Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ALAN 48 EXCEL MULTI - Przygasa podczas nadawania

21 Mar 2011 23:18 7521 45
  • Level 11  
    Witam! Mam problem z radiotelefonem ALAN 48 EXCEL MULTI. Radio przygasa podczas nadawania (LCD), na wskaźniku mocy, moc spada do zera. Radio jest po odwrotnym podłączeniu zasilania.

    Wymieniłem: D271 - radio wstało, szumi.
    Znalazłem zwarcie na zenerze: DZ201 było zwarcie, wymieniłem.
    Wylutowywałem kondensatory w tych rejonach; sprawdzałem na okoliczność zwarcia - brak.
    Sprawdziłem: Q257, Q258, R258, R259 - sprawne.

    Proszę o pomoc ;)

    Pozdrawiam.
  • Level 31  
    A dlaczego q251,252 i 253 oraz D211 i q306 i 307 nie sprawdzone? Domyślam się że sprawdzane na jakimś zasilaczu?
  • Level 11  
    Po sprawdzeniu Q251,252 i 253 oraz D211 - sprawne.

    Wylutowałem jeszcze raz Q257, nie mam oporu pomiędzy BC. BE jest, w pozostałych kierunkach nieskonczonosc. Wynika z tego, że raczej uszkodzony jest ten tranzystor.

    Dodam jeszcze, że po wyjeciu tranzystora Q257 po włączeniu nadawania nie przygasa, kontrolka od nadawania zaświeca się, a na wskaźniku mocy spada na 0.
  • Level 33  
    Powolutku. Radio na bok.
    W pierwszej kolejności do sprawdzenia górna płytka. Zasilanie przez konwerter, czy bezpośrednio ?
    Q3A, Q5A, D1A, D2A, D3A, przekaźnik relay1 itd. Zobacz, czy przekaźnik nie przełączył się na 24V ?
    Objaw by się zgadzał

    lismulder wrote:
    po wyjeciu tranzystora Q257 po włączeniu nadawania nie przygasa
    I wszystko jasne. Tym sposobem dezaktywowałeś przełącznik HI/LOW oraz włącznik regulatora napięcia PA (TR201, D211, Q307, R318, Q306). Regulator jest załączany przez procesor. Przygasanie to objaw nadmiernego poboru prądu od strony PA.
    Przestań katować to radio, podłącz zasilacz, amperomierz. Przygasa/nie przygasa to nie jest metoda. Bierz się za górną płytkę
  • Level 11  
    Górna płytka przepatrzona. Tranzystor Q2A zwarcie BC. Bez konwertera ten sam objaw. Mam zasilacz laboratoryjny z amperomierzem, z tym, że podczas załączenia nadawania zaczyna działać zabezpieczenie prądowe, inny Excel bez problemu nadaje na tym zasilaczu. Zasilacz jest 3A.
  • Level 33  
    Zwracam honor, ale widzisz, że każdy pyta o zasilacz.
    OK do sprawdzenia elementy, które podałem Ci w nawiasie.
    Konwerter 12/24V najprawdopodobniej też ucierpiał, więc trzeba go będzie naprawić.
    Tym gorzej, że nie ma go na schemacie i pozostaje Ci tylko logiczne myślenie.
  • Level 11  
    SP8JZ wrote:
    Zwracam honor, ale widzisz, że każdy pyta o zasilacz.
    OK do sprawdzenia elementy, które podałem Ci w nawiasie.
    Konwerter 12/24V najprawdopodobniej też ucierpiał, więc trzeba go będzie naprawić.
    Tym gorzej, że nie ma go na schemacie i pozostaje Ci tylko logiczne myślenie.


    Q307 sprawny, Q306 również. Konwerter jest na schemacie. Wystawie go w wolnej chwili w dziale schematów. Szukam dalej :)
  • Level 33  
    Zwarcie na izolatorach Q307 ? Nieźle, robi się ciekawie.
    A co się dzieje, kiedy podnosisz do góry D211 ? Patrzyłeś C221, C222 ?
  • Level 11  
    To samo tylko nie przygasa. Skrócone trafo - to większe. We wszystkie strony 3Ω. To chyba jest winowajca. Skąd takie trafo Pany?
  • Level 33  
    Gdzie masz te 3Ω ? Rdzeń - uzwojenie ???
    Rozumiem, że podnosisz do góry diodę D211 i nadmierny pobór prądu znika ?
  • Level 11  
    SP8JZ wrote:
    Gdzie masz te 3Ω ? Rdzeń - uzwojenie ???
    Rozumiem, że podnosisz do góry diodę D211 i nadmierny pobór prądu znika ?


