Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz Roland PSB 1U jaki bezpiecznik?

28 Mar 2011 10:10 2361 4
  • Poziom 10  
    Witam

    ostatnio uszkodził mi się zasilacz i wiem co jest tego przyczyną że nie działa.
    Spalił się bezpiecznik i nie wiem jaki powinien być.

    Dokładnie na wejściu: 100-240V 0,4A
    wyjściu: 9V 2A 18W

    Czy ktoś ma schemat lub wie jaki można założyć?

    Pozdrawiam
  • Poziom 14  
    Zwykle parametry bezpieczników wybite są na metalowych oprawkach - bo jak rozumiem to jest typowa szklana wkładka ?? W którym miejscu jest ten bezpiecznik ?? Jeżeli po stronie pierwotnej to z podanych przez Ciebie danych wynika że zasilacz pobiera max 0,4A więc najbliższa dostępna wartość to 500mA, jeżeli po stronie wtórnej to daje max 2A wiec można wstawić 2A lub 2,5A z lekkim zapasem. A tak poza tym to przed wymiana warto sprawdzić cały układ łącznie z kablem i wtyczką na końcu pod kątem zwarcia bo bezpiecznik raczej sam z siebie się nie przepala- winne moze być też oczywiście zasilane urządzenie - zaczęło pobierać wiecej prądu niż powinno...
  • Poziom 10  
    zasilacz działa bo wkładałem inny bezpiecznik i chodzi.
    Kable i wtyczka sprawne nie mają zwarcia.

    Przyczyną awarii mogło być przepięcie w sieci, bo do tego samego gnizadka był podłączone urządzenie które pobierało znacznie większy prąd.

    Zasilacz pochodzi z multiefektu gitarowego.

    Z tego co wiem firmy specjalnie nie nabijają wartości na bezpiecz.
    Zasilacz byl zgrzewany.

    Zamieszczam poniżej zdjęcia jak wygląda od środka.
    I chyba się nie mylę ze bezpiecznik jest po stronie pierwotnej.
    Zasilacz Roland PSB 1U jaki bezpiecznik? Zasilacz Roland PSB 1U jaki bezpiecznik?
  • Poziom 14  
    Z tego co widzę to masz rację - bezpiecznik po stronie pierwotnej. Wstaw 400-500 mA i będzie OK.
  • Poziom 10  
    ok rozwiazałem problem, zadzwoniłem do kumpla która ma identyczny zasilacz. Rozebrał go i tam był nabity 1A na bezpieczniku.

    Założyłem i działa.