Witam,
Instalacja znajduje się w domku jednorodzinnym.
Kabel UPC "wchodzi" na parterze, gdzie jest rozdzielany przez:
"Tratec Tris-206F" na:
- wyjście 8,5 dB -filtr kanału zwrotnego - TV Plazma 1 (analogowa)
- wyjście 2,5 dB - kabel idzie na piętro gdzie jest znowu rozdzielany przez:
"Tratec Tris-202FIN" na:
- wyjście 4,5 dB - modem Motorola i dalej na router etc.
- wyjście 4,0 dB - MediaBox i po HDMI do TV Plazma 2 (cyfrowa)
Na piętrze chcę jeszcze podłączyć w drugim pokoju kolejny TV CRT 3 analogowo.
Układ domu wyklucza poprowadzenie dodatkowego kabla z parteru, więc muszę sygnał rozdzielić już na piętrze. Może być przed, może być za Tratec Tris-202FIN.
Z tego co poczytałem to miałbym dwa wyjścia:
I. Rozdzielić kabel za "Tratec Tris 202FIN" (przed Mediboxem) gniazdem multimedialnym. np.: Telkom Telmor GMF353 i z wyjścia Data wpiąć kabel do MediaBoxa, z wyjścia RTV poprowadzić do TV 3 w drugim pokoju
II. Zamiast "Tratec Tris 202FIN" wstawić nowe gniazdo multimedialne z 3 wyjściami 2xDATA (do modemu i MediaBox'a) i 1xRTV (do TV 3 w drugim pokoju)- tylko nie znalazłem takiego
Teraz mam kilka pytań:
1. Które rozwiązanie jest lepsze I czy II, a może jest jeszcze jakieś III - najlepsze ?
Prosiłbym o podanie sprzętu jaki w takim wypadku najlepiej zastosować (nie najlepiej się znam na markach i oferowanych modelach)
2. Przed TV 3 muszę dać też filtr kanału zwrotnego ? Czy gniazdo multimedialne już samo w sobie filtruje na wyjściu TV ? Jeżeli muszę dać filtr to jaki najlepiej ?
Nie wiem jakie są sygnały na kablach. Jedyne co to mogę podać wartości z modemu:
Wklejam też rysunek poglądowy
Z góry dzięki za pomoc.
Instalacja znajduje się w domku jednorodzinnym.
Kabel UPC "wchodzi" na parterze, gdzie jest rozdzielany przez:
"Tratec Tris-206F" na:
- wyjście 8,5 dB -filtr kanału zwrotnego - TV Plazma 1 (analogowa)
- wyjście 2,5 dB - kabel idzie na piętro gdzie jest znowu rozdzielany przez:
"Tratec Tris-202FIN" na:
- wyjście 4,5 dB - modem Motorola i dalej na router etc.
- wyjście 4,0 dB - MediaBox i po HDMI do TV Plazma 2 (cyfrowa)
Na piętrze chcę jeszcze podłączyć w drugim pokoju kolejny TV CRT 3 analogowo.
Układ domu wyklucza poprowadzenie dodatkowego kabla z parteru, więc muszę sygnał rozdzielić już na piętrze. Może być przed, może być za Tratec Tris-202FIN.
Z tego co poczytałem to miałbym dwa wyjścia:
I. Rozdzielić kabel za "Tratec Tris 202FIN" (przed Mediboxem) gniazdem multimedialnym. np.: Telkom Telmor GMF353 i z wyjścia Data wpiąć kabel do MediaBoxa, z wyjścia RTV poprowadzić do TV 3 w drugim pokoju
II. Zamiast "Tratec Tris 202FIN" wstawić nowe gniazdo multimedialne z 3 wyjściami 2xDATA (do modemu i MediaBox'a) i 1xRTV (do TV 3 w drugim pokoju)- tylko nie znalazłem takiego
Teraz mam kilka pytań:
1. Które rozwiązanie jest lepsze I czy II, a może jest jeszcze jakieś III - najlepsze ?
Prosiłbym o podanie sprzętu jaki w takim wypadku najlepiej zastosować (nie najlepiej się znam na markach i oferowanych modelach)
2. Przed TV 3 muszę dać też filtr kanału zwrotnego ? Czy gniazdo multimedialne już samo w sobie filtruje na wyjściu TV ? Jeżeli muszę dać filtr to jaki najlepiej ?
Nie wiem jakie są sygnały na kablach. Jedyne co to mogę podać wartości z modemu:
Frequency 802000000 Hz Locked
Signal to Noise Ratio 35 dB
Power Level -8 dBmV
Upstream Value
Channel ID 3
Frequency 31200000 Hz Ranged
Power Level 49 dBmV
Wklejam też rysunek poglądowy

Z góry dzięki za pomoc.