Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie niskotonowe i zwrotnice do istniejących kolumn

Medeis 31 Oct 2004 13:53 1606 5
    Medeis
    Level 21  
    Witam.
    Mój problem polega na tym ż posiadam kolumny trójdrożne niezbyt raczej znanej firmy jak myślę ( Lasic- jakaś niemiecka) i brakuje w nich głośników niskotonowych, po dwa na kolumne- 2x20cm..
    Z tyłu na tabliczce pisze że kolumna ta miała 300W w co jednak ze względu na renome :D firmy nie do koń ca wierzę.
    Mam na oku głośniki tesli nic wspaniałego ale ogranicza mnie cena.
    Czy znalazł by się ktoś kto wytłumaczył by mi w jaki sposób te kolumny miały impedancję 8 Ohm, jeżeli stare basowe były 8 Ohmowe połączone równolegle, a śr. i wys. tonowe podłączone przez jakiś kondensator też równolegle. Wszystkie głośniki (3x wys. i 2x śr)też 8 Ohm) Zwrotnicy brak!
    Ma ktoś schemat jaka powinna być do tego zwrotnica???lub mógł by mi pomóc w zrobieniu takiego shematu??? chciał bym żeby kolumna miała 8 ohm bo to minimum do mojego wzmachola Grundig V8300
    diyManiek
    Level 29  
    Tesle moga byc dobre. Kup 4omowe. Łączac dwa głosniki w szereg z jednego zacisku głosnika + do zacisku drugiego głosnika - . Do zwrotnicy normalnie. Zwrotnice zamów w JANBO beda potrzebne. Kolumna moze zagrac nawet w miare, zalezy jeszcze jaki jest na wysokich tonach.
    Tremolo
    Level 43  
    Podaj wymiary i objętość netto kolumny, nie jestem wrożką, ani nikt kto odpowiada na tym forum - czarodziejem. Głośniki trzeba będzie dopasować do istniejącej obudowy aby pasowały (odpowiednie obliczenia na parametrach TS i symulacje). Zazwyczaj robi się odwrotnie.
    Medeis
    Level 21  
    Ok. jak tylko zmierzę to podam wymiary. niestety nie znam parametrów pozostałych głośników, sprawdzę co jest na nich napisane to może znajde cos na necie na ich temat choć raczej wątpie.
    A co do łączenia w szereg to zdaje się że wtedy nie wzrośnie mi odpowiednio efektywność, zresztą zdaję się na specjalistów :P . Macie pojęcie ile mogła by kosztowac zwrotnica trójdrożna zrobiona na zamówienie do pięcio głośnikowej kolumny??? Ew. myślałem o zrobieniu zwrotnicy samemu, gdyby tylko ktoś wiedział jak zrobić jej schemacik, to bym sobie polutował :D Słyszeliście coś o firmie "Empire Audio" u nich chcę zamówić te głośniki wydaje mi się że mają niezłe ceny???
    Kwaczor

VIP Meritorious for electroda.pl
    Tak słyszałem. Reklamy robić mi nie wolno, ale moge powiedziec, ze jestem zadowolonym klientem.
    Medeis
    Level 21  
    A więc tak:
    wymiary 85 x 30 x 20[cm], przednia płyta grubości 2cm i reszta pudła 1,2cm. Czyli wewnętrzne wymiry dają jakieś 38,9 litra(jak sie gdzieś nie walnąłem :) ) pojemności. obudowa typu bass-reflex, z WIELKIM :sm2: tunelem o przekroju 3cm i taką samą długością. Dwa Średniotonowe mają około 7,5cm, tzy wysokotonowe 6cm z groszem. Na głośnikach znalazłem napisy które były trochę zamazane więc nie wiem czy dobrze je odczytałem i tak na średniotonowym było napisane "MTR 100-15F3-CNN" i pod tym "8 Ohm 50101" Natomiast na wysokotonowym "KTQ79-45F9-CNN" i "8Ohm" i jakaś liczba 50... Wszystkie pięć (wys i śr) podłączone przez kondensator.