Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Swiat³o w baga¿niku Vectry B

Sqerty 24 Mar 2011 18:52 6705 16
    Sqerty
    Level 18  
    Witam.
    Jestem posiadaczem Vectry B 2000r (sedan).Mam z tym samochodem jeden problem a mianowicie.Po otworzeniu baga¿nika lampka w nim nie ¶wieci siê a ¿arzy i zapalaj± siê ¶wiat³a nad drzwiami (nad tylnymi siedzeniami).Gdy próbowa³em zrobiæ zwarcie to ¿arówka przygasa³a a gdy od³±czy³em kabelek który mia³ zrobiæ zwarcie to ¿arówka znów zaczyna³a siê ¿arzyæ a bezpiecznika nie wywali³o.Do ¿arówki id± dwa kable (czerwony "+" i br±zowo bia³y-masa).Po pod³±czeniu ¿arówki do czerwonego i karoserii samochodu ¿arówka ¿arzy.Z tego powodu odrzuci³em kabel br±zowo bia³y z dalszych badañ i nie wiem co dalej robiæ.Proszê was o pomoc.
    Z góry dziêkuje.
  • Helpful post
    stopi
    Level 28  
    Quote:
    zapalaj± siê ¶wiat³a nad drzwiami (nad tylnymi siedzeniami)

Chodzi ci o tzw. ¶wiat³a do czytania z ty³u..?

Skoro lampka rza¿y, oznacza to, ¿e jaki¶ kabel/styk/z³±cze jest gdzie¶ skorodowane/uszkodzone i zaczê³o dzia³aæ jak rezystor (stawia opór), który powoduje obni¿enie napiêcia na tej ¿aróweczce baga¿nika. Skoro po z³apaniu masy w innym punkcie jest to samo problem dotyczy raczej linii "+".

Sprawd¼ dok³adnie styki i gniazdo bezpiecznika F22. Skoro ¶wiat³o jest w ogóle, to bezpiecznik sam w sobie jest dobry, ale dok³adnie posprawdzaj jego styki. Sprawd¼ w³±cznik w pokrywie baga¿nika i wszystko z czym jest po³±czony, rozbierz, wyszy¶æ. W klapie tylnej powinno byæ te¿ z³±cze, przez które idzie kabel od ¿arówki do w³±cznika. Jest to z³±cze X22. To te¿ musisz sprawdziæ. W³±cznik dzia³a na zasadzie zamkniêcia obwodu przez podanie masy do ¿arówki.

Po drodze jest jeszcze z³±cze X1 w boku ko³o nóg kierowcy, a dok³adnie interesuje ciê pin nr 76 tego z³±cza. Najlepiej by³oby miernikiem mierzyæ napiêcia i rezystancje po drodze. Wtedy naj³atwiej znale¼æ felerne ogniwo.
    Sqerty
    Level 18  
    Napiêcie na wyj¶ciu jest równe 12V.Oryginalnie jest tam ¿arówka 20W.Na próbê w³o¿y³em w to miejsce 10W i ¶wieci³a du¿o ja¶niej jak ta 20W.Sprawdzê ten bezpiecznik F22.
    Zmierzy³em rezystancje pomiêdzy gniazdem bezpiecznika F22 a gniazdem ¿arówki i wysz³o 140KOHM.Za du¿o:cry:
    Teraz pozostaje mi rozgrzebaæ pó³ samochodu i i¶æ za tym kablem w poszukiwaniu usterki.
  • Helpful post
    stopi
    Level 28  
    Nie s±dzê aby pó³ samochodu rozgrzebywaæ trzeba by³o. Sprawd¼ na pocz±tek punkty, o których napisa³em, dopiero potem szukaj dalej. Przed bezpiecznikiem F22 jest tyko AKU, tak¿e jak do niego dochodzi 12V (w stosunku do masy) to z nim jest wszystko ok.

Jeste¶ pewien, ¿e to jest 140kOhm? Przy takim oporze na ¿arówce prawie, ¿e nie od³o¿y³oby siê napiêcie. Nawet by nie ¿arzy³a. W samochodach trzeba mocno przyciskaæ styki miernika do punktów pomiarowych, bo czêsto punkty w których siê mierzy s± zabrudzone i mog± powodowaæ powstawanie fa³szywych odczytów na mierniku.

A rezystancja pomiêdzy mas± auta a minusem ¿arówki (przy wyjêtej ¿arówce) ? Tylko mierz przy otwartym baga¿niku, bo wtedy wy³±cznik zamyka doj¶cie masy.
  • Helpful post
    ele5
    Conditionally unlocked
    Koledzy takie rzeczy sprawdza siê kontrolk± (¿arówk±) pod obci±¿eniem.
    Multimetrem to sobie mo¿na ¶cie¿ki na p³ytce mierzyc na brzêczyku.
    stopi
    Level 28  
    Z pinu 76 tego z³±cza powinno byæ przej¶cie na bezpiecznik F22, a w drug± stronê do ¿arówki baga¿nika. Tak wynika ze schematu. Czy wychodzi tam z tego pinu kabelek szary (lub szaro-jaki¶ tam)? Mo¿e w takim razie faktycznie problem tkwi na drodze bezpiecznik <-> z³±cze X1
    Sqerty
    Level 18  
    stopi wrote:

Sprawd¼ dok³adnie styki i gniazdo bezpiecznika F22.

