Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podgrzewanie wody w basenie - piec węglowy - porady opinie

andrz6 25 Mar 2011 18:54 53219 48
Buderus
    daann
    Level 16  
    Koledzy , w/g mnie system ma być prosty , tani i w miarę wydajny . Oczywiście część wody wyparuje i zabierze nam trochę ciepła - ale uwierzcie jest to znikoma część . Gdybyś ustawił minimalny przepływ wody na dach to blacha bardzo gorąca i parowanie duże , ale gdy dasz duży przepływ wody to woda odbiera dużo ciepła i blach relatywnie chłodna a co za tym idzie małe odparowanie . Panowie policzcie koszty foli oraz płyty poliwęglanowej ( myślę zę jest to porównywalne z kolektorem słonecznym płaskim )- ja zamiast tego zastosowałem filtr siatkowy koszt około 40 zł na allego . Ja mam powierzchnię 3,20 x 6,5 m , jak masz 1 x6 to odbierzesz około 3-4 razy mniej ciepła z dachu
    Dosyć dokładnie czytam to co piszesz , nie wiem tylko ,jak chcesz naciągnąć tą folię , jak miałeś kiedyś tunel foliowy i widziałeś jak się on zachowuje na upałach to będziesz wiedział o czym mówię . U mnie raz na dzień płukanie obydwóch filtrów siatkowych i to w zupełności wystarcza . Dodatkowo przed filtrem siatkowym który jest przed piaskowym mam trójnik z zaworami i normalnie wody mi idzie ze skimera na siatkowy następnie piaskowy i na dach , a gdy czyszczę basen przełączam na zaworach i woda idzie przez odkurzacz denny następnie siatkowy - tutaj osadza się cały syf z dna dalej piaskowy i dach .
    Pozdrawiam
  • Buderus
    gudi
    Level 13  
    daann - dobrze gadasz, a co do folii to zwykle laty drewniane przykrecasz na gory trapezow na blasze, do tego przybijasz naciagnieta folie i po klopocie. powstaja ,,inspekty". filtr, tudziez kawalek siatki z drobnego durszlaka jest oczywiscie niezbedny, bo syfu, muszek itp nigdy nie wyeliminujesz.. ja planuje wykorzystac stara -pompe filtr intexu, w ktorej padl silnik na powrocie i kartusz wszystko wylapie. martwi mnie tylko ten nieduzy rozmiar blachy, ktora planuje zakupic, ale niestety innej nie zmieszcze malym kosztem, bo musze robic to na dachu o przeciwnym skosie.. tylko i tak sie obawiam, bo nie przykrece konstrukcji do dachu.. wszystko chce pospawac ze starych rur CO.. mam nadzieje ze ciezar bedzie wystarczajacy.. chociaz patrzac w tv na te ostatnie burze.. podlasia na razie nie dotknely, ale jak przyjda, to bede chyba stal pod ta blacha i ja trzymal:)
    irektc
    Level 2  
    a jakby tak zrobić piec z wężownicą i podgrzewać jak w przepływowym ogrzewaczu wody.

Dodano po 5 [minuty]:

