Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Prostownica Remington S-1051

kamilox4 22 Mar 2011 18:16 8024 8
  • #1 22 Mar 2011 18:16
    kamilox4
    Poziom 10  

    Prostownica pewnego dnia odmówiła posłuszeństwa. Nie włącza się. Napięcie do płytek dochodzi 230V, na triaku między anodą A1 a bramką jest 230 V, między A2 a bramką również 230V. Na trzech włącznikach SW jest po 30 V. Główny SW1 po naciśnięciu zeruje się 0V. Podpowiedzcie co sprawdzić jeszcze żeby stwierdzić co padło.

    Prostownica Remington S-1051 Prostownica Remington S-1051 Prostownica Remington S-1051 Prostownica Remington S-1051

    0 8
  • #2 22 Mar 2011 22:56
    movzx
    Poziom 39  

    Zobacz czy jest zasilanie procesora (na elektrolicie). Te 2 diody "M7" to zenery na 24V o ile dobrze poszukałem. Zobacz czy są dobre. Posprawdzaj czy nie masz zimnych lutów. Na razie tyle z pomysłów.

    3
  • #3 12 Gru 2011 09:17
    pzych
    Poziom 11  

    Witam. Mam również podobny przypadek. Diody wszyskie sprawdzone i są ok, zimnych lutów brak. Proszę o wskazówki.

    1
  • #4 13 Gru 2011 22:07
    mirekka
    Poziom 9  

    Witam. Widzę że jakaś czarna seria na te urządzenia - u mnie też nie włącza się - brak reakcji na wyświetlaczu ;
    diody M7 - prostownicze 1000V /1,0 A są OK napięcie na zasilaniu HR46R22 wynosi 4,94V DC ( znalazłem HT46R22 Holtek - mikrokontroler z 8-Bit przetwornikiem A/D - to pewnie to samo ) - http://html.alldatasheet.com/html-pdf/88971/HOLTEK/HT46R22/181/1/HT46R22.html

    może ktoś wie co jeszcze można sprawdzić ? może komuś udało się naprawić ?

    0
  • #5 12 Kwi 2012 14:23
    pzych
    Poziom 11  

    Te dwie diody M7 to diody prostownicze SMD 1kV/1A - odpowiednik 1N4007

    0
  • #6 17 Kwi 2012 17:05
    Piotrdebowski94
    Poziom 8  

    Włącznik smd odlutuj, odsysaj cynę ze ścieżki i wlutuj go odnowa z nową cyną. Sposób sprawdzony i zadziałał już na dwóch egzemplarzach. Ewentualnie zepsuty włącznik, połącz dwie ścieżki (żarówką na kabelkach) i na 99% włączy się. Więcej info na PW

    0
  • #7 07 Paź 2014 13:03
    winko86
    Poziom 9  

    Witam. Czy uporał się ktoś z tym problemem? Ostatnio padła ta prostownica żonie. Włącznik główny jest sprawny. Jakie napięcie powinno przychodzić na płytkę z wyświetlaczem?

    0
  • #8 25 Lip 2015 13:16
    szurgot
    Poziom 10  

    W przypadku tej właśnie prostownicy mojej żony objawy były takie, ze nie grzała, nie włączała się, zero reakcji, natomiast delikatnie podświetlał się wyświetlacz. Przebadałem wszystkie elementy, przeczytałem wszystkie posty z tym związane na elektrodzie, i nic :cry: Przyczyna jednak była banalna. Poprawiłem wszystkie!!! luty i o dziwo prostownica działa do dzisiaj. Podejrzewam, że winny był jakiś lut przy układzie scalonym.

    1
  • #9 07 Paź 2015 21:38
    icq9
    Poziom 9  

    U mnie np wystarczyło zresetować mikrokontroler poprzez zwarcie nóżek 15 (RES) i 16 (VDD).
    Pozdrawiam :D

    2