Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Generator Diesla z ATS do zasilania domu-dobry wybór?

tmf 20 Mar 2011 22:51 12389 21
Automation24
    tmf
    Moderator of Microcontroller designs
    Witam!
    Ze względu na dosyć częste wyłączenia prądu pomyślałem o dołożeniu do instalacji elektrycznej domu generatora zapewniającego podtrzymanie. Z różnych względów ma to być generator Diesla, moc 5-7kW z ATS. Znalazłem w necie coś takiego:
    Kraftwelle Model SDG 7800. Co sądzicie o tym wyborze? Może ewentualnie możecie zaproponować co innego? Na co zwracać uwagę przy zakupie? Jak sądzę pokazany generator ma wszystkie układy umożliwiające podłączenie go do sieci domowej i automatyczne przełączenie sieć/generator?
  • Automation24
    feni1
    Level 13  
    Jest to najzwyklejszy chińczyk, występujący pod wieloma nazwami.
    Wykonanie nawet dość dobre, tak na oko. Nie wiem jak długo pochodzi, znajomy kupił ale jego agregat ma dopiero 8h pracy. Na razie działa i odpala bez problemów.
    Ten modl agregatu nie ma ATS, ma możliwość współpracy z ATS, ale trzeba ATS dokupić.
    Do tego aby podłączyć agregat do instalacji w domu trzeba przystosować odpowiednio tą instalację.
  • Automation24
    tmf
    Spodziewam się, że to nie jest żadne cudo. Ale ma po prostu spełniać swoją funkcję, nie sądzę, aby rocznie popracował więcej niż 8h. Instalacja oczywiście jest dostosowana do takich rozwiązań. Jaki on ma czas startu? Widzieliście może jakiś moduł, który na ten czas poda napięcie np. przez falownik z akumulatorów? Chodzi o to, żeby przełączenie było transparentne i nie resetowało mi urządzeń. Coś w rodzaju UPSa...
    feni1
    Level 13  
    Kolega wie ze takie rozwiązania należy uzgadniać z lokalnym ZE?
    tmf
    Kolega wie, że tak lokalna wieść gminna popularyzowana przez lokalnych "guru" niesie, co oczywiście z prawdą nie ma wiele wspólnego. A BTW, nie o kwestie z ZE pytałem i prosiłbym o trzymanie się tematu.
    190_Wojciech
    Level 20  
    Kolego TMF napiszę dużymi żeby dotarło. Zamiast rugać tych "lokalnych guru" dla przyzwoitości i własnej wiedzy sprawdź informację w lokalnym ZE i będziesz wiedział na czym stoisz. Agregat który podajesz w linku to przykład klasycznego chińczyka który produkowany jest pod różnymi markami dla różnych dystrybutorów czasami nazywającymi się "niemieckimi". I o ile chcesz kupić go po to żeby mieć agregat to pewnie bym się nie odezwał. Natomiast jeśli zamierzasz go podpiąć jako zasilanie awaryjne do istniejącej instalacji energetycznej przy wykorzystaniu "fabrycznego ATS" to powiem to najdelikatniej jak się da: na głowę upadłeś ? Rzeczona skrzynka nazywana szumnie ATS to przekroje kabli które gwarantują Ci w najlepszym przypadku ich stopienie w najgorszym pożar, "układ "styczników" w tym pudełku nie ma blokad mechanicznych co w przypadku awarii wyśle prąd produkowany przez rzeczonego chińczyka do sieci energetycznej. O tym co może jeszcze pójść nie tak doczytaj na forach tam też wyjaśnią Ci sytuację w której ZE wykryje fakt że układ "ATS" nie SPEŁNIAŁ podstawowych zadań stawianych przed tego typu instalacjami.
