Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

UPC TV cyfrowy + TV analog + modem. Jak podłączyć 3 TV analog? 2 warianty ?

OskaRGD 24 Mar 2011 13:53 8278 7
    OskaRGD
    Level 11  
    Witam,

Instalacja znajduje się w domku jednorodzinnym.
    Kabel UPC "wchodzi" na parterze, gdzie jest rozdzielany przez:

"Tratec Tris-206F" na:
    - wyjście 8,5 dB -filtr kanału zwrotnego - TV Plazma 1 (analogowa)
    - wyjście 2,5 dB - kabel idzie na piętro gdzie jest znowu rozdzielany przez:

"Tratec Tris-202FIN" na:
    - wyjście 4,5 dB - modem Motorola i dalej na router etc.
    - wyjście 4,0 dB - MediaBox i po HDMI do TV Plazma 2 (cyfrowa)

Na piętrze chcę jeszcze podłączyć w drugim pokoju kolejny TV CRT 3 analogowo.

Układ domu wyklucza poprowadzenie dodatkowego kabla z parteru, więc muszę sygnał rozdzielić już na piętrze. Może być przed, może być za Tratec Tris-202FIN.

Z tego co poczytałem to miałbym dwa wyjścia:

I. Rozdzielić kabel za "Tratec Tris 202FIN" (przed Mediboxem) gniazdem multimedialnym. np.: Telkom Telmor GMF353 i z wyjścia Data wpiąć kabel do MediaBoxa, z wyjścia RTV poprowadzić do TV 3 w drugim pokoju

II. Zamiast "Tratec Tris 202FIN" wstawić nowe gniazdo multimedialne z 3 wyjściami 2xDATA (do modemu i MediaBox'a) i 1xRTV (do TV 3 w drugim pokoju)- tylko nie znalazłem takiego

Teraz mam kilka pytań:
    1. Które rozwiązanie jest lepsze I czy II, a może jest jeszcze jakieś III - najlepsze ?
    Prosiłbym o podanie sprzętu jaki w takim wypadku najlepiej zastosować (nie najlepiej się znam na markach i oferowanych modelach)

2. Przed TV 3 muszę dać też filtr kanału zwrotnego ? Czy gniazdo multimedialne już samo w sobie filtruje na wyjściu TV ? Jeżeli muszę dać filtr to jaki najlepiej ?

Nie wiem jakie są sygnały na kablach. Jedyne co to mogę podać wartości z modemu:
    Frequency	802000000 Hz Locked
    Signal to Noise Ratio	35 dB
    Power Level	-8 dBmV	
    Upstream 	Value
    Channel ID	3
    Frequency	31200000 Hz Ranged
    Power Level	49 dBmV

Wklejam też rysunek poglądowy

Z góry dzięki za pomoc.
    lukashb
    Level 39  
    Witam! Bez kabla jest ciężko, ale się uda. Między 206-tką a 202 wstaw dwójkę i powinno działać. Skontroluj syganły na modemie. Podpowiedź. W tym momencie już niejest najlepiej z DS. Podchodzi pod wartość graniczną. Co nie znaczy, że działać przestanie, raz mieliśmy -16dB w downstreamie i szło, ale to szczególny przypadek to miejsce.
    OskaRGD
    Level 11  
    Witam,

Mam wtedy kolejne dwa pytania :) :

1. Tak dla pewności ta "dwójka" - to po prostu jakiś splitter ? Czy musi on pracować w przedziale 5-1000 MHz, czy może być 5-862 MHz ? Mam wolny RA-2F i mógłbym go wtedy wykorzystać.

2. Jeżeli jest taki słaby sygnał to może jest możliwość jego wzmocnienia ? Czy też nie za bardzo można wzmacniać sygnał "modemowy" ?

EDIT: 3. Jeszcze trzecie pytanie: Czy filtr kanału zwrotnego mam kupić "jakikolwiek" czy tez zwrócić na coś uwagę ? Rozumiem, że w moim przypadku im mniej dB będzie miał tym lepiej ?

Z góry dzięki za odpowiedź.
  • Helpful post
    lukashb
    Level 39  
    OskaRGD wrote:
    Witam,

Mam wtedy kolejne dwa pytania :) :

1. Tak dla pewności ta "dwójka" - to po prostu jakiś splitter ? Czy musi on pracować w przedziale 5-1000 MHz, czy może być 5-862 MHz ? Mam wolny RA-2F i mógłbym go wtedy wykorzystać.

2. Jeżeli jest taki słaby sygnał to może jest możliwość jego wzmocnienia ? Czy też nie za bardzo można wzmacniać sygnał "modemowy" ?

EDIT: 3. Jeszcze trzecie pytanie: Czy filtr kanału zwrotnego mam kupić "jakikolwiek" czy tez zwrócić na coś uwagę ? Rozumiem, że w moim przypadku im mniej dB będzie miał tym lepiej ?

