Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna IIphI - brak prądu w kabinie.

rolfo 28 Mar 2011 01:03 7166 7
    rolfo
    Level 10  
    Witam,
    mam Lagunę 2.0 IDE 16v z 2002r. i bardzo dziwny problem. Otóż przyjechałem do pracy, zgasiłem lalę. Wszystko było ok do momentu, kiedy wyciągnąłem kartę. Wtedy nie stało się nic. Radio grało dalej, auto nie reagowało na przyciski na karcie. Poczekałem około 15 minut, nic się nie zmieniło. Odłączyłem ujemną klemę na 10 minut, podłączyłem, radio się włączyło. CB, które mam podłączone pod zapalniczkę w podłokietniku też. Stwierdziłem, że coś może z czytnikiem. Podłączyłem rozebrany czytnik, kartą przycisnąłem dwa czerwone switche na płytce i nic się nie stało. Na wyświetlaczu wyświetla mi Insert Card, ale nic więcej. Podłączyłem czytnik kolegi - jego czytnik w moim aucie nie działa, natomiast mój w jego samochodzie działa, więc to już wyeliminowałem. Co do prądu - prawie nie ma prądu w kabinie. Prawie, dlatego, że działa:
    - radio, jeśli włączę ręcznie
    - podświetlanie tablicy rozdzielczej
    - pozycje, krótkie, długie
    - wyświetlacz na środku (radio, zegarek i temperatura), po włączeniu radia, lub świateł.

Natomiast nie działa wszystko inne, m.in:
    - awaryjne
    - otwieranie bagaznika
    - oświetlenie wnętrza (zarówno w środku, jak i w drzwiach)

Mierzyłem kostkę od czytnika - na dwóch pinach jest prąd (~12V). Co mogę jeszcze sprawdzić przed "zalawetowaniem" autka do elektryka? Zaholować mi się nie uda, bo nie puszcza blokada kierownicy...
    heretapawel
    Level 23  
    Sprawdź jak zachowuje się z drugą kartą.
    rolfo
    Level 10  
    Sprawdzalem juz. Nie dziala. Ale to nie to, bo np. awaryjne powinny dzialac zawsze, niezaleznie, czy karta jest wlozona, czy nie. Czy w lagunie sa jakies inne bezpieczniki, jak w kabinie oraz w skrzynce pod maska?
    normiarz
    Level 1  
    Mialem podobny problem. Przepalił ci sie bezpiecznik. Bezpiecznik ten znajduje sie od strony kierowcy jak otworzysz drzwi to po lewej stronie kokpitu znajduje sie skrzynka z bezpiecznikami.Znajduje sie tam 2 rzędy bezpieczników tj.25 bezpieczników. Ten bezpiecznik znajduje sie w pierwszym rzedzie drugi od dołu pod nazwa "ALIM UCH".Daj znać czy to jest to. pozdrawiam
    rolfo
    Level 10  
    We wtorek autko odjedzie lawetą do elektryka prawdopodobnie. Bezpieczniki sprawdziłem nie tylko wzrokowo, ale tez miernikiem. Na wszystkich było przejście.
    Werewolf
    Level 25  
    Hmm sprawdź w czytniku kart ten bolec który trzyma kartę.
    rolfo
    Level 10  
    Czytnik wyeliminowany, jak już wcześniej napisałem:
    Quote:
    Podłączyłem czytnik kolegi - jego czytnik w moim aucie nie działa, natomiast mój w jego samochodzie działa, więc to już wyeliminowałem.
    kimiss
    Level 2  
    Witam mam podobny problem ,
    miesiąc temu kupiłem Lagunę 2002 19dci
    po jakimś czasie zaczęły się problemy z otwieraniem i odpalaniem auta.
    Otóż co jakiś czas autko jakby się blokowało dokładnie tak jak kolega to opisał,
    nagle okazuje się, że nie mogę ani otworzyć ani odpalić samochodu,
    żeby to zrobić muszę odłączyć na chwile akumulator, potem jakiś czas spokój i na nowo.

Dodano po 7 [minuty]:

Zapomniałem dodać że nie działa mi blokada kierownicy, jak kręcę kierownicą na zgaszonym silniku to tak jakby coś przeskakiwało, może to jest problem tylko czy to ma jakieś powiązanie.