Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amplituner Yamaha rx-797 nie włącza się

26 Mar 2011 15:56 8275 7
  • Level 10  
    Witam

    Kupiłem w/w amplituner niestety nie włącza się. Przy próbie uruchomienia słychać pstryk przekaźnika (albo coś jakby gong, brzdęk) i po sekundzie ponowne pstryk i tyle.
    Sprzęt jest w stanie idealnym wręcz sklepowym.Usterka musiała pojawić się po krótkiej eksploatacji. Płytki bez grama kurzu.Nie widać przypaleń a bezpieczniki sprawne.Możliwe, że nie był otwierany.
    Czy od razu oddawać go do fachowca czy mogę coś zrobić od siebie licząc, że a nóż zacznie działać?

    Dodam, że zdobyłem schemat jakby przyszło mi coś pomierzyć.
    [22.06.2021, g.9.00] Zabezpieczenia Internetu Rzeczy (IoT) programowe i sprzętowe. Zarejestruj się za darmo
  • Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
  • Level 23  
    Lepiej chyba będzie do Fachowca .
    Można sprawdzić w trybie serwisowym co ma za błąd poszukaj na forum jest jak odczytać błędy.
  • Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
  • Level 10  
    Czy ktoś wie jak włączyć tryb serwisowy w tym modelu?
  • Level 23  
    Na procek idzie "kupa" informacji o błędach. Yamaha jest słynna z tego że nie dokręcona śrubka powoduje protect.Jak wywala bezpiecznik a nie zdąży włączyć protectu ,to jest coś jeszcze uwalone. Schemat jest?
    jeśli mowa o trybie serwisowym to chyba jest tak:
    stby/on + a/b/c/d/e + preset/tuning (prawy). Pamiętaj że możesz uwalić ją do końca włączając "na siłę" service mode.
    Sprawdź koniecznie tranzystory sterujące i wszystko wokół
  • Level 10  
    Znalazłem service manual do tego modelu, który podaje kombinacje (tzw. master key) do uruchomienia trybu serwisowego.

    Przyciski "fm/am" + "8" przytrzymać i włączyć on/of

    Sprzęt nie reaguje nawet na próbę włączenia "service mode" cały czas ciemno i głucho. Różnica jest tylko taka, przekaźnik pstryka raz a drugi raz po wyłączeniu wtyczki z prądu.

    Zna ktoś kogoś z okolic Katowic komu mógłbym powierzyć sprzęt bądź jakiś uczciwy serwis?
  • Level 10  
    Na chwilę obecną sprzęt jest u fachowca, który od tygodnia nocami siedzi nad usterką. Bardzo bym prosił o jakąkolwiek sugestie bądź wsparcie nawet intuicyjnymi podpowiedziami.

    Objawy:
    Po włączeniu było słychać włączenie i po sekundzie wyłączenie przekaźnika.

    Wstępna diagnoza:
    Problem ze sterowaniem, popalone R802 i R841 oraz podejrzany Q802

    Naprawa:
    Po wymianie rezystorów i tranzystora amplituner włącza się w trybie master się ale tylko widać na wyświetlacz poziome czerwone pasy i się wyłącza.

    prawdopodobnie uszkodzony procesor sterujący wyświetlaczem (jest bardzo ciepły a pomiary napięć zgodne ze schematem ).

    Czy ktoś spotkał się z takimi czerwonymi pasami na wyświetlaczu?
    Co mogło być powodem uszkodzenia sterownika wyświetlacza?
    Będę chciał zmówić ten układ IC 801
  • Level 10  
    W amplitunerze został wymieniony procek od wyświetlacza oraz jakieś zabezpieczenie termiczne. Sprzęt działa. Zamykam.