Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Passat b6 2.0tdi brak mocy

Bendzi 28 Mar 2011 20:10 11142 12
    Bendzi
    Level 11  
    Witam. Mam passata b6 z silnikiem 2.0 tdi BKP. Problem polega na tym że auto jest strasznie słabe, diagnostyka komputerowa nic nie wykazała.
    kajaba autoserwis
    Level 29  
    Diagnostyka polegała na odczytaniu błędów???
    W jakim przedziale obrotów? Jak tłoczy turbo? Jak czyta przepływomierz?
    Ogólnie mało danych !
    autoas
    Level 42  
    Oddać do naprawy, najbezpieczniej....
    Bendzi
    Level 11  
    W każdym przedziale obrotów od samego dołu do końca jest słaby. Turbo pompuje tyle co w programie czyli 2490 przepływa też ciągle powyżej 1000
    Bendzi
    Level 11  
    Wałek był dzisiaj sprawdzany i jest ok.
    telik0006
    Level 14  
    najprawdopodobniej problem z doładowaniem może zawór AGR zablokowany, lub rura od ciśnienia doładowania gdzieś jest nieszczelna, jeżeli kopci przy tym może to pompowtrysk
    Bendzi
    Level 11  
    Kolego kopcenia właśnie nie ma węże od turbo sprawdzone zawór AGR też raczej dobry ponieważ masa powietrza jest prawidłowa.
    telik0006
    Level 14  
    wiesz co proponuje szybko odstawić auto do mechanika i najlepiej nie jeździć tym autem, ten silnik 16V ma jedną z wad pasek rozrządu jest tam napięty jak struna i często dochodzi do wyrwania gwintu z bloku silnika który podtrzymuje napinacz rozrządu. W tych sytuacja pasek się luzuje i dochodzi do przesunięcia faz rozrządu. Nie mówię że w twoim przypadku jest ten problem ale nie chciał bym abyś miał kosztowną naprawę.
    Też pękają głowice w tych silnikach woda dostaje się komory spalania, zdarza się uszkodzenie pompo wtrysku który lejąc wypala tłok (ale to by wyszło na komputerze)
    Bendzi
    Level 11  
    Problem w tym ze dwóch mechaników już go sprawdzało i nic nie wyszło im rozkładają ręce. Ja też trochę sam naprawiam i nie mogę dojść co mu jest dlatego pytam na forum.
    diodaelektroda
    Level 14  
    Sprawdź czujnik temperatury przy turbinie, wadliwy w tych silnikach
    Bendzi
    Level 11  
    Kolego u mnie nie ma czujnika temperatury przy turbinie, on występował chyba tylko w modelu z filtrem cząstek stałych a u mnie nie ma go.
    Bendzi
    Level 11  
    Dzisiaj po ponownej diagnostyce pojawiły się błędy dotyczące pompowtryskiwaczy a mianowicie:

17669 - PD Unit Injector: Cylinder 1 (N240): Regulation Range Exceeded
    P1261 - 006 - Short to Plus

Zgłosiło cztery błędy każdy do innego wtryskiwacza. Czy to oznacza definitywnie wymianę lub regenerację pompek?