witam. wydałem trochę pieniędzy na zestaw audiowizualny - telewizor Bravia plus kino domowe 5.1 Pioneera - ale okazuje się, że niestety narazie nie mogę w pełni nim się cieszyć, co mnie z niemała frustruje. otóż szacowny Pioneer w swojej najnowszej serii sprzed roku, w tańszych modelach, nie zainstalował wejścia optycznego - co uważam za karygodne, jeśli takowe posiada sprzęt marki ze średniej przecież półki, LG. nie sprawdziłem tego, brałem w ciemno, że sprzęt tej klasy, sprzed roku, będzie w pełni kompatybilny ze wszystkim. nauczka.
poza tym, oba sprzęty nie czytają plików .mp4, .mkv i innych z największą rozdzielczością, toteż podłączyłem swojego maka do telewizora, przez co mam full hd bez zakłóceń. no i jest właśnie ale - nie mogę podłączyć kina domowego.
telewizor w połączeniu z Pioneerem poprzez cinche odbiera stereo tylko na dwóch przednich głośnikach. gdy podłącze maka przejściówką DVI -> HDMI, bravia, co zrozumiałe, przechwytuje sygnał tylko z wybranego wejścia hdmi (nie można połączyć jakąś przejściówką paru sygnałów HDMI?), toteż rozkminiam, by podłączyć kino domowe do maka, który ma wyjście optyczne w jacku.
sprawdźcie specyfikacje sprzętów, może coś się urodzi np. możliwość by bravia jednocześnie wyświetlała obraz z maka i jednocześnie wysyłała audio do kina domowego.
w necie znalazłem także konwerter (Link), poza tym myślałem też nad zewnętrzną kartą dźwiękową (Link). to oczywiście przykłady, aż tak się nie znam na osprzęcie.
będę bardzo wdzięczny za pomoc, widzicie jak się rozpisałem, zależy mi.
mój sprzęt:
tv: http://www.sony.pl/product/t32-bx-series/kdl-40bx400#pageType=TechnicalSpecs
gniazda:
Cyfrowe wyjście audio (optyczne) 1
Wejścia HDMI™ 4 (1 z boku / 3 z tyłu)
Możliwość doprowadzenia sygnału HDMI™ z komputera TAK
Wejście PC (15-stykowe D-Sub) + wejście audio TAK
Wejścia komponentowe 1
Kompozytowe wejście wideo 1
Wejście USB 2.0 1
Gniazdo minijack (słuchawkowe) (mm) 3,5
Gniazdo na karty PCMCIA TAK
Wejście AV cinch TAK
Wejście RF (antenowe) TAK
Wejścia Scart (RGB) 2
BRAVIA Theatre Sync TAK
BRAVIA Sync TAK
kino domowe: http://www.pioneer.pl/pl/products/42/125/42/DCS-202K/specs.html
gniazda:
• 1 x wyjście HDMI
• 1 x Scart
• 1 x USB 2.0 (front)
• 1 x Portable Audio In (front)
• 1 x wyjście Composite video
• 1 x wyjście Component video
• 1 x wejście RCA Audio
• 1 x wejście Mic
• 1 x antena FM
• 5.1-kan. gniazda głośnikowe (druciki)
Popraw pisownię!
[_P_]
poza tym, oba sprzęty nie czytają plików .mp4, .mkv i innych z największą rozdzielczością, toteż podłączyłem swojego maka do telewizora, przez co mam full hd bez zakłóceń. no i jest właśnie ale - nie mogę podłączyć kina domowego.
telewizor w połączeniu z Pioneerem poprzez cinche odbiera stereo tylko na dwóch przednich głośnikach. gdy podłącze maka przejściówką DVI -> HDMI, bravia, co zrozumiałe, przechwytuje sygnał tylko z wybranego wejścia hdmi (nie można połączyć jakąś przejściówką paru sygnałów HDMI?), toteż rozkminiam, by podłączyć kino domowe do maka, który ma wyjście optyczne w jacku.
sprawdźcie specyfikacje sprzętów, może coś się urodzi np. możliwość by bravia jednocześnie wyświetlała obraz z maka i jednocześnie wysyłała audio do kina domowego.
w necie znalazłem także konwerter (Link), poza tym myślałem też nad zewnętrzną kartą dźwiękową (Link). to oczywiście przykłady, aż tak się nie znam na osprzęcie.
będę bardzo wdzięczny za pomoc, widzicie jak się rozpisałem, zależy mi.
mój sprzęt:
tv: http://www.sony.pl/product/t32-bx-series/kdl-40bx400#pageType=TechnicalSpecs
gniazda:
Cyfrowe wyjście audio (optyczne) 1
Wejścia HDMI™ 4 (1 z boku / 3 z tyłu)
Możliwość doprowadzenia sygnału HDMI™ z komputera TAK
Wejście PC (15-stykowe D-Sub) + wejście audio TAK
Wejścia komponentowe 1
Kompozytowe wejście wideo 1
Wejście USB 2.0 1
Gniazdo minijack (słuchawkowe) (mm) 3,5
Gniazdo na karty PCMCIA TAK
Wejście AV cinch TAK
Wejście RF (antenowe) TAK