Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wtyczka angielska - czy trzeba przejściówkę?

gianbuffon 24 Mar 2011 18:25 24950 8
    gianbuffon
    Level 10  
    Witam,
    zakupiłem czajnik elektryczny z angielską wtyczką i mam do niej przejściówkę na europejskie gniazdko.
    Myślałem, że angielska wtyczka nie będzie pasować do naszych gniazdek, a jednak pasuje i sprzęt działa.
    Chciałbym zapytać, jakie skutki może wywołać używanie angielskiej wtyczki? Czy sprzęt może zostać uszkodzony?
    I jeszcze pytanie odnośnie przejściówki: czy one są całkowicie bezpieczne? Jeśli np. dostałem jakąś tanią, słabej jakości (jeśli takie są) przejściówkę, to może dojść do uszkodzenia sprzętu? I w takim wypadku lepiej przerobić wtyczkę?

Będę wdzięczny za pomoc!
    sebek3
    Level 30  
    Jeśli dostałeś przejściówkę razem z urządzeniem to lepiej jej używaj a nie przerabiaj wtyczki - możesz utracić gwarancję. Co do używania sprzętu bez przejściówki - nie polecam. Jeśli będzie zły styk na bolcach może dojść nawet do wypalenia gniazdka.
    antyprykator
    Level 14  
    gianbuffon wrote:
    Myślałem, że angielska wtyczka nie będzie pasować do naszych gniazdek, a jednak pasuje i sprzęt działa.
    Ciekawe jakim cudem. Pokaż tą wtyczkę.
    gianbuffon
    Level 10  
    W zasadzie to ja się na tym nie znam, więc nie wiem, czy to angielska wtyczka.
    Wygląda jak każda inna, którą mam w domu. Tylko po co dawali tę przejściówkę? Do czego ona jest?

Wtyczka angielska - czy trzeba przejściówkę? Wtyczka angielska - czy trzeba przejściówkę? Wtyczka angielska - czy trzeba przejściówkę?
    Wtyczka angielska - czy trzeba przejściówkę?
    sebek3
    Level 30  
    Jest to zwykła wtyczka, jakich pełno w naszym domu. Możesz śmiało używać.
    gianbuffon
    Level 10  
    To po co mi dawali tę przejściówkę? Do czego ona służy?
    Do tej pory używałem tego sprzętu za pomocą tej przejściówki. Chyba nic złego przez to się nie dzieje?

Dzięki wielkie :)
    lutek2001
    Level 15  
    Pewnie produkowali te same czajniki na różne rynki i przejściówkę dokładali z automatu. Nie wiem jakim cudem wsadziłeś wtyczkę "europejską" w tą przejściówkę i po co to zrobiłeś ale w każdym razie nie rób tego więcej bo tworzysz niepotrzebne zagrożenie dla siebie i innych użytkowników takiego sprzętu(styk ochronny).
    tyshowian
    Level 13  
    Jeszcze może dodam że w przejściówce nie ma połączenia bolca ochronnego
    to tak na marginesie
    gianbuffon
    Level 10  
    Wtyczka europejska w przejściówkę bardzo łatwo wchodzi. W te dziurki na ostatnim zdjęciu. Niezależnie, czy włożę ją od dołu, czy od góry.
    A wkładałem ją, ponieważ myślałem, że trzeba. Raz, że pasowała, a dwa, że wcześniej nie spotkałem się z wtyczką angielską i nie wiedziałem, że ona ma dodatkowy bolec i nie będzie pasować do naszych gniazdek. Myślałem, że tylko inne napięcie.
    Także od teraz nie będę używał tej przejściówki. Dobrze, że nic się nie stało.
    Bardzo dziękuję za pomoc :)