wdziałem taki piecyk koleś podgrzewał wodę (1 m sześcienny )do 40 stopni w trzy godziny
  • Buderus
    andrz6
    Level 14  
    Witam
    Zakładałem ten temat więc wypowiem się po pierwszym, udanym z resztą sezonie kąpielowym. Jeszcze 3 pazdziernika siedziałem w wodzie i to bez marznięcia. Początkowo korzystałem z systemu podgrzewania od dna basenu, gdzie w posadzce mam zatopione ok 200 m rurki PEX, zasilanej z kotła węglowego. Efekt zadowalający. Jednak w trakcie sezonu awarii uległa pompa CO. Zrezygnowałem z ogrzewania od dna i przepuszczałem wodę basenową bezpośrednio przez piec, wykorzystując zwykłą pompkę do basenów rozkładanych typu Intex. Rozwiązanie banalne, skuteczne, tanie. Nie potrzeba żadnych wymienników, wężownic itd, gra nie warta świeczki. Kupić sobie w składzie złomu jakiś stary piec CO, kawałek rury do komina, postawić to gdzieś w rogu działki. Do tego kawałek jakiejś rury czy węża fi 1", pompka basenowa i mnóstwo starych kartonów czy mebli do spalenia... Uwierzcie mi, że wystarczy. Dodatkowo można zastosować podgrzewanie na dachu budynku czy garażu, lecz to jako wspomagające rozwiązanie. Tutaj także bez szaleństw, kolektorów, wymienników czy innych bajerów. Zwykła rurka pcv czarna do nawadniania, ok 50 zl za 50 mb, rozlozyc na dachu dowolną ilość i przepuszczać bezpośrednio wodę basenową. Prawda jest taka, ze zadne wynalazki nie dadzą wiecej energii ile nam nasze słoneczko latem jest łaskawe dać.
    daann
    Level 16  
    Ja mam basen 12 m3 wody (intex 457x91 stelaż), obok stoi garaż 3,200x 6,5 m dach , wymieniłem blachę założyłem trapez T12 czarny mat - koszt 500 zł . Garaż ocieplony styropianem . Wodę pompuje pompa WZ250 najpierw przez filtr siatkowy ( wyłapuje liście , muchy z basenu itp) następnie filtr piaskowy średnica 500mmm ( wykonanie własne) ,dalej jest podawana do deszczownicy na dachu , w każdą falę idzie strumień przez otwór śr. 3,2 mm , na końcu rynna oraz drugi filtr siatkowy ( wyłapuje liście i robactwo z dachu) - w słoneczny dzień przez 7 godzin podgrzałem 12 m3 o 10 st C - jeżeli ktoś ma dach w pobliżu to nie ma lepszego i tańszego sposobu , dwa lata temu bawiłem się w węże ogrodowe , stare grzejniki - problem z rdzą i nie ta wydajność ( powierzchnia wymiany ciepła) co teraz . Oczywiście część wody odparuje ale są to niewielkie ilości - jest to nawet korzystne bo co jakiś czas powinno się wymienić część wody.Jak ustawisz mały przepływ , woda i blacha gorąca - duże odparowanie , ale gdy na dach walniesz dużo wody to woda i blacha chłodniejsza i odparowanie mniejsze ale wzrasta nam wydajność ( funkcja przepływy i różnicy temperatur). Woda krystaliczna , nie stosowałem żadnej chemii oraz koagulantów - mam w pogotowiu ale na razie sam piasek doskonale sobie radzi . Cała armatura 1 " również filtry siatkowe korpus 10" , przyłącze 1" , wkład siatkowy - wystarczy wypłukać . Nie bez znaczenia jest fakt że woda cały czas jest dodatkowo natleniana płynąc po dachu i rynnie . Niestety basen w zeszłym roku stał na kostce , teraz dam styropian 30 mm- mniejsze straty w nocy .Pompa jest sterowana przez regulator temp. różnicowy . Jeden termometr w basenie a drugi przymocowany do blachy . Gdy temp. blachy jest o 3 st. wyższa od wody w basenie to się włącza pompa , gdy różnica spadnie do 1 stopnia to wyłącza pompę. Cały zeszły sezon miałem krystaliczną wodę , żadnej chemii .Podstawa to regularne czyszczenie dna , ja mam wąż 6 mb i odkurzacz denny - wpinam to przed filtrami i włączam pompę , cały syf siada na filtrze siatkowym 10" który wystarczy wypłukać
    Pozdrawiam
    pasiarz666
    Level 9  
    Posiadam basen stelażowy INTEX o wymiarach 732 x 366 x 132 cm.
    Chciałbym podnieść temp wody. W przypadku solara jakiej wielkości musiał by być ?
    Są tez podgrzewacze wody oryginalne nawet nie drogie. Pytanie czy sie bedzie opłacało podgrzewać 30 Kubików wody 3KW'atowym podgrzewaczem. Chyba może byc drogo... Prosze o Porade
    gudi
    Level 13  
    elektryczny odpada, nie dosc, ze drogo, ze przedluzacze sie grzeja na wtyczkach baaardzo, to efektywnosc zerowa.. u mnie przez 14 godzin podni0oslo na 21m3 o pol stopnia.. solar drogi w zakupie, ale tanszy w uzyciu. ja obecnie mam pseudo solar (taka mata czarna z rurkami z allegro 3m2 i dzisiaj podgrzalo mi o stopien w 2h. solar na dachu garazu na pelnym sloncu, do tego pompa z biedronki podlaczona, bo intex nie wciagnie wody wyzej niz 2m, i filtrowanie idzie slabo, wiec dodatkowa pompa obowiazkowo.
    pasiarz666
    Level 9  
    gudi wrote:
    elektryczny odpada, nie dosc, ze drogo, ze przedluzacze sie grzeja na wtyczkach baaardzo, to efektywnosc zerowa.. u mnie przez 14 godzin podni0oslo na 21m3 o pol stopnia.. solar drogi w zakupie, ale tanszy w uzyciu. ja obecnie mam pseudo solar (taka mata czarna z rurkami z allegro 3m2 i dzisiaj podgrzalo mi o stopien w 2h. solar na dachu garazu na pelnym sloncu, do tego pompa z biedronki podlaczona, bo intex nie wciagnie wody wyzej niz 2m, i filtrowanie idzie slabo, wiec dodatkowa pompa obowiazkowo.

