Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kocioł gazowy kondens czy normalny marki Veissmann, Brotje, Junkers czy Termet??

dzidek1906 22 Mar 2011 19:47 13262 10
    dzidek1906
    Level 2  
    Witam mam do zaadoptowania poddasze od podstaw (jest tylko wylewka i nowo postawiony solidny dach) będę go ocieplał watą 150mm.
    Powierzchnia to 140m2 na razie będą tam mieszkały 2 osoby 26lat i dziecko (3 mies.)
    A nie mam pojęcia jaki piec mam wybrać kondensacyjny czy nie, jakiej firmy (słyszałem że najlepszy jest BROTJE i VEISSMANN) chodzi mi o to żeby płacić jak najmniejsze rachunki za gaz a oczywiście chciałem go do ogrzewania pomieszczeń i wody. W przyszłości będzie tam +max 2dzieci. Ile ma mieć mocy kW (słyszałem że 24kW). I jeśli ktoś może mi pomóc w doborze grzejników i rur plastikowych to byłbym BARDZO wdzięczny!
    Jestem tylko kucharzem i nie mam o tym pojęcia tylko to co słyszałem w sklepach (każdy chwali swój produkt) i od znajomych.
    Dziękuje za wszystkie odpowiedzi!

Moderated By mirrzo:

Wytłuszczenie tekstu można stosować, ale tylko do jego części, nie do całości. Zmieniłem

Hate7
    Level 12  
    Podałeś sporo danych ale to jednak za mało.
    Jeżeli chcesz kocioł kondensacyjny warto by określić czy 2 funkcyjny czy jednofunkcyjny czyli taki do którego podłączysz zasobnik.
    Nie podałeś również w jakiej kwocie chcesz się zmieścić.
    Są dostępne fajne zestawy kocioł+zasobnik+solary.
    Można zamontować tzw. lodówkę czyli kocioł + zasobnik w jednym (wygląda jak lodówka).
    Można wrzucić zwykły konwencjonalny kocioł za 2000-2500 i też da radę.
    Ja akurat mam spore doświadczenie jeśli chodzi o junkersa w związku z czym mogę powiedzieć, że jest bardzo mało usterek kotłów kondensacyjnych - są dość proste w budowie.
    Jeśli chodzi o moc to w każdym kotle Junkersa, możliwości innych marek nie znam, jest możliwość regulacji mocy max w związku z czym jeżeli kupisz kocioł 18 czy 24kW to po wyliczeniu zapotrzebowania będzie można zjechać z mocą tak żeby kocioł palił jak najmniej.
    Napisz dokładniej czego szukasz, i o jakiej kwocie rozmawiamy.
    Pozdrawiam.
    leszek-56
    Level 20  
    Dlaczego piszesz jestem tylko kucharzem -wiecęj szacunku dla swojego zawodu i ciężkiej pracy.A co do twojego pytania to musisz brać pod uwagę że piec kondensacyjny jest niskotemperaturowy czyli trzeba dać większe grzejniki -czyli większy koszt na początek oraz to że kondensacyjny jest droższy czyli znowu większe koszty początkowe.Zwykły piec jest tylko troszkę mniej wydajny a przy żywotności powiedzmy 10 lat musiałbyś parę lat poczekać aż się zamortyzuje. Oczywiście nikt nie wie jakie będą koszty energii.Czyli decyzja należy do ciebie.
    markmd
    Level 25  
    1. Moc 24 kW jest zupełnie wystarczająca-jest to moc maksymalna kotła. Każdy nowoczesny kocioł dopasowuje moc do zadanej temperatury.
    2. Kocioł 2-funkcyjny, jeśli chcesz co + woda użytkowa (cwu). Wariant piec 1-funkcyjny z zasobnikiem cwu odradzam (bardziej złożona instalacja + wyższe koszty).
    3. Zamknięta komora-jeśli piec będzie na poddaszu (możliwość wykonania taniej instalacji powietrzno-kominowej).
    4. Z wymienionych marek wybierz sobie piec, który Tobie się podoba.
    5. Grzejniki i ewentualnie inne oprzyrządowanie skonsultuj z instalatorem, który to będzie wykonywał (kupi sobie sam).
    dzidek1906
    Level 2  
    Dzięki za szybkie odpowiedzi i chciałem wydać do 6000 zł, i myślałem właśnie o tz. lodówie stojący piec kondens (Brotje) połączony ze zbiornikiem około 120-140L [/b]

