Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kocioł Wolf CGW, Junkers Cerapur czy Immergas Victrix 12 - co wybrać

pjoe 23 Mar 2011 22:08 16818 8
    pjoe
    Level 9  
    Witam serdecznie. Szukam jeszcze ciągle optymalnych rozwiązań do swojego małego dobrze ocieplonego domku 100 m.kw. Im więcej szukam tym wydaje mi się że więcej wiem, ale kto pyta, nie błądzi...
    Wyszukałem trzy małe kociołki jednofunkcyjne jak w tytule, mają jednak różne ceny, rozwiązania i parametry, za to serwis jest na miejscu:
    - Wolf CGW 11/100 ze stalowym zasobnikiem w obudowie i modulacją 3,3-10kW
    - Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C bez zasobnika i z modulacją 3-14kW
    - Immergas Victrix X12 bez zasobnika i z modulacją 1,9-12kW.
    Z tego co Wolf zachwala, ma najlepszy zasobnik, nierdzewka, warstwowy, szybko się nagrzewa i wolno traci ciepło. Do pozostałych trzeba dokupić zasobniki, jednak nierdzewne i w dodatku warstwowe są bardzo drogie, zostaje więc emalia. Ceny trzech tych modeli w zestawach z zasobnikami są porównywalne, jak sądzę, bo Wolf chociaż najdroższy jest już kompletny. Immergas ma znowu najniższą moc minimalną, co pozwoli jak podejrzewam na większe oszczędności związane z modulacją w ciepłe dni, niemniej coroczna wymiana anod i możliwość wymiany emaliowanego wymiennika psuje nastrój. W dodatku krążą pogłoski że lada miesiąc Immergas wprowadzi jakąś nowość, jak myślicie czy będzie to lepszy model, czy face-lifting i czy stare modele w związku z tym potanieją czy wręcz przeciwnie, dobrze jest pospieszyć się z zakupami? O Junkersie wiem najmniej, ale też czytam pochlebne opinie. Jest coś co przegapiłem, czy mam kierować się własnymi sympatiami, jeżeli oczywiście nie ma różnic w cenie zakupu i w zużyciu gazu?
    Pozdrawiam.
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Na Immergas możesz mieć 5 lat gwarancji, na Junkersa - 3 lata
    Nie wiem co to Wolf.
    Anody rzadziej się wymienia. Możesz też kupić tytanową i po sprawie.
    adam998
    Level 25  
    Witam też jestem na etapie wyboru kotła gazowego na chwilę obecna jestem zdecydowany na Immergasa...kolega wyżej wspomina coś o nowym modelu Imergasa może ktoś wie coś więcej ?
    Pozdrawiam
    vadglebov
    Level 10  
    Immergas Victrix X12 kupić,
    WOLF nie kupisz
    pjoe
    Level 9  
    Witam i dziękuję za zainteresowanie. Mam dodatkowe pytanie odnośnie Immergasa:
    - ile czasu będzie przebiegało grzanie wody w wymienniku, zakładając że do kotła muszę dołączyć zasobnik n.p. Galmet 100l o mocy wymiennika spiralnego 29kW http://allegro....
    - j.w. zasobnik płaszczowy 100l o mocy 16kW, n.p. http://allegro.... ,
    - czy efektywność grzania wymiennika płaszczowego jest większa pomimo mniejszej jego mocy jaką producent podaje?
    - jaki ewentualnie wymiennik zainstalować, żeby kociołek dał radę podgrzać wodę w przewidywalnym czasie? Boję się że te 12kW będzie grzało, grzało, grzało... A zimą w domu będzie coraz zimniej, bo jest priorytet c.w.u. ?
    - a może piszę głupoty bo ten kocioł ma wymiennik wtórny i wyjście c.w.u.
    ( http://pl.immergas.com/products1/kotly_kondensacyjne/1f/victrix_x_2/x_12_2_i.htm - schemat hydrauliczny w opisie nieistniejącego rysunku zawiera takowe: wymiennik c.w.u. pkt 30, AC - wyjście c.w.u.)
    pozdrawiam.