to w marnym położeniu jestem a czym odizolować od podłoża ten basen?
    gudi
    Level 13  
    jezeli masz basen rozkladany, to proponuje dac pod niego styren, to taka odmiana styropianu. jest twardy i nie powinien popękać. ja mam niestety wkopany w ziemie i nic nie podloze, a cieplo ucieka... no i mozesz pomyslec o przykrywaniu na noc specjalna folia bombelkowa - do kupienia na allegro, ew. sklepy budowlane.
    pasiarz666
    Level 9  
    gudi wrote:
    jezeli masz basen rozkladany, to proponuje dac pod niego styren, to taka odmiana styropianu. jest twardy i nie powinien popękać. ja mam niestety wkopany w ziemie i nic nie podloze, a cieplo ucieka... no i mozesz pomyslec o przykrywaniu na noc specjalna folia bombelkowa - do kupienia na allegro, ew. sklepy budowlane.

w sumie miałem coś takiego w zeszłym roku. W tym chciałem coś bardziej niezwodnego. Coś co podgrzeje wode a nie tylko izolacje
    karamba74
    Level 11  
    Witam.Mam pytanie do Daanna.Czy mógłbyś zamieścić jakiś schemat lub rysunek tego filtra piaskowego,który sam wykonałeś?Albo przynajmniej opisz jak go zrobiłeś zamieść też jakieś foto jeśli możesz.Ten temat interesuje mnie bo filtry piaskowe ze sklepu dużo kosztują(przynajmniej dla mnie).Z góry dziękuję.
    daann
    Level 16  
    Filtr zrobiłem z rury kanalizacyjnej średnica 500 mm , wysokość około 700 mm , dwie dennice ze stali nierdzewnej grubość 5 mm , po obwodzie wkręty i uszczelnione silikonem .Wejście wodo rurą 1" , na dole dwa wkłady w filtrów siatkowych 10" równolegle i wyprowadzone wyjście na zewnątrz , dodatkowo owinięte geowłókniną .Filtr wcale nie wyszedł tani , za same dennice dałem 500 zł ( nierdzewka , otwory wypalane laserem) . W sumie mieści mi się około 60 kg piasku kwarcowego jak dobrze pamiętam to 0,2-0,8mm
    karamba74
    Level 11  
    Daann dzięki za szybką odpowiedz.Może pokombinuję zrobić taniej,ale na razie mam inną robotę .Jak ktoś ma jakieś inne propozycje to zapraszam do dyskusji.
    bajbus305
    Level 2  
    Witojcie, dawno mnie tu nie była ale mam pytanko;)