    Jeśli już upierasz się na tego chińczyka wykorzystaj zwykły przełącznik
    sieć-0-agregat lub kup gotowy solidny SZR z kontrolą pracy agregatu. Choć cena może być zaporowa. Czy masz równomiernie obciążone fazy w domu ? Bo ten super agregat kontroluje tylko obciążenie jednej i na podstawie tego pomiaru się reguluje. Zapomnij też o uzyskaniu 7 kW a już na pewno nie na jednej fazie.
    feni1
    Level 13  
    Kolego tmf mnie mało interesuje co u ciebie wieść gminna niesie. Temat który poruszyłeś jest na tyle obszerny, że i o sposobie podłączenia agregatu i o sprawach przepisów należy podyskutować.
    Właściwie przedmówca wszystko ci wyjaśnił, ja tylko napiszę ze mało istotne jest to czy w razie wypadku z udziałem twojego agregatu pójdziesz siedzieć czy nie. Ważne est abyś nie zrobił nikomu krzywdy.
    tmf
    Jak pisałem, interesują mnie odpowiedzi na temat. Jeśli nie masz nic do dodania, to proszę nie odzywaj się. A jeśli już bardzo chcesz to poproszę o konkretny paragraf lub punkt w umowie z ZE.
    190_Wojciech: Dzięki za konkretne informacje o tym agregacie. Fazy mogę mieć zrównoważone dla odbiorników zasilanych awaryjnie (nie planuję całego domu, tylko obwody na których mi zależy, a te są wydzielone i można w sposób dosyć dowolny je połączyć). Oczywiście nie oczekuję z niego 7kW, poniżej 5 kW mnie w zupełności satysfakcjonuje, a zapewne typowo to będzie coś koło 2kW. Też zwróciłem uwagę na raczej małe przekroje przewodów na tym złączu ATS, natomiast nie przesadzałbym z konsekwencjami. Te kable są krótkie i w najlepszym razie zrobią się co najwyżej ciepłe, a jak pisałem nie planuję pracy pod pełnym obciążeniem. Interesuje mnie sprzęt, który od czasu do czasu ma działać, do którego będzie przez najbliższe lata serwis, działający bezawaryjnie i automatycznie. Rozwiązania typu przełącz dźwignię zupełnie mnie nie interesują.
    A BTW co do kwestii prawnych - jak pisałem, jeśli znacie stosowne paragrafy to poproszę. Z drugiej strony urządzenie ma wszelkie certyfikaty, więc w razie problemów to nie moja sprawa - papiery są ok.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    tmf wrote:
    Jak pisałem, interesują mnie odpowiedzi na temat. Jeśli nie masz nic do dodania, to proszę nie odzywaj się. A jeśli już bardzo chcesz to poproszę o konkretny paragraf lub punkt w umowie z ZE.
    ...
    A BTW co do kwestii prawnych - jak pisałem, jeśli znacie stosowne paragrafy to poproszę. Z drugiej strony urządzenie ma wszelkie certyfikaty, więc w razie problemów to nie moja sprawa - papiery są ok.

