranu.
    Dobrym a zarazem (jedynym) legalnym źródłem promieniowania są czerwone elektrody do spawania TIG - do kupienia w castoramie.
    5 elektrod TIG przy pomiarze promieniowania β, γ
    Dozymetr jest niewielki, a oparty na tubie Geigera.
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Etap rosyjskich dozymetrów mam dawno za sobą. Co do innych spraw, pracuje w m/n takiej firmie, że mam dostęp do troche bardziej zaawansowanych źródełek, niż torowane elektrody spawalnicze :D
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    A co do radioźródełek o wcale nie takiej małej aktywności, i to Sr90, to b.dawno temu, niejaka firma CEZAS (zaopatrzenie szkół) sprzedawała takowe w gustownych drewniano - ołowianych skrzyneczkach, bez żadnych ceregieli :D
    _Konrad90_ ychy :cry: A co do CBŚ to na szczęście mam do nich 9 kkm w linii prostej :D
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

Jakiś czas temu komuś zrobiono wjazd na chatę za posiadanie rud uranu. Chciano go upupić za posiadanie MW, ale koleś wszelkie dowody "spalił" przed kamerą i filmiki na YouTube wrzucił, więc go dopadli za rudy. Co ciekawe, CBŚ go odkryło właśnie przez te filmiki, i to zapewne przypadkiem. By się nie chwalił - by miał święty spokój. Zabawne w tym jest to, że skały z rudami uranu walają się stertami w jednym z polskich parków narodowych. Poza nim też idzie znaleźć legalne skały promieniotwórcze, bo parkowych wynosić nie wolno. Do tego można kupić sole radioaktywnego uranu za kilkadziesiąt dolców na eBay'u...
    Futrzaczek
    Promieniotwórczość jest czymś całkowicie naturalnym i występującym w przyrodzie (jak etanol), a próbuje się z tego zrobić wielkie zagrożenie, mogące zniszczyć cały ten system. Przypomina mi się Rok 1984 Orwella :D
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    A'propos, mam zamiar w tym tygodniu zrobić następujący eksperyment: użyć całkowicie (!) zaciemniony fotorezystor CdS jako detektor neutronów. Wychodzi mi, że powinien coś wykryć. :idea:
    konrad92
    Level 15  
    Quote:
    Art. 171. § 1. Kto, bez wymaganego zezwolenia lub wbrew jego warunkom, wyrabia, przetwarza, gromadzi, posiada, posługuje się lub handluje substancją lub przyrządem wybuchowym, materiałem radioaktywnym, urządzeniem emitującym promienie jonizujące lub innym przedmiotem lub substancją, która może sprowadzić niebezpieczeństwo dla życia lub zdrowia wielu osób albo mienia w wielkich rozmiarach,
    podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
    § 2. Tej samej karze podlega, kto wbrew obowiązkowi dopuszcza do popełnienia czynu określonego w § 1.
    § 3. Tej samej karze podlega, kto przedmioty określone w § 1 odstępuje osobie nieuprawnionej.

I z takim argumentem przychodzi Ci do domu CBŚ, nie ważne ile rudy czy innego "świecącego" ustrojstwa posiadasz. :D Jak napisałem wyżej, do testów najlepsze są czerwone elektrody TIG do spawania (zawierają 3% Toru)