Dodano po 5 [minuty]:

mirrzo wrote:
    Nie wiem co to Wolf.

vadglebov wrote:
    Immergas Victrix X12 kupić, WOLF nie kupisz

Dziękuję za bardzo zwięzłe oceny wydawało by się dobrego kotła :D

Moderated By mirrzo:

Usunąłem linki do aukcji

adam998
    Level 25  
    Ostatnio pisałem do Immergasa faktycznie nowe modele mają pojawić się w sprzedaży lada chwila informacje będą na stronie Immergasa...
    Niektóre nowości:
    -lekko zmodyfikowana automatyka
    -inny panel sterowania (inny wyświetlacz, przyciski)
    -rozbudowane menu serwisowe i menu informacyjne
    -współpracują z najnowszym modelem sterownika CAR v2, który nie dość, że pełni funkcję zdalnego panelu sterowniczego, posiada regulację pogodową (przy współpracy z sondą zewnętrzną), ustawianie krzywych grzewczych: od 0 do 9, co 0,1 jednostkę (nowość), to również posiada możliwość zaprogramowania cyklu czasowego dla ogrzewania c.o. i osobnego cyklu tygodniowego dla utrzymywania temperatury c.w.u. w zasobniku (nowość).

Pozdrawiam
    pjoe
    Level 9  
    Witam.
    Czy kocioł 12kW poradzi sobie z w miarę sprawnym podgrzaniem zasobnika ok. 150l? Myślę o mrozach gdy 1-2 godzinna przerwa może wyziębić pomieszczenia? Nie chce mi się bawić w obliczanie teoretyczne mocą, objętością itp bo myślę że teoria teorią a praktyka jest nieco inna. Idzie mi bardziej o rząd wielkości: 30min, 1,5h, czy może 1 dzień? A może jeżeli dokupię zasobnik z 2 wężownicami i jedną podłączę na stałe do obiegu CO np na powrocie przed kotłem (n.p. będzie pobierał moc 1,5kW jak grzałka elektryczna a obniży temperaturę powrotu i kocioł będzie lepiej kondensował) a drugą będę sterował poprzez układ c.w.u. to będzie lepiej?

Dziękuję za zainteresowanie fizyką, jakoś sobie obliczyłem sam :D , oczywiście, pi razy oko, że kocioł 12kW musi grzać pełną mocą wymiennik 140 litrów do 50 Celsjuszów jakieś 40 minut, żeby wodzie dostarczyć 7kWh. Może zamontuję zbiornik 100 litrów, wtedy wystarczy 25 minut grzania, a raz na tydzień w nocy podgrzeję legionellę do tych 80 C.
    Pozdrawiam.
    BBT Technika Grzewcza
    Level 1  
    Witajcie, to co mogę dodać z mojej strony na temat WOLF CGW to jane rozwiązanie i ten kocioł w tej mocy daje sobie świetnie radę, pytanie tylko o wodę w instalacji, ponieważ tam jst zasobnik warstwowy i nie lubi słabej jakości wody, Immergass ma wężownicę ale przez to daje mniej wody i nie kondensuje przy grzaniu CWU, polecam także nowy kocioł Buderusa GB172T w dobrej cenie, można ograniczyć moc i bedzie dobrze się sprawał w małym domu, Buderus ma moc 24 kW ale można z niego zrobić 10kW, Buderus posiada takze super kocioł GB162 15 kw z modulacją od 3,2 można zamontować wymiennik warstwowy 50 litrów i będzie chodził super, warto wejść także na ACV, ma kociol o modulacji od 2,8 kW. W przypadku pytań zapraszam na stronę www.bbt.com.pl lub www.wolf.waw.pl lub napiscie na maila bbt(malpa)bbt.com.pl
    pjoe
    Level 9  
    Witam. Zdecydowałem się na nowy model Immergas Victrix 26, w przyszłym sezonie grzewczym napiszę jak się zachowuje. Pozdrawiam Wszystkich.