Witam, mam problem z audio w tym tv, mianowicie trzeszczą w nim głośniki(były sprawdzane są sprawne), nawet na nie wielkiej głośności występuję ten defekt(tak jak by były przeciążone), tv oczywiście zestrojony poprawnie. Co może być przyczyną takiego zachowania?, czytałem gdzieś chyba, że to defekt fabryczny tego modelu, ale może niech ktoś się wypowie znający lepiej temat.
Tak, ten defekt jest dość znany i jest zwany defektem trzeszczenia, czyli tzw. trzeszczenie nie wiadomo co. Czeka to póki co na rozpracowanie, może i twoje?
Widzę że zabierasz się za kolejny telewizor, a jak tam szpachlowanie poprzedniego?
Miałem podobne przepuszczenia co do twoich, tv co prawda już od dawna się nie zajmuję, ale czasem znajomi natarczywie proszą o pomoc i trafiły do mnie te dwa samsungi, w jednym trzeszczące głośniki, a do drugiego tematu już nie chciałbym wracać - bo forum jest po to żeby sobie pomagać a nie wszczynać prymitywno - ironiczne awantury. Ale za zaspokoję twoją ciekawość(Ja za nim coś raz zrobię 10 przeanalizuję, i myślisz jak ktoś by napisał że to się usuwa pastą samą to bym pobiegł od razu do sklepu kupić i szorował?). Jutro, a właściwie dziś, podzwonię po firmach specjalizacjach w tych sprawach i zobaczymy co będzie..., bo na jakość odbioru to nie wpływa tylko jest nie estetyczne wizualnie.
Ty się lepiej "fachowcu" zastanów co piszesz! Głośniki ci trzeszczą, choć podobno sprawdzone i sprawne.
A może to tor fonii p.cz uszkodzony i nie trzeszczą, ale zachowują się właśnie prawidłowo?
A może tor m.cz uszkodzony i patrz wyżej?
Już lecimy w podskokach sprawdzić Ci gdzie powstaje usterka. A potem pogadamy co może być przyczyną.
A "fachowcu" właśnie dlatego - w dziale dla poważnych elektroników zakładasz temat bez zdiagnozowania miejsca, co przedszkolak elektroniczny powinien potrafić nie rozkręcając nawet TV. Bez jakiejkolwiek czynności, o której wspomina pkt 3 https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1796351.html Przenoszę.
Spokojnie nie wzrusza mnie twoje uniesienie typu per "fachowcu", tor fonii itd. i głośniki sprawdzone(podstawiane były inne, na większych usterka ustępuje). Po prostu Samsung chyba zastosował zbyt małe głośniki do możliwości "wzmacniacza". Ta usterka też występuje u innego znajomego tylko mu to aż tak nie przeszkadza, może ma mniej wrażliwe uszy:D.
Witam, mam problem z audio w tym tv, mianowicie trzeszczą w nim głośniki(były sprawdzane są sprawne)
No to są sprawne te głośniki w końcu, czy są niesprawne?!
Quote:
głośniki sprawdzone(podstawiane były inne, na większych usterka ustępuje)
Jaja sobie tu robisz, czy nie wiesz co piszesz? Raz tak, raz inaczej.
A w słowniku sprawdź, (może to sprawdzisz dobrze) jak się pisze to, co w cytacie poniżej. Połowa połowy też ma krótsze i konkretniejsze określenie.
Przy okazji poczytaj w którym miejscu stawia się znak nawiasu.
Quote:
Nie wielka to może przesadzałem(połowa około połowy itd.)
Jestem wdzięczny za twoje cenne porady skorzystam na pewno, jak tylko zacznę studiować polonistykę... Dalej jestem tego twierdzenia po kilku wnioskach, że jednak ten typ tv tak ma z tym głosem.
Dodano po 1 [minuty]:
P.S. i nie robię żadnych jaj! - to tak dla zwięzłości.
Mogę im powiedzieć prosto w oczy z uśmiechem na twarzy i dumą, że usunąłem usterkę(chodź byłem przekonany że "ten typ tak ma", bo moim zdaniem te "trzaski" nie były aż takie tragiczne). Po prostu od dawna nie zajmowałem się serwisem tv tylko czymś innym i od tego czasu sporo się pozmieniało, ale determinacja mnie nie zawiodła po mimo nie wiedzieć czemu"trollowaniu" przez wielu użytkowników mojej osoby. Tak racja "od tego są serwisy", lepiej nabijać kieszenie cwaniaczkom i naciągaczom(wystarczy obejrzeć usterkę i np. naprawę VCR przez wykwalifikowanego "fachowca" buhaha), owszem nie wszyscy są tacy, ale niestety spora część - przykre..."To nie zawracaj już więcej pupy i zamknij temat. Kłódeczka na dole tematu." - mam swoje zdanie, racje i nie jestem ubezwłasnowolniony - jasne?!, więc nie mów mi co mam robić dobrze?, ale akurat trafiłeś temat zamykam problem rozwiązany - podwójny reset wszystkich ustawień i kalibracja korektora załatwiła sprawę, a Ja szukałem głębiej gdyż po pierwszym resecie i ustawieniu korektora nic nie się nie zmieniło, wiec szukałem dalej..., widocznie soft się zwiesił. Pozdrawiam każdego omnibusa "fachowca" na tym forum:D.