1. Tak, dwójka to poprostu żargon ;) to zwykły spliterek. Bez znaczenia jaki, jeżeli chodzi o częstotliwość. Tzn. czy do 862 czy do 1000MHz nie ma znaczenia.

2. Sygnał się wzmacnia ale tylko na liniach które są bardzo długie, tu niema takiej potrzeby. Tu ewidentnie jest problem z poziomami sygnałów na magistrali. Chyba, że ktoś w LB (ta biała skrzynka na korytarzu) wstawił Ci STEP-a, to wtedy by się zgadzało, ale o tym dalej. Prawidłowy sygnał dla downstreamu to najlepiej 1dB, i przy takim poziomie, poziom Upstreamu jest ok. 48dB czyli tak jak u Ciebie jest przy -8dB/48dB. Step daje to, że tłumi o konkretną wartość sygnał gdy ten jest za wysoki, wtedy taki wynik jak jest teraz może być efektem pracy na sieci i poprawieniu parametrów. Ale, że step został to i sygnał się pogorszył (bo z poprawnej wartości, został jeszcze stłumiony, stąd te -8dB nie poprawne, a poprawne 48dB).

3. Filtr kanału zwrotnego jakikolwiek daj naprawdę. Jaki uda Ci się kupić :) .

Pozdrawiam. W razie pytań proszę pisać.
    OskaRGD
    Level 11  
    Witam,

Wstawiłem na początek splitter przed 206-tkę. Na modemie DS spadł do -11 dB. UP był chyba na 52 dB - niestety nie zapisałem dokładnych parametrów.

Zacząłem trochę jeszcze czytać i kombinować co by z tym, zrobić. Trafiłem na informację że można też zastosować TAP.

Przerobiłem trochę instalację:
    1. Na dole zamiast 206-tki wstawiłem 1-way TAP ET-1-8+ | podział:
    - wyjście tap 8,5 dB na TV
    - wyjście out 1,6 dB "na górę"

2. Przed 202-ką wstawiłem TAP ET-1-6+/N | podział:
    - wyjście tap 6,5 dB na TV w drugim pokoju (sygnał bardzo dobry)
    - wyjście out 2,2 dB na TRIS 202 - dalej już bez zmian na modem i mediabox

Wklejam zdjęcie poglądowe:

Obecnie parametry z modemu:
    DS -8 dB
    UP 50 dB

Teraz mam znowu kilka pytań:
    1. Czy zastosowanie TAP'ów jest "bezpieczne" , tzn. nie wpływa negatywnie w jakiś sposób na prace modemu i/lub mediaboxa ? W.g. mnie wszystko jest ok, ale wolę się upewnić.
    2. Obraz w TV w drugim pokoju (ten nowo podłączony) jest bardzo ładny. Pomyślałem że przed 202 zamienię tego TAP'a na taki sam jak na dole z mniejszym tłumieniem na modem, a większym na TV w drugim pokoju. To chyba zmniejszy tłumienie DS ?
    3. Czy zamiast 202 mogę dać jakiś splitter i czy jest to "bezpieczne" dla modemu i/lub mediaboxa ? Mam jeszcze splitter ESI-02N. Podzieliłbym go:
    - wyjście 4,0 dB na mediabox (obecnie z 202-ki też jest 4,0 dB)
    - wyjście 3,6 dB na modem (obecnie z 202-ki jest 4,5 dB)

Razem pkt. 2 i 3 dały by mniejsze tłumienie dla modemu o -1,5 dB. To chyba dobrze ? Tylko czy zastosowanie TAP'ów i splitterów w miejsce 202-ki i 206-ki jest w pełni bezpieczne ?

Pozdrawiam.
    lukashb
    Level 39  
    Witam! PoIomy na modemie ustawiłeś koniec końców takie jak miałeś wcześniej uzyskując cel o który Ci chodziło. Ostatecznie takie rozwiązanie można zostawić, choć ja bym dał Tris206 zamiast TAP ET1-6+/N wyjściem 8,5dB do TV CRT a wyjściem 2,5dB do Tris202. Tak jest lepiej, bo wtedy nie musisz dokładać do TV CRT FKZ-ta, a w tym momencie możesz wprowadzić ingress to sieci. Co o tym myślisz? dasz radę tak zmienić? Pozdrawiam
    OskaRGD
    Level 11  
    Witam,

Trochę zabiegany ostatnio byłem i miałem mało czasu.

Dołożyłem filtr kanału zwrotnego przed tym nowym TV w drugim pokoju na piętrze.

Czy to wystarczy ? Bo rozumiem, że chodzi o to żeby nie wprowadzać zakłóceń do sieci spowodowanych tym nowym TV ?

Wolałbym zostawić tego tap'a zamiast 206 z bardzo prozaicznego powodu - tap jest mniejszy i mieści mi się ładnie za szafą (206 już niekoniecznie) :)

Pozdrawiam,