Koledzy , w/g mnie system ma być prosty , tani i w miarę wydajny . Oczywiście część wody wyparuje i zabierze nam trochę ciepła - ale uwierzcie jest to znikoma część . Gdybyś ustawił minimalny przepływ wody na dach to blacha bardzo gorąca i parowanie duże , ale gdy dasz duży przepływ wody to woda odbiera dużo ciepła i blach relatywnie chłodna a co za tym idzie małe odparowanie . Panowie policzcie koszty foli oraz płyty poliwęglanowej ( myślę zę jest to porównywalne z kolektorem słonecznym płaskim )- ja zamiast tego zastosowałem filtr siatkowy koszt około 40 zł na allego . Ja mam powierzchnię 3,20 x 6,5 m , jak masz 1 x6 to odbierzesz około 3-4 razy mniej ciepła z dachu
Dosyć dokładnie czytam to co piszesz , nie wiem tylko ,jak chcesz naciągnąć tą folię , jak miałeś kiedyś tunel foliowy i widziałeś jak się on zachowuje na upałach to będziesz wiedział o czym mówię . U mnie raz na dzień płukanie obydwóch filtrów siatkowych i to w zupełności wystarcza . Dodatkowo przed filtrem siatkowym który jest przed piaskowym mam trójnik z zaworami i normalnie wody mi idzie ze skimera na siatkowy następnie piaskowy i na dach , a gdy czyszczę basen przełączam na zaworach i woda idzie przez odkurzacz denny następnie siatkowy - tutaj osadza się cały syf z dna dalej piaskowy i dach .
Pozdrawiam
Dosyć dokładnie czytam to co piszesz , nie wiem tylko ,jak chcesz naciągnąć tą folię , jak miałeś kiedyś tunel foliowy i widziałeś jak się on zachowuje na upałach to będziesz wiedział o czym mówię . U mnie raz na dzień płukanie obydwóch filtrów siatkowych i to w zupełności wystarcza . Dodatkowo przed filtrem siatkowym który jest przed piaskowym mam trójnik z zaworami i normalnie wody mi idzie ze skimera na siatkowy następnie piaskowy i na dach , a gdy czyszczę basen przełączam na zaworach i woda idzie przez odkurzacz denny następnie siatkowy - tutaj osadza się cały syf z dna dalej piaskowy i dach .
Pozdrawiam