    Tak, znika. A jezeli chodzi o to trafo, wyciągnąłem je i we wszystkich kombinacjach jest 3Ω. Chyba to nie jest ok?
  • Level 33  
    Jeśli nie ma przebicia rdzeń-uzwojenie, to trafo jest OK. To jest autotransformator (czytaj: wszystkie uzwojenia, to jedno uzwojenie).
    Zobacz czy nie ma przebicia na izolatorach tranzystora.
  • Level 11  
    Które zaciski są uzwojeniem, a które rdzeniem? Zaraz sprawdze te izolatory.
  • Helpful post
    Level 33  
    Coś źle mierzysz. Montuj trafo z powrotem. Wyjmij Q306, a później Q307.
    Nie ma siły, któryś z tych dwóch musi być trafiony.
  • Level 11  
    Q307 podstawiałem od spodu sprawny. I było to samo...
  • Helpful post
    Level 33  
    Zmierz prąd na tej diodzie i będziesz wiedział na czym stoisz.
  • Level 11  
    SP8JZ wrote:
    Zmierz prąd na tej diodzie i będziesz wiedział na czym stoisz.


    Co do izolatorów, odkręciłem śrubę z Q307, radio ruszyło więc było przywarte do masy, w tym samym czasie zagotowało elektrolit w przetwornicy. Dlaczego nie wiem. Odizoluje jakoś ten tranzystor i sprawdze reszte... Na srubce nie ma zadnej plastikowej tulejki.
  • Helpful post
    Level 33  
    Co to znaczy radio ruszyło ?
    Zauważ, że nawet jeśli nadawanie już jest w porządku, to trzeba przeanalizować schemat na okoliczność przebiegunowania.
    Stopień końcowy został przegrzany i to ZDROWO, stopił się izolator. Trzeba z tego wyciągnąć jakieś wnioski.
    Podejrzana sprawa.
    Zacznij od elektrolitów, które podałem Ci powyżej.
    Osobiście odstawiłbym teraz radio na bok i wziął się za konwerter napięć.

    PS. I wrzuć ten schemat, bo powiem szczerze, że osobiście polowałem na schemat 48 excel z przetwornicą 12/24 i jak dotąd nie udało mi się go zdobyć.
  • Level 11  
    Nadawanie w porządku. Problem z odbiorem, szumy milkną, miarka na 0. Odsłuchu brak.
  • Helpful post
    Level 33  
    Słuchaj kolego. Proponuję przeczytać tego posta od początku.
    Odstaw radio na bok, poczekaj na doświadczonych kolegów.
    Z pewnością ktoś coś poradzi. Przeanalizuj schemat, radio odstaw na bok.
    TK10930 to bardzo wrażliwy scalak. Nie wspomnę o tym, że raz ubiłem tę kość ładunkiem elektrostatycznym z własnej ręki.
  • Level 11  
    Zbyt małe napięcie na wyjściu stabilizatora; 6,43V, podmienię zenerkę na inną.
  • Level 33  
    Potwierdzam w papierach maxona jest schemat ESP & DC TO DC MODULE
    Jest też schemat 48 XL na mosfet z logo trzech diamentów.
  • Level 11  
    lismulder wrote:
    Zbyt małe napięcie na wyjściu stabilizatora; 6,43V, podmienię zenerkę na inną.
    Czy to moze być przyczyną?
  • Level 33  
    Napraw nadajnik, WYMIEŃ ELEKTROLITY, pomierz to, co jesteś w stanie zrobić i spróbuj to wszystko poskładać do kupy.
    Jeśli chodzi o napięcie zasilania TK10930, no to liczysz sobie spadki napięć na tranzystorach od napięcia diody zenera.
    8,2V(DZ201) - 0,7V(Q252) - 0,7V(Q251) = 6,8V, a te 0,4V to pewnie spadek napięcia na R167
    Nie bardzo rozumiem w którym miejscu mierzysz to napięcie.
    Jeśli na emiterze Q252, to odpowiedź masz zdanie wyżej i tranzystor może być trafiony.

    Rozwiń tę myśl, ale z głową. Bo na początku pisałeś, że odbiór jest OK. Przynajmniej tak zrozumiałem.
    Zobacz czy z TK wychodzi szum FM i czy działają wszystkie 4 diody LED na panelu czołowym.
    lismulder wrote:
    szumy milkną, miarka na 0. Odsłuchu brak.

    Rozumiem, że konwerter odstawiasz na bok.
  • Level 11  
    SP8JZ wrote:
    Napraw nadajnik, WYMIEŃ ELEKTROLITY, pomierz to, co jesteś w stanie zrobić i spróbuj to wszystko poskładać do kupy.
    Jeśli chodzi o napięcie zasilania TK10930, no to liczysz sobie spadki napięć na tranzystorach od napięcia diody zenera.
    8,2V(DZ201) - 0,7V(Q252) - 0,7V(Q251) = 6,8V, a te 0,4V to pewnie spadek napięcia na R167
    Nie bardzo rozumiem w którym miejscu mierzysz to napięcie.
    Jeśli na emiterze Q252, to odpowiedź masz zdanie wyżej i tranzystor może być trafiony.

