Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Navara, po wymianie radia, kluczyk nie zamyka natychmiast samochodu

j 27 Mar 2011 17:49 1438 7
  • #1 27 Mar 2011 17:49
    j
    Poziom 10  

    Wymieniłem radio fabryczne Clarion ze zmieniarką na 6CD, na radio nie fabryczne. Skorzystałem z przejściówek, podłączyłem sterownie z kierownicy. Wszystko działa jak chodzi o funkcje radia. Za to po wyjściu z pojazdu, kluczyk nie zamyka samochodu. Trzeba poczekać kilka minut i dopiero po dłuższej chwili samochód da sie zamknąc. We wtyczce jest styk "immob". Nie podłączyłem go bo nie ma do czego.
    Jeżeli nie włączałem silnika to daje się zamykać normalnie. Po jeździe, czy odpaleniu silnika, musze czekać. Czy ktoś jest w stanie naprowadzić mnie na błąd? Czy to kwestia imobilajzera, alarmu...

    0 7
  • #2 27 Mar 2011 18:47
    xwit
    Poziom 33  

    A radio podłączyłeś po zapłonie czy bez?

    0
  • #3 27 Mar 2011 19:24
    j
    Poziom 10  

    Normalnie, jezeli wyłączy się silnik, czyli kluczyk ze stacyjki, to radio powinno się wyłączyć. Fabryczne gra przez kilka sekund i się wyłącza, a to teraz gra zdecydowanie dłużej i tez się wyłącza. Zastosowałem przejściówke pasującą do mojego gniazda. Dołozyłem z innej wtyczki brakujące styki do sterowania z kierownicy ( w przejsciówkach nie ma tych styków). Pamięc trzyma, światło przygasa jak się włączy światła w aucie. Wszystkie głosniki działają, działa sterowanie z kierownicy (po wprogramowaniu w menu radia). Tylko te opóźnione zamykanie drzwi...

    0
  • #7 12 Kwi 2011 13:55
    j
    Poziom 10  

    Zrobiłem eksperyment. Podłączyłem oryginalne radio pod zasilania i acc, oraz podłączyłem "immob". Wszystko teraz działa. Sprawa więc w układzie radio-komputer pokładowy. Pewnie da się jakoś to za symulować, ale ja nie umiem. Czyli reasumując, radio nowe działa sobie normalnie a stare radio jest podłączone na 4 kabelkach tylko po to żeby komputer zadowolić...

    0
  • #8 29 Kwi 2011 16:18
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Chodzi o magistralę CAN. Tu jest problem.

    0