Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tania mikrofala do zabudowy, Lodówka i okap - poradźcie

coin22 21 Mar 2011 20:24 5589 13
    coin22
    Level 12  
    Witam,

Urządzamy wraz z żoną kuchnię i mamy nie lada zgryz z trzema rzeczami: lodówka, mikrofala do zabudowy i okap.

Mikrofala - nie będziemy potrzebować mega wypasionej, bo w 'słupie' będzie również piekarnik z grillem itd., wiec mikrofala jedynie do podgrzewania herbaty, rozmrazania... cos taniego, na skapcu wypatrzylem takie:
    Amica DP600
    Zelmer 29Z019
    Koszt około 500zł, taniej nie moge znaleźć do zabudowy- Czy te modele są ok czy Waszym zdaniem kasa w błoto? Czy jest może jakaś alternatywna tania (tańsza?) mikrofala do zabudowy godna polecenia do podstawowych zastosowań ?

Lodówka. W zasadzie byliśmy zdecydowani na LG GR-B469BTQA, ale przeczytaliśmy opinie, że jest bardzo głośna i zastanawiamy się też nad sporym poborem mocy w porównaniu z innymi modelami. Chcieliśmy nie wydać na lodówkę więcej niż 2000-2200zł, interesuje nas 200cm wysokości, nofrost, elektroniczna obsługa, 2 termostaty. Czy możecie w jakiś sposób potwierdzić, że wybór tego modelu LG jest dobry, albo doradzić jakieś sensowne alternatywy? Dodam, że kuchnie mamy jako osobne pomieszczenie.

Okap. Tutaj totalnie bez pomysłu. Wiemy, że chcielibyśmy nie inwestować w niego dużo pieniędzy, raczej okap 'elektroniczny' tzn taki z filtrem a nie odprowadzany do wentylacji. Wiadomo, liczył się będzie wygląd (mnie to się podobają takie: Amica OKC652S. Będę wdzięczny za naprowadzenie na jakiś solidny/niedrogi okap. Przyznam, że takie 900zł jak za ten okap Amica to raczej max co chcielibyśmy wydać.

Wszelka pomoc mile widziana :)
    Pozdrawiam,
    coin22
    Anonymous
    Anonymous  
    coin22
    Level 12  
    hmm no sam nie wiem co z ta mikrofala, podejmiemy decyzje wspolnie z zona pewnie. Moze dla wrazenia wizualnego kupimy zestaw Mikrofala i okap Amica (te co podalem) bo maja podobny design.

A w kwestii lodowki:
    Electrolux ENA 38933X
    czy
    LG GR-B469BTQA

Obie w podobnej cenie, Electrolux wg opisu technicznego nieco mniej pradozerny. W zasadzie bylismy zdecydowani na LG ale opinie o dlugim i glosnym buczeniu lodowki nas nieco odstraszyly. Ktos uzytkowal, moze podpowiedziec ?
    Anonymous
    Anonymous  
    zwykły człek
    Level 20  
    Mam nieodparte wrażenie, że ta Amica to maskownica a nie mikrofalówka :).
    6969lysy
    Level 14  
    z okapem bardzo dobry wybór, porządny polski wyrób A NIE ŻADNA CHIŃSZCZYZNA CZY TURCZYZNA :)
    coin22
    Level 12  
    zwykły człek wrote:
    Mam nieodparte wrażenie, że ta Amica to maskownica a nie mikrofalówka :).

rzeczywiscie, masakra... bylem przekonany ze to mikrofalowka, nawet widzialem specyfikacje... cos sie chyba zmienilo na skapcu od tego czasu :/

wraca zatem temat mikrofalowki - jaka tania mikrofala do zabudowy? co by rozmrozila i podgrzala w razie potrzeby.

Ciagle tez rozwazamy kwestie nie posiadania mikrofali wcale, ale jakby utrzymala sie koncepcja ze jednak musi byc, to jaka ?
    zwykły człek
    Level 20  
    Kup taką która Ci się podoba, bo wszystkie (no raczej większość) są podobne zarówno jakościowo jak wyposazeniem. Kumpel ma tą: MM-17GEX + ramka ME4-17X i jest zadowolony. Drugi ma Zelmera i też jest zadowolony. Także powodzenia!
    Bronsky86
    Level 11  
    Witam

Ad.1 jeśli chodzi o mikrofalę polecam Zelmerowską (dobra firma, części ogólnodostępne, nie drogie)

Ad.2 lodówkę możesz śmiało wybrać Którąś z Amici - możesz wykupić gwarancję dodatkowe 2 lata (łącznie 4) inni producenci nie mają takiej oferty (nie chodzi mi o ubezpieczenie - tylko o przedłużenie gwarancji)

Ad 3. raczej unikaj okapu z elektronicznym panelem dotykowym, wybierz coś prostszego, klawiszowego.

Pozdrawiam
    zwykły człek
    Level 20  
    Bronsky nie pisz jak nie wiesz. Nie tylko Amica ma przedłużenie gwarancji producenckiej. To samo mają też inne firmy - np. Mastercook, czy Ariston.
    Bronsky86
    Level 11  
    zwykły człek wrote:
    Bronsky nie pisz jak nie wiesz. Nie tylko Amica ma przedłużenie gwarancji producenckiej. To samo mają też inne firmy - np. Mastercook, czy Ariston.

Może źle ująłem firmy ktore wymieniles to "praktycznie" to samo (pod względem jakościowym). Poza tym z tego co dowiedziałem się to Amica proponuje przedłużenie nawet do 5 lat (nie wiem jak z innymi). No coz i jestem bogatszy o twoja wiedze nt. przedluzenia gwarancji, pozdrawiam.
    grigori24
    Level 11  
    Szukam nie drogiej mikrofali do zabudowy proszę o pomoc .
    zwykły człek
    Level 20  
    MM-23GEX + ramka ME4-23X i masz mikrofalę do zabudowy.