Kolego, Twoja irytacja i Twoje wymagania są nie na miejscu. Po pierwsze naruszyłeś pkt 14 regulaminu, po drugie naruszasz pkt 16. I prosiłbym o zapamiętanie, że skoro poprosiłeś o radę, to już nie Ty decydujesz, kto będzie pisał i odpowiadał.

A odnośnie paragrafów i przepisów, to proponuję zapoznać się z umową, którą podpisywałeś z ZE na dostawę energii. Większość ZE we wniosku ma klauzulę o innych źródłach zasilania. I pewnie wtedy postawiłeś tam kreskę. A to jest dokument, który pozwala ZE na ściganie Cię zgodnie z prawem.
    O tym też już było na forum, tylko nie chce Ci się poszukać.
    tmf
    Otóż chce mi się poszukać i tego typu tematy zawsze kończą się w ten sposób, że ktoś prosi o podanie podstawy prawnej i zostaje to przemilczane. Więc ponowię pytanie - zgodnie z jakim prawem - paragraf itd. Podkreślam, że urządzenie o które pytałem nie jest samoróbą, tylko legalnie sprzedawanym urządzeniem posiadającym stosowne certyfikaty.
    A jeśli już tak rzucasz punktami regulaminu elektrody, to proszę nie zapominać o punkcie mówiącym o pisaniu nie na temat. Nie pytałem o prawne uwarunkowania podłączenia takiego urządzenia, tylko o opinie o nim, konkretnym podanym modelu, lub opinie użytkowników użytkujących/mających doświadczenie z takimi urządzeniami. A w zamian dostaję odpowiedzi zupełnie nie na temat.
    retrofood
    Więc powtórzę, tutaj na forum były prezentowane scany wniosków do wypełnienia z odpowiednimi rubrykami. To jest do odnalezienia. Czy takie zasady są wszędzie - nie wiem. Nie mam kontaktów "wszędzie".
    Ten fakt, że urządzenie nie jest podróbką, to akuratnie w tym przypadku nie ma najmniejszego znaczenia, bo tu nie chodzi o samo urządzenie, tylko o jego współpracę z siecią. Gdyby urządzenie pracowało na sieć wydzieloną, to niczyja zgoda potrzebna nie jest.
    Ty (i ja) jesteśmy wolnymi ludźmi. Ale gdybyśmy chcieli wejść na czyjąś działkę, to należy uzyskać zgodę właściciela. I nie jest to ograniczenie naszej wolności. Tu sytuacja jest podobna. ZE nie życzy sobie na swojej sieci napięcia z Twojego agregatu i tyle. Czy on ma certyfikaty, czy nie.

A jeśli chodzi o regulamin, to zawsze możesz odwołać się do Admina.
    Link
    Akrzy74
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Kolejny temat, w którym ktoś na podparcie swojej ignorancji do życia ludzkiego szuka podstawy prawnej i przyczepił się do wskazania przepisu zapominając o zdrowym rozsądku. Jeśli dojdzie do prac (choćby konserwacyjnych) na odcinku sieci która jest "czyjąś" własnością, zostanie wyłączona i odłączona a elektromontera porazi prąd to zapewniam, że podstawa się znajdzie a najbardziej dążyć do tego będzie sam poszkodowany- o ile przeżyje. A to tylko jedna wizyta w lokalnym ZE (należy mieć instrukcję współpracy agregatu z siecią energetyczną wraz ze schematem). To, że każde urządzenie prądotwórcze powinno być zgłoszone do ZE niezależnie od sposobu jego połączenia z instalacją nie powinno budzić wątpliwości- inną sprawą jest to, że nie każdy RE wymaga takiego zgłoszenia w przypadku agregatów o małej mocy, jednak aby mieć pewność o jaka moc i sposób przyłączenia/współdziałania chodzi należy skontaktować się w tej sprawie z lokalnym RE. Warto też dodać, że nie chodzi tyle o ZEZWOLENIE ale o UZGODNIENIE, dlatego dostawca energii wymaga uzgodnień z nią sposobu przyłączenia urządzenia do jej sieci i podania zabezpieczeń przed pracą równoległą lub ewentualnym podaniem napięcia wstecznie na sieć co może mieć poważne konsekwencje. Jeśli chodzi o wymagania dla układów SZR to można je znaleźć w PN-EN 60947-6-1

Przypominam, że temat jest w dziale: Co kupić?-> Czyli: Jaki sprzęt zakupić, opinie dotyczące sprzętu przemysłowego.
    tmf
    Kolego, PN już od lat nie są obowiązkowe, to co najwyżej zbiór zaleceń.
    Bynajmniej nie neguję sensowności poczynienia pewnych uzgodnień, tylko jeszcze raz to nie jest na temat. Urządzenia tego typu instaluje zazwyczaj monter ze stosownymi uprawnieniami, a producent gwarantuje, że taki ATS działa zgodnie z normami. Nie wiem więc po co jest ta dyskusja.
    Więc może jednak wypowie się ktoś kto ma urządzenie tego typu, lub ma doświadczenia w ich instalacji/serwisowaniu. Bo jak widać wasze zeznania się zmieniają, najpierw, że są przepisy, potem okazuje się, że nie da się ich wskazać, potem, że umowa z ZE to określa, a jak przychodzi do konkretów to że niby nie wszystkie ZE wymagają i tak w kółko. Trudno więc nazwać was wiarygodnymi.
    190_Wojciech
    Level 20  
    tmf wrote:
    ........... (nie planuję całego domu, tylko obwody na których mi zależy, a te są wydzielone i można w sposób dosyć dowolny je połączyć). Oczywiście nie oczekuję z niego 7kW, poniżej 5 kW mnie w zupełności satysfakcjonuje, a zapewne typowo to będzie coś koło 2kW. Też zwróciłem uwagę na raczej małe przekroje przewodów na tym złączu ATS, natomiast nie przesadzałbym z konsekwencjami. Te kable są krótkie i w najlepszym razie zrobią się co najwyżej ciepłe, a jak pisałem nie planuję pracy pod pełnym obciążeniem. Interesuje mnie sprzęt, który od czasu do czasu ma działać, do którego będzie przez najbliższe lata serwis, działający bezawaryjnie i automatycznie. ..........Z drugiej strony urządzenie ma wszelkie certyfikaty, więc w razie problemów to nie moja sprawa - papiery są ok.