    Rozwiń tę myśl, ale z głową. Bo na początku pisałeś, że odbiór jest OK. Przynajmniej tak zrozumiałem.
    Zobacz czy z TK wychodzi szum FM i czy działają wszystkie 4 diody LED na panelu czołowym.
    lismulder wrote:
    szumy milkną, miarka na 0. Odsłuchu brak.

    Rozumiem, że konwerter odstawiasz na bok.


    Diody działają, konwerter na boku. Jutro uzupełnie trzaśniete tranzystory w konwerterze. Napięcie mierzę na wyjściu z zenera, nie miałem diody zenera 8.2V więc połączyłem dwie szeregowo 3.7V i 4.6V ale mogłem źle odczytać bo napisy drobniutkie. Podstawie inną parę, bo jak pisałem nie mam 8.2V i wtedy sprawdze. A propo elektrolitów, prawie wszystkie wymieniłem.

    Pozdrawiam :)
  • Level 31  
    Quote:
    Co do izolatorów, odkręciłem śrubę z Q307, radio ruszyło więc było przywarte do masy, w tym samym czasie zagotowało elektrolit w przetwornicy. Dlaczego nie wiem. Odizoluje jakoś ten tranzystor i sprawdze reszte... Na srubce nie ma zadnej plastikowej tulejki.
    Coś tu panie kolego zaczynacie ściemniać, wyłóż na tacy całą prawdę co w nim pogrzebałeś jak chcesz by ci pomóc.
    Wcześniej piszesz tranzystory sprawne, potem nie sprawne? Posprawdzaj to o czym pisałem, DOKŁADNIE. Jak nie odbiera to po doprowadzeniu do porządku bloku zasilania ( TK "lubi" parametry z PDF`a ) tor odbiornika od m.cz. do wejścia. Jak coś "gmerałeś" w nadajniku to przebicia mogły dostać D101 i 102.
  • Level 11  
    gregorio27 wrote:
    Quote:
    Co do izolatorów, odkręciłem śrubę z Q307, radio ruszyło więc było przywarte do masy, w tym samym czasie zagotowało elektrolit w przetwornicy. Dlaczego nie wiem. Odizoluje jakoś ten tranzystor i sprawdze reszte... Na srubce nie ma zadnej plastikowej tulejki.
    Coś tu panie kolego zaczynacie ściemniać, wyłóż na tacy całą prawdę co w nim pogrzebałeś jak chcesz by ci pomóc.
    Wcześniej piszesz tranzystory sprawne, potem nie sprawne? Posprawdzaj to o czym pisałem, DOKŁADNIE. Jak nie odbiera to po doprowadzeniu do porządku bloku zasilania ( TK "lubi" parametry z PDF`a ) tor odbiornika od m.cz. do wejścia. Jak coś "gmerałeś" w nadajniku to przebicia mogły dostać D101 i 102.


    Sprawdzalem poza układem, ale okazało się, że przywierał radiatorem do masy. Jak pisałem przebiło diodę zenera bo radio było podłączone odwrotnie. Wymieniłem diodę (dwie szeregowo bo nie miałem 8.2V), ale mogłem pomylić oznaczenia. Sprawdze to dzisiaj.
  • Level 33  
    Po co masz sobie stwarzać problemy zamiast bawić się w zenerki załaduj 78l08, na wejście dioda w szereg. To radio jest jakieś podejrzane ono już na wstępie kwalifikuje się na robotę specjalnej troski (dniówka poleciała).
    Melduj co tam masz na zegarach, bo jestem ciekawy. Zobacz stabilizator przedniego panelu. CPU ważniejszy niż TK
  • Level 11  
    SP8JZ wrote:
    Po co masz sobie stwarzać problemy zamiast bawić się w zenerki załaduj 78l08, na wejście dioda w szereg. To radio jest jakieś podejrzane ono już na wstępie kwalifikuje się na robotę specjalnej troski (dniówka poleciała).
    Melduj co tam masz na zegarach, bo jestem ciekawy. Zobacz stabilizator przedniego panelu. CPU ważniejszy niż TK


    Na DZ401 mam 7.02V czyli chyba troche zbyt duzo... Radio pobiera 0,38A, podczas nadawania 1,90A, podczas odbioru z innego radia 0,39A. Wymieniłem uszkodzone tranzystory i pomału zaczynają mi opadać ręce.