Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wolne uruchamianie się Windows 7 x64

VaTRaSQ 26 Mar 2011 22:17 5197 11
  • #1
    VaTRaSQ
    Level 9  
    Witam!
    Mam problem z wolnym uruchamianiem się systemu Windows 7 x64.
    Mianowicie: W piątek tydzień temu niespodziewanie przy próbie uruchomienia systemu włączył się CheckDisk chcąc przeskanować partycję G (u mnie programy - 15/100GB zajęte). Chwile to trwało ale przeskanował. Od tego czasu zaczął występować problem. Komputer włącza się, mija ekran "Trwa uruchamianie systemu Windows" i pojawia się czarny ekran z kursorem na środku i tak z 10sek. Po tym czasie pojawia się ekran logowania, loguję się, napis Zapraszamy jest wyświetlany co najmniej 2 razy dłużej niż to było wcześnie. W końcu pojawia się pulpit, ale sam pulpit bez ikon, bez gadżetów, bez ikonek dźwięku i sieci w pasku zadań. I tak jest jakąś minute. Po tym czasie zaczyna się pojawiać powoli wszystko (chociaż czasami nie ma sieci i jest wymagany restart). Próbowałem wszystkiego: Defragmentacja, checkdisk, nod, ccleaner, malwarebytes, windows 7 manager, enchancemyse7en, regcure, ad-aware, windows defender etc. Komputer jest "zadbany" nie ma nic zbędnego w autostarcie (tak mi się wydaje), robiłem średnio raz w miesiącu skanowania tymi programami, usuwałem zbędne usługi itp.
    Proszę o nazwy programów i ewentualną instrucję (jeśli program wymaga coś ponad standard) z których mam tu wstawić logi/skany/screeny itp.
    Podam jeszcze specyfikację mojego komputera:

    Płyta główna - GIGABYTE Technology S Series GA – P35C - S3
    Procesor - Intel Core 2 Quad Q6600 @ 2.40GHz (4 CPUs), ~2.4GHz
    Pamięć RAM – 4096MB RAM Kingston
    Karta graficzna - ATI Radeon HD 3870 X2
    Dysk twardy – SEAGATE ST31000528AS chłodzony 1TB
    Napędy – LG GSA-H12N Nagrywarka DVD+R/RW DL
    Obudowa – TRACER PHANTOM TRO-979 PFC 400W Prescott
    OS: Windows 7 Ultimate 64bit (Wersja 6.1 bulid 7600)

    Pozdrawiam i proszę o porady.
  • #2
    adamadi33
    Level 43  
    Duża pojemność dysku jak na system operacyjny.Podaj wielkość partycji systemowej?Brak w konfiguracji zasilacza.
  • #3
    VaTRaSQ
    Level 9  
    Zasilacz Modecom MC530 Carbon, niedawno wymieniany (pół roku). Co do partycji to mam dokładnie tak:
    C: System (50GB ze 100 wolnych) D: Gry (200GB z 365 wolnych) E: Wszystko (300GB z 365 wolnych) G: Programy (85GB ze 100 wolnych)
  • #4
    Lukson
    Level 32  
    Zasilacz przy tym zestawie do wymiany.
    Jeśli co jakiś czas nie działa sieciówka to spowodowane jest to niedostatkiem mocy.
    Pojemność dysku nie ma nic do prędkości uruchamiania się komputera.
    Przeskanuj komputer antywirusem.
  • #5
    VaTRaSQ
    Level 9  
    Oto screen z HD Tune. Czy te żółte paski oznaczają że dysk mi się sypie?
    Wolne uruchamianie się Windows 7 x64
  • #6
    wariato
    Level 43  
    Dysk relokował sektory. Zastanów się nad zmianą dysku, pomału odkładaj na nowy. Gdybyś mógł jeszcze wkleić na forum zakładke benchmark.
  • #7
    VaTRaSQ
    Level 9  
    Proszę, zakładka benchmark:
    Wolne uruchamianie się Windows 7 x64
  • #8
    Słonik1963
    Level 16  
    Możliwe, że to wina dysku (jak już napisano o tym).
    Ile latek ma ten zestaw?
    Jeśli już kilka to ja postawił bym jeszcze na brak "smarowania" styku radiatorów z chpsetami i wyschniętą pastę - lecz tego "na oko" nie da się stwierdzić.
  • #9
    VaTRaSQ
    Level 9  
    Hm to zależy która część, dysk ma jakieś 1,5 roku, sam proc ma może 2, może nawet nie, pasta proca była wymieniana jakieś 2 miechy temu, to "składak" po kolei dokupywałem części.
  • #10
    Słonik1963
    Level 16  
    Nie na procesorze, lecz na chipsecie.
    Przegrzewanie się chipsetu także jest powodowane wysychaniem pasty, a (przeważnie) nikt nie pamięta, że także i w tym miejscu należy smarować (wymieniać) pastę.
    Dlatego pytałem.
  • #11
    Lukson
    Level 32  
    To, że pól roku temu wymieniłeś zasilacz nie znaczy że jest dobry. Podmień go na jakiś lepszy (firmowy a nie ModeCom) i wtedy sprawdz czy dalej będzie wolno się uruchamiał.
    Nie widziałeś jak napisałem, że jeśli Ci się siecówka wyłącza to masz problemy z zasilaniem??

    Co do tej waszej wymiany past: mostek północny na tej płycie ma wbudowany czujnik temperatury. Jeśli się nie przegrzewa to wymiana pasty jest zbędna. Przy okazji zachowasz gwarancję.
  • #12
    VaTRaSQ
    Level 9  
    Lukson:
    1. Czy poimo zasilacza (na którym było wszystko ok) też uważasz że dysk do wymiany jest? Victoria tez pokazuje Reallocated Sector na czerwono i ponad 2000 ich.
    2. Czy mógłbyś mi polecić jakiś zasilacz do tego konkretnie zestawu (ewentualnie wzmocnionego o jakiś inny dysk (nie wiem ile będzie pobierał)) lub przynajmniej firmę polecaną i ile W musiałby co najmniej w moim przypadku mieć, pozdrawiam.