@tmf planujesz skomplikowanie instalacji elektrycznej w domu ( chcesz wydzielić obwody ) pytanie stopień skomplikowania i koszty przeróbek są warte zachodu ?
    Planujesz pracę pod pełnym obciążeniem układów które podłączysz do tej skrzynki ! W przypadku pracy z sieci cała moc wydzielonych obwodów musi popłynąć przez tą skrzynkę ( celowo nie będę nazywał jej ATS ani SZR )
    I najważniejsze jeśli szukasz czegoś co będzie działać bezawaryjnie i automatycznie przez najbliższe lata to model który wybrałeś wg mnie Ci tego nie zapewni. Skrzynka dołączana do tego agregatu nie ma podstawowego zabezpieczenia jakim jest blokada mechaniczna styczników i to już nie chodzi o to że jest dołączany do niej jakiś papier ale o fakt że wyłączyłeś myślenie. Dla twojej własnej wygody i św spokoju zapomnij o tej skrzynce ! Wspominałeś o układzie podtrzymującym zasilanie na czas startu agregatu czyli będziesz stosował UPS, agregat do współpracy z UPS powinien mieć 1,7 mocy samego UPS. Co do agregatu jeśli się uprzesz nikt Cię nie przekona. Kup taką skrzynkę jak na trzecim zdjęciu i do niej podepnij ten agregat który chcesz kupić, będziesz miał przynajmniej dobry SZR z możliwością np zaprogramowania cotygodniowego rozruchu.
    feni1
    Level 13  
    Kolego tmf nie napisałeś czy dokupiłeś tą cudowną skrzyneczkę 'ATS".
    Napisałem ci ze ten agregat nie ma w sobie ATS, tylko jest przystosowany do współpracy z nim.
    Jak myślisz czemu to dodatkowe urządzenie nazywa się ATS a nie SZR tak jak powinno się nazywać? Bo SZR musi odpowiadać pewnym wymogom i przepisom, a jak coś nazwie się inaczej to jest pole do popisu aby przepisy ominąć.
    Dopominasz się oceny tego rozwiązania, ocenę tego zestawu już dawno dostałeś. Jest to kiepskiej jakości chińczyk (chociaż jak pisałem wcześniej dość dobrze i ładnie wykonany) jednak nie można się spodziewać długiego i bezawaryjnego użytkowania.
    Porządny agregat tej mocy jest o połowę cięższy (szczególnie diesel) i kilka razy droższy. Do tego normalny SZR jest mniej więcej w cenie twojego agregatu. Wnioski wyciągnij sobie sam, dlaczego ten jest taki tani. Widziałem ten sprzęt na żywo i widziałem jak pracuje i ja bym go nie kupił nawet za połowę tej ceny.
    Niska cena z czegoś się bierze, najczęściej jest to oszczędność na jakości materiałów.
    Myślę że jednak nie poszukujesz odpowiedzi czy jest to dobry wybór, tylko potwierdzenia od innych użytkowników że kupiłeś dobry sprzęt i że ogólnie pomysł z automatem jest dobry.
    Stąd twoja nerwowa reakcja na krytykę twojego pomysłu.
    tmf
    feni1 - niestety wnioski jakie wyciągnąłeś są całkowicie błędne. Nie kupiłem tego modelu, stąd moje pytania. Jest to coś co znalazłem w sensownej cenie i pytałem czy to jest ok. W końcu po wielu bojach napisaliście co i jak. Za co dziękuję. Przynajmniej mam jakiś punkt odniesienia. Moja krytyka bierze się z czegoś innego - jeśli ktoś mi pisze, że coś jest niezgodne z prawem, to chciałbym móc to sprawdzić, ponieważ w wielu wątkach w archiwum takie stwierdzenia już padały, nie poparte żadnymi konkretami, więc nie chciałem po raz kolejny wywoływać bezsensownej dyskusji. Co wcale nie znaczy, że zamierzam coś robić niezgodnie ze sztuką. Wręcz przeciwnie.
    Co do sensowności pomysłu - jest ona ograniczana kosztami. Takie dłuższe wyłączenia są rzadkie, ale wkurzające, a sam UPS miałby gigantyczne akumulatory, co ogranicza sensowność tego rozwiązania. Instalację mam zrobioną tak, że do rozdzielnicy biegną przewody z każdego "podsystemu", w efekcie mogę je łatwo (w sensie elektryk może) przepiąć tak, aby wydzielić obwody z podtrzymywaniem. Tu przynajmniej nie ma problemów.
    Ok, skoro powyższe nie jest najlepsze, to możecie coś zaproponować?
    BTW, nie widzę na tym formum opcji pomógł. Ślepy jestem, czy jej nie ma?