Kolego stopi wprowadzi³e¶ mnie w b³±d i zmarnowa³em pó³ dnia :|
    Z pinem 76 ³±czy siê bezpiecznik F13 a nie F22.Doszed³em po kabelku do tego.W³o¿y³em w F13 bezpiecznik i ¶wiat³o dzia³a.Martwi mnie tylko jedno.Dlaczego bez tego bezpiecznika ¿arzy??
    stopi
    Level 28  
    W takim razie mnie te¿ kto¶ wprowadzi³ w b³±d, bo schemat, który mam ma byæ rzekomo dla vectry B do 2001r...a wynika, ¿e chyba nie jest. I jest tam ewidentnie po³±czenie z bezpiecznika F22 do z³±cza X1, a potem do ¿arówki baga¿nika, po czym jest w³±cznik w klapie zamykaj±cy masê...Próbowa³em w ka¿dym razie pomóc. Spróbujê znale¼æ w³a¶ciwy schemat celem rewan¿u.

Dodano po 3 [minuty]:

Powiedz mi jeszcze - potrafisz okre¶liæ jakie masz oznaczenie silnika? Np. Y20DTH...?
    tomekgl
    Level 16  
    Je¿eli nie znajdziesz innego ¼ród³a problemu (styki, bezpiecznik itp) to przyjrzyj siê odcinkowi przewodów od wy³±cznika w klapie baga¿nika. Mia³em taki przypadek, ¿e lampka s³abo swieci³a, ale te¿ nie wy³±cza³a siê do koñca. Okaza³o siê, ¿e kable w wi±zce przy zawiasie przetar³y siê, a potem od temperatury przetopi³y i popêka³y. Zak³adam, ¿e w wersji po liftingu jest to identycznie rozwi±zane jak i przed.
    stopi
    Level 28  
    Mam ten schemat!

Wklejam ci wycinek:
    Swiat³o w baga¿niku Vectry B

Zielon± strza³k± zaznaczy³em ci dzlszy bieg ¶cie¿ki. Po drodze mamy z³±cze X1, ale pin 23. E13 to ¿arówka baga¿nika. Z bezpiecznika F13 pr±d leci do przeka¼nika opó¼nionego wy³±czania o¶wietlenia wnêtrze czyli przeka¼nik K135. Po ¿arówce mamy jeszcze z³±cze X35 i dop. S15 czyli z³±cznik w klapie baga¿nika.
    Sqerty
    Level 18  
    tomekgl wrote:
    Je¿eli nie znajdziesz innego ¼ród³a problemu (styki, bezpiecznik itp) to przyjrzyj siê odcinkowi przewodów od wy³±cznika w klapie baga¿nika. Mia³em taki przypadek, ¿e lampka s³abo swieci³a, ale te¿ nie wy³±cza³a siê do koñca. Okaza³o siê, ¿e kable w wi±zce przy zawiasie przetar³y siê, a potem od temperatury przetopi³y i popêka³y. Zak³adam, ¿e w wersji po liftingu jest to identycznie rozwi±zane jak i przed.

Tylko ¿e u mnie wy³±cza siê do koñca.Problem jest taki ¿e bez bezpiecznika gdy otworze to siê ¿arzy a powinna siê wcale nie ¶wieciæ.Gdy zamknê nie ¶wieci wcale wiêc to inny problem ni¿ u Ciebie.
    stopi
    Level 28  
    Najwyra¼niej ¿arówka dostaje napiêcie z jakiej¶ innej linii i pomimo braku bezpiecznika ¿arzy. Co¶ musi byæ gdzie¶ zwarte/skorodowane... Na pewno trzeba dok³adnie prze¶ledziæ ¶cie¿kê pr±dow± do tej ¿arówki. Rozumiem, ¿e jasne jest przynajmniej to, ¿e jak rêcznie wci¶niesz w³±cznik baga¿nika to nie ¶wieci w ogóle..?
    stopi
    Level 28  
    Ze schematu wynika, ¿e z tego bezpiecznika wychodzi jeden kabelek na cewkê przeka¼nika opó¼nionego wy³±czania o¶wietlenia (sterowanie przeka¼nikiem, jego styk 85), a drugi na obwód sterowany, czyli obwód który przeka¼nik zamyka (styk 30 i 87) i który dotyczy tej ¿arówki baga¿nika. Ale sk±d teraz ci siê wzi±³ pin 76 jak na schemacie mamy piny 36 i 23 tego z³±cza X1...?
    Sqerty
    Level 18  
    Od wtyczki X1 a dok³adnie pinu 76 szed³em centymetr po centymetrze i doszed³em do F13.A pin 76 jest na 100% po³±czony z ¿arówk± w baga¿niku bo sprawdza³em brzêczkiem a po za tym ¶wieci.My¶lê ¿e te napiêcie mo¿e pochodziæ z tego drugiego przewodu który wychodzi z bezpiecznika F13.
    buch_20
    Level 10  
    a gdzie siê znajduje ten przeka¼nik K153??