Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Discolitez 3x230V triak bt137

19 Mar 2011 21:04 5766 7
  • Level 26  
    Witam mój problem polega na tym że mam zrobione discolitez 4kanały kumpel też chciał mieć takie coś wiec kupił części lecz w sklepie nie mieli triaka bt136 dali mu bt137.Problem polega na tym ze układ wgl nie daje oznak życia po podaniu napięcia z portu LPT triak się nie załącza.oglądałem notki katalogowe obu triaków lecz za bardzo tego nie ogarniam i stwierdziłem ze różnią się tylko mocą o ile dobrze wyczytałem napięcie załączania jest takie samo lecz różnica tkwi w prądzie bt136-Napięcie VT On-stan IT = 5 A - 1,4 1,70 V bt137-Napięcie VT On-stan IT = 10 A - 1,3 1,65 V lecz nie za bardzo z teko kumam o co chodzi.
    Na shcemacie ze strony discolitez jest rezystor 360ohm ja dałem 390 lecz różnicy raczej nie ma bo u mnie działa tylko z triakiem bt137 nie chce.Proszę o pomoc w uruchomieniu tego z góry thx pozdrawiam
    Trendy 2021 w branży Internetu rzeczy [Webinar 02.07.2021, g.12.00]. Zarejestruj się za darmo
  • Level 20  
    Pierwsza sprawa czy triaki na pewno są sprawne :) nieraz zdarzyło mi się kupić części które prawdopodobnie były z wadliwej serii ;]

    Jak byś mógł to podaj linka do stronki ze schematem :)
  • Level 26  
    Wydaje mi sie że triaki są sprawne bo złożyłem 2kanały i ani jedn nie działa.Wydaje mi sie że problem leży przy ich załaczaniu.Na chemacie jest triak bt136 Discolitez 3x230V triak bt137
  • Level 20  
    Widzę, że używasz separacji galwanicznej. Skoro myślisz że triak sprawny to trzeba sprawdzić czy sygnał dochodzi z LPT i czy optotriak jest sprawny. Zakładam że opto masz umieszczony w podstawce dip 6. Podłącz dwójnik złożony z LED i rezystorka pod LPT (przy wyciągniętym MOC3041) i zobacz czy wogole sygnał dochodzi do opto. Jeśli dochodzi to konieczne bedzie sprawdzenie opto.

    Jak coś to pod linkiem jest prosty sposób sprawdzenia triaka.

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic342278.html
  • Level 26  
    optotriak nie jest na podstawce bo złożone to jest w pająku sygnał z lpt dochodzi bo przy innych 4kanałach złożonych z bt136 działa.Optotriak wydaje mi sie że jest sprawny bo na nóżkach 4 i 6 jest napięcie.Zimnych lutów też nie ma.Czyli triak bt137 nie rożni się od bt136 jeśli chodzi o załączanie??a jeśłi chodzi o sprawdzenie tego triaka to ten włącznik który jest przedstawiony Discolitez 3x230V triak bt137
    podpiać do bramki?? I raczej nie posiadam żąrówki 5W ale znajde gdzieś 21W Nie przekroczy nawet 2A czyli moze być??

    Dodano po 2 [godziny] 18 [minuty]:

    Sprawdziłem te triaki tak jak na tym rysunku i po zwarciu bramki żąrówka zapala sie lecz po odłaczeniu nie gaśnie wiec nie wiem czy są sprawne.Ale po podłączeniu do optotriaka prze rezystor 470ohm 3.7V z baterii telefonu za optotriakiem nie ma żądnego napięcia wiec może optrotriak uwalony?
  • Level 20  
    Może po prostu przegrzałeś opto podczas lutowania w pająka? Najlepiej jak dolutujesz najpierw podstawke pod opto.. i wstawisz inny wtedy się przekonasz.
  • Level 26  
    Z początku też na to wpadłem ale wziołem nowego optotriaka i za nim też nie było żądnego napiecia!!Wiec raczej to wina optotriaków sprawdzę jeszcze u siebie na bt136 czy za optotriakiem jest napiecie jeżeli tak to optotriaki uwalone ale czy może sie zdarzyć ze kupujac nowe w sklepie wszystkie 3 są uszkodzone?
  • Level 26  
    Okazało się że optotriaki są z jakiejś felernej partii i ani jeden nie był sprawny po wymianie na inny wszystko działa temat do zamknięcia