Dodano po 8 [minuty]:

190_Wojciech: Dzięki za info i namiary. Widzę, że macie jakąś ofertę dla domów i fanie to wygląda. Powiedz mi, te agregaty, które sprzedajesz, są benzynowe? Od razu mówię skąd ten pomysł z dieslem. Mam kocioł olejowy, a więc kilka tys. litrów ropy. Myślałem o podłączeniu agregatu do tego zbiornika, dzięki czemu nie musiałbym pamiętać potem o paliwie, no i potencjalnie czas pracy - nieograniczony. Z kolei przy benzynie trzeba pamiętać żeby była i pewnie nie może leżeć za długo, jak to benzyna.
    Myślisz, że takie rozwiązanie jest sensowne? Z drugiej strony, piszesz, że taki kompletny system to powyżej 13tys., z ciekawości ten SZR sam ile kosztuje?
    190_Wojciech
    Level 20  
    Wniosek o przyłączenie Energa w tym przypadku Elbląg punkt 5
    Link
    Dla Enionu chyba punkt 6 6. Przewidywane do zainstalowania własne źródła energii nie współpracujące z siecią dystrybucyjną (podać typ i moc):
    A tutaj masz link poglądowy jak nie należy tego robić Link choć gość ładnie wszystko opisał to jedynym zabezpieczeniem przed puszczeniem zasilania na sieć lub sieci na agregat jest tylko jego pamięć o wyjęciu lub włożeniu wtyczki lub zabezpieczeń.
    Jaki agregat masz kupić ? możliwości masz sporo na pewno markowy silnik i na pewno markowa prądnica co do układu SZR to najlepiej dedykowany przez producenta z minimalnie zabezpieczeniem mechanicznym styczników.

Jeśli kombinujesz z opałem to Link dla ciebie jak Cię sąsiad podkabluje będą kłopoty ze skarbówką. W ofercie mamy wszystko to co są w stanie zaoferować producenci bardzo często też wykonywane są modyfikacje układów wg naszych lub wymagań klienta np układy SZR w oparciu o przełączniki z napędem. Ten układ za 13tys to układ zapewniający zasilanie awaryjne dla całego domu bez wydzielania obwodów i innych komplikacji montowany tuż za licznikiem. Dokładna wycena zależy od modelu agregatu wielkości zbiornika paliwa układu wydechowego i wentylacji. Czasami jest są to proste montaże a czasami skomplikowane. W każdym razie zawsze robimy instalację pod klienta.
    retrofood
    190_Wojciech wrote:
    Wniosek o przyłączenie Energa w tym przypadku Elbląg punkt 5

Właśnie. Kolega tmf z uporem godnym lepszej sprawy omija to, co ja wcześniej napisałem:
    Quote:
    Większość ZE we wniosku ma klauzulę o innych źródłach zasilania. I pewnie wtedy postawiłeś tam kreskę. A to jest dokument, który pozwala ZE na ściganie Cię zgodnie z prawem.