allegro. pl/balia-kapielowa-goraca-beczka-bania-ruska-jacuzzi-i3586410587.html

Obejrzyjcie linka < tylko przed pl jest spacja musicie ja skasowac>

Mom taka beczke i chce tam wsadzic piec tylko nie wiem jaki. Chce ta wode ogrzec tanim i domowym sposobem wzimie na mrozach a zeby woda miala ze 50stopni. Pozdrawiam, bacosek
    john0286
    Level 10  
    U mnie najlepiej sprawdza się piec żeliwny kamino lecz podłączony grawitacyjnie bo po użyciu pompki strasznie skrapla wewnątrz wszystkie żywice itd więc szybko spadała wydajność, sprawdza się już wiele lat. Co do solarów z rurek itp mała sprawność jak coś to najtaniej i najlepiej kupić taki oryginalny solar plastikowy basenowy jest w miarę ok. Sprawdza się jeszcze w upalne dni duża chłodnica samochodowa.
    szawryk
    Level 15  
    Ja skonstruowałem piec na olej przepalony. Moc 12 KW, zużycie oleju około 2L/h Podgrzewa wodę z wodociągu z temp. 12stC do 37stC przy przepływie 450 l/h. Napełniałem basen 6300 L całą niedzielę. Wolno to szło, ale od razu woda ciepła gotowa do kąpieli. Chociaż basen stoi na 3cm styropianie, kombinuję jak podłączyć piecyk żeby podgrzewał wodę będąca już w basenie.
    Podgrzewanie wody w basenie - piec węglowy - porady opinie
    owies
    Level 12  
    szawryk, a jak z podgrzewaniem wody w ciągu dnia ? Ile czasu potrzeba na ogrzanie wody o np 5 stopni?

Mam identyczny basen, zacząłem już snuć pomysły z wykorzystaniem grzejników panelowych czy właśnie węża ogrodowego kiedy olśniło mnie że mam przecież kompletne niezagospodarowane webasto thermotop o mocy 5kW :D
    Katalogowo zużycie paliwa to (diesel) 0,29 - 0,59 l/h
    Dlaczego by go nie użyć ?

W basenie jest powiedzmy 6,5m3 * 998kg/m³ = 6487kg wody
    Ciepło właściwe wody to 4200 J/kg*K, aby podnieść temp. 1kg wody o 10°C trzeba dostarczyć 42000 J co wymaga dostarczenia 272454000 J
    Skoro piec ma moc 5kW to można założyć że wykonuje on pracę 5000J w ciągu jednej sekundy, a więc 272454000 / 5000 = 54490,8 s = 908,18 min = 15,13h

Z fizyki byłem noga, a w zasadzie to fizyki w technikum nie miałem w ogóle.
    Jeśli się nie walnąłem to 15 godzin zajęło by podgrzanie 6,5m³ wody o 10°C piecem o mocy 5kW w warunkach idealnych bez żadnych strat.

edit.
    chociaż cały czas mam wrażenie że się pomyliłem skoro podgrzanie 10 litrów wody z temperatury 20 do 90°C zajmuje 10minut...
    szawryk
    Level 15  
    Owies
    No nie wiem co Ci napisać. Nie mierzyłem do tej pory ile czasu grzać by podnieść temperaturę o 5st. Jak o 6:00 odpaliłem palnik tak o 13:00 siedzieliśmy w ciepłej wodzie ( była taka słoneczna niedziela). Liczę że na ten długi weekend będzie ładna pogoda to poczynię odpowiednie pomiary. Ale już dziś widzę obserwując wskazania ciepłomierza że teoria niewiele odbiega od praktyki. Ten piec co jest na fotografii w poście wyżej wykonałem by grzał wodę w bojlerze jak kolektor słoneczny nie daje rady ( czyli w tym sezonie często muszę go używać) ale przy okazji chciałem sprawdzić jak poradzi sobie z basenem. Okazało się że poradził sobie bardzo dobrze. Wrócił do garażu do swojej roboty a ja wykonałem to:https://www.youtube.com/watch?v=kurzh2C9Ky4
    Edit
    W czwartek o godzinie 7:50 odpaliłem palnik. Temperatura początkowa 19,5st. O 9:05 woda miała już 22,5st, o 10 - 24,5st, 11 - 26,5st, 12 - 28st, 13 - 30st, 14:30 - 32st i koniec podgrzewania. Zmierzyłem że woda wylatująca z piecyka ma 62,5st.
    Wychodzi na to że o 5st podgrzewam w około 2 godziny. Uwzględnić też trzeba że od rana do południa było bezchmurne niebo, czyli słoneczko też pomagało.