Proszę nie wytłuszczać całego tekstu i poprawić obecny
    mod - mirrzo
    Hate7
    Level 12  
    do 6000 może być ciężko z kotłem kondensacyjnym + zasobnik + automatyka + komin.
    dzidek1906
    Level 2  
    Czyli może lepiej zwykły piec 2 funkcyjny bo chciałbym kupić tanie grzejniki i plastikowe rury wolałbym poprostu dołożyć więcej do pieca i jakie są plusy i minusy kondensowego pieca? nie wiem co do moich warunków lepiej kupić żeby mi się to jak najlepiej opłacało!
    kabee84

Level 24  
    Na temat kotłów kondensacyjnych na tym forum jest już napisane więcej niż wszystko (więcej, ponieważ niektórzy nawet poprawiają prawa fizyki w swoich wypowiedziach) więc użyj funkcji "szukaj" lub poszperaj w podobnych tematach.
    Jeśli z ciepłej wody użytkowej (czyli tej w kranach - tak dla ścisłości) będzie korzystało mało osób i komfort użytkowania nie jest aż tak bardzo ważny, to kocioł dwufunkcyjny (przepływowy) zda egzamin.

Jeśli chcesz zrobić przesadnie tanio, to choćbyś kupił nie wiadomo jak dobry kocioł to i tak będziesz płacił duże rachunki. W systemie grzewczym wszystko musi być prawidłowo dobrane - nie tylko kocioł.

Mój tok rozumowania jest zupełnie odmienny, więc na temat tego czy lepiej kondens czy zwykły, jakie grzejniki i jakie rury to powstrzymam się od komentarza. Wnioskuję (mogę się mylić), że i tak zrobisz tanio i byle jak.
    Hate7
    Level 12  
    do 6000 zł można kupić 2 funkcyjnego kondensata + automatykę. Czy wyrobisz się z kominem - nie wiem.
    Grzejniki do kondensata muszą być przewymiarowane żeby grzać nie za wysokim parametrem.
    laaant
    Level 11  
    Uważam że należy się przede wszystkim skupić na porządnej izolacji tego poddasza.Piszesz że chcesz ocieplić dach 15 cm powłoką wełny.To stanowczo za mało.Proponuję 40 cm jeżeli pozwala na to strop.Nie pomoże ci najsprawniejszy kocioł jeżeli nie zrobisz tego co powyżej.Do tego dochodzi cała reszta.Posadzka, ściany.Na stronie Regulusa jest kalkulacja doboru grzejników.Możesz skorzystać.Zrobiłem symulację w której dobrze docieplony lokal, a żle docieplony lokal to różnica 1100 wat lub 4500 wat na 1 pomieszczenie.Różnica w pomniejszeniu kosztów dla dobrze izolowanego pomieszczenia przy zastosowaniu różnych kotłów jest kilkuprocentowa.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Większych grzejników wcale nie trzeba. Silne mrozy to zwykle kilka (góra kilkanaście) dni w sezonie, więc praca kotła z wysoką temperaturą (mniejsza kondensacja) stanowiłaby i tak ułamek procenta czasu eksploatacji kotła w sezonie. Bardzo przewymiarowane grzejniki to przegrzanie pomieszczeń w okresie przejściowym (będą letnie a w pokoju i tak będzie gorąco). Nawet przy wysokich temperaturach zasilania (np. 70 czy 75 stopni) sprawność kotła kondensacyjnego jest wysoka, chociaż minimalnie niższa niż przy zasilaniu ok. 50 stopni.