Pozostawię to bez komentarza.
    tmf
    190_Wojciech: dzięki. O konieczności opłacenia akcyzy za olej opałowy wykorzystany do innych celów wiem, z tym nie ma problemu. Także pozostaje policzenie kosztów :)
    Co do wniosków - dla ciekawości wniosek vattenfalla:
    http://dystrybucja.vattenfall.pl/file/Wniosek_o_przy__czenie_do_40kW_13014591.pdf
    nie zawiera takiego punktu, chyba, że chodzi o punkt "Urządznia zainstalowane w obiekcie, generujące zakłócenia do sieci elektroenergetycznej:. Jak widać co dystrybutor to własna twórczość - wynika z tego jasno, że nie jest to regulowane prawnie, a jedynie jest to coś o czym niektórzy dystrybutorzy chcą być informowani. Zgodnie z prawem taki dokument nie umożliwia niczego poza tym do czego został stworzony. W tym wypadku określenia warunków przyłącza. Tak samo jak napisanie w nim, że potrzebuje 12kW, a ciągnięcie 15. Najwyżej wywali mi zabezpieczenie, ale z pewnością nie spowoduje to ścigania mnie zgodnie z prawem. I może na tym ten temat zakończmy.
    190_Wojciech
    Level 20  
    @tmf Tak naprawdę temat będzie skończony jak każdy kto będzie chciał zainstalować agregat prądotwórczy odwiedzi swój ZE
    a co do twojego ostatniego linka : Link
    retrofood
    tmf wrote:
    Zgodnie z prawem taki dokument nie umożliwia niczego poza tym do czego został stworzony. W tym wypadku określenia warunków przyłącza. Tak samo jak napisanie w nim, że potrzebuje 12kW, a ciągnięcie 15. Najwyżej wywali mi zabezpieczenie, ale z pewnością nie spowoduje to ścigania mnie zgodnie z prawem. I może na tym ten temat zakończmy.

Nie można takiego stwierdzenia pozostawić bez komentarza, gdyż ten temat mogą czytać inni użytkownicy.
    A innym użytkownikom, którzy potrafią myśleć, to przypominam, że na końcu każdego wniosku jest coś takiego:
    Oświadczam, że przedstawione w niniejszym wniosku dane są zgodne ze stanem faktycznym. Zobowiązuję się do niezwłocznego przedstawienia adresatowi wniosku informacji o wszelkich zmianach objętych danym wnioskiem... itd.

Jakie skutki w prawie karnym i cywilnym niesie za sobą takie oświadczenie, to lepiej, żeby nikt się nie przekonał osobiście. Bo w konkretnej sytuacji cwaniakowanie w niczym nie pomoże.
    feni1
    Level 13  
    Kolego tnf jak widzisz nie mogłeś znaleźć nic o agregacie we wniosku o przyłączenia, bo akurat Vattenfall jeżeli chodzi o agregat jest bardziej nadgorliwy niż inne ZE.
    Wszystko jest dobrze dopóki nikomu się krzywda nie stanie z powodu twojego agregatu. W razie wypadku jak nie będziesz miał załatwionych wszystkich wymaganych papierów to będzie problem.
    W tym akurat temacie całkowicie się zgadzam z moderatorami.
    Innym tematem jest to od jakiej mocy agregat może być niebezpieczny dla pracowników ZE. Myślę ze wszystko uzgodnisz i załatwisz z kolegą Wojciechem.
    Pozdrawiam Waldek