Witam.
Przygotowuję do podłączenia do mojego domowego sterownika PLC moduł sterownia roletami okien poddaszowych Fakro.
Rolety DC 24V - przyjadą do mnie w ciągu dwóch tygodni. Producent podaje moc zasilacza swojego sterownika na 14W.
Rolety posiadają wyłączniki krańcowe.
Sterowanie opieram o komendy podawane do uP po MODBUS/RS-485.
uP kontroluje silnik z użyciem mostka L298.
Z tymi elementami nie mam problemu.
Jednakże może się zdarzyć że zmarznięty śnieg zablokuje roletę. Konieczny jest więc układ kontroli obciążenia silnika.
Po lekturze forum, przygotowałem schemat jak w załączniku. Proszę o sprawdzenie części sterowania silnikami DC. Układ zasilany z 24V.
Mam wątpliwość zwłaszcza do następujących elementów:
1) Zakładam prąd pracy 0,3A. Prąd obciążenia / odcięcia 0,6A - uP powinien zatrzymać silnik.
Wg. moich "obliczeń" daje to ok 1,65V oraz 3,3V za wzmacniaczem ?
2) WO zasilany z 24V, uP z 5V
Czy zabezpieczenie wyjścia WO jest poprawne ?
3) Czy diody 1N5822 nadają się do tej roli ?
Dziękuję,
PJ
Przygotowuję do podłączenia do mojego domowego sterownika PLC moduł sterownia roletami okien poddaszowych Fakro.
Rolety DC 24V - przyjadą do mnie w ciągu dwóch tygodni. Producent podaje moc zasilacza swojego sterownika na 14W.
Rolety posiadają wyłączniki krańcowe.
Sterowanie opieram o komendy podawane do uP po MODBUS/RS-485.
uP kontroluje silnik z użyciem mostka L298.
Z tymi elementami nie mam problemu.
Jednakże może się zdarzyć że zmarznięty śnieg zablokuje roletę. Konieczny jest więc układ kontroli obciążenia silnika.
Po lekturze forum, przygotowałem schemat jak w załączniku. Proszę o sprawdzenie części sterowania silnikami DC. Układ zasilany z 24V.

Mam wątpliwość zwłaszcza do następujących elementów:
1) Zakładam prąd pracy 0,3A. Prąd obciążenia / odcięcia 0,6A - uP powinien zatrzymać silnik.
Wg. moich "obliczeń" daje to ok 1,65V oraz 3,3V za wzmacniaczem ?
2) WO zasilany z 24V, uP z 5V
Czy zabezpieczenie wyjścia WO jest poprawne ?
3) Czy diody 1N5822 nadają się do tej roli ?
Dziękuję,
PJ