Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Grzałka z termostatem - utrzymanie 60*C

28 Mar 2011 23:13 9852 14
  • Poziom 10  
    Cześć,

    Macie może pomysł jak coś takiego zrealizować? Potrzebuję utrzymać pojemnik w wodą ok. 10 litrów w stałej temperaturze ok. 60*C (fajnie by było mieć regulacją +- 10*C). Myślę o czymś dobrze odizolowanym (plastikowa chłodziarka do piwa) + jakaś grzałka... może przeróbka akwariowej? Od góry przykrycie folią aluminiową :). Co wy na to?

    W środku będzie się robić jedzonko, więc nie powinny się żadne dziwne rzeczy do wody uwalniać (mimo, że jedzonko będzie pakowane próżioniowo).

    O takie coś chce zrobić: http://en.wikipedia.org/wiki/Sous-vide tylko na małą, domową skalę :). Jakbyście temat ugryźli?
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 10  
    Cześć,

    Nikt nie chce pomóc, ale wymyśliłem coś takiego:

    Lodówka turystyczna 10l bez grzałki/chłodzenia:
    http://allegro.pl/lodowka-turystyczna-curver-10l-polecam-i1512718382.html
    +
    Cyfrowy termostat:
    http://allegro.pl/cyfrowy-termostat-elektroniczny-rtsz-7v4-i1534717828.html
    + Grzałka

    I zastanawiam się jeszcze jaką grzałkę wybrać... może sam coś sklecę, mam troszkę kanthalu w szafie i podepnę to pod jakiś zasilacz laptopowy ;).

    Co myślicie? :)
  • Relpol przekaźniki
  • Admin Grupy Retro
    Jako grzałka do cieczy dobrze sprawdza się bateria rezystorów pięciowatowych (ceraniczne kostki) wetkniętych w rurkę termokurczliwą. Zalać końcówki silikonem i/lub wyprowadzić je ponad powierzchnię wody. Do tego prosty termostat na byle czym i jazda :)
  • Admin Grupy Retro
    A tranzystorek, termistor i ciut badziewia dookoła to nie łaska?
    Ech, co to się porobiło :(
  • Poziom 11  
    I jak, udało się?
    Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zrobieniem swojego sprzętu do sous vide i w sumie miałem podobne wnioski, bo trafiłem na ten sam termostat.
    Moim zdaniem najważniejsze jest to, że jest precyzyjny (regulacja z rozdzielczością 0,1°C, gwarantowana dokładność 0,5°C, mała histereza).
    Regulacja rzędu ±10°C, o której piszesz w pierwszym poście, jest o wiele za mała żeby się bawić w sous vide, bo np. w niektórych przypadkach przegrzanie nawet o 2°C powoduje nadmierną denaturację białek i psuje efekt.

    Co do grzałki, to chyba wszystko jedno. Ważne żeby nie miała za dużej mocy, bo będzie się ciągle włączać i wyłączać. Można też zainwestować w garnek elektryczny / wolnowar, wtedy odpada problem pojemnika.

    Ceny gotowych rozwiązań sous vide nic nie przebije, bo najtańsze zaczynają się od $500 :)
    Koledzy elektronicy - jest luka w rynku ;)
  • Poziom 8  
    Witam!
    Kupiłem termostat, który jest idealny. http://allegro.pl/regulator-temperatury-termostat-sterownik-czujnik-i2830182838.html Regulowana histereza. do 4,5 KW 115 zł. Teraz jestem na etapie grzałki. Chcę zrobić taki zanurzeniowy zestaw. Są takie gotowe za kilka tys. zł http://dev.zenter.pl/wyposazenie-gastronomii/...-sammic-svp-100-do-gotowania-prozniowego.html. Okazuje się jednak, że mają one mieszadła. Bez mieszania bezwładność układu jest bardzo duża. Czy ktoś ma pomysł na tani mały silniczek na 230V o małych obrotach, na który można założyć jakieś śmigiełko i wprawić w ruch wodę w prostokątnym zbiorniku 7-12 litrów. zastanawiam się też jakiej mocy powinna być grzałka na max 10 l aby bezwładność była jak najmniejsza ale, żeby dało się też jechać na 90 stopniach w przypadku warzyw.
  • Poziom 9  
    Koledzy,
    Też przymierzam się do Sous Vide

    Znalazłem na stronach zagranicznych cały schemat jak to zrobić.

    Podaje 3 opcje:
    http://seattlefoodgeek.com/2010/02/diy-sous-vide-heating-immersion-circulator-for-about-75/

    http://www.ebay.com/itm/Thermostat-Temperatur...all_Kitchen_Appliances_US&hash=item20ce09909d

    http://www.cookingforgeeks.com/blog/posts/diy-sous-vide/

    Ta druga opcja jest bardziej uniwersalna bo mozna podłączyć przedłużacz a do niego grzałki lub slowcookera i pompkę akwariową.

    Jako pojemnik można też wykorzystać bemar gastronomiczny - na Allegro dzisiaj najtańszy znalazłem za 250 zł (używany) - ma własny termostat - pewnie da się podmienić na precyzyjny i dołożyć kontroler. Wtedy takie urzadzenie wyglądało by prawie tak samo profesjonalnie jak te za 3 tys zł. Tak na marginesie to polecam wpisać "Sous vide" w allegro. Ceny wahają się od 3 - 10 tys zł - rzeczywiście jest luka w rynku.

    Sam na elektronice się nie znam ale jak tylko będę miał kaskę to zacznę kompletować części i poproszę kolegę o pomoc w montażu.

    Dajcie znać jeżeli udało się wam już coś podobnego złozyć.

    p.s. na ebayu można już coś gotowego wychaczyć za 260$ czasami nawet coś nowego np:
    http://www.ebay.com/itm/Digital-Display-Therm...all_Kitchen_Appliances_US&hash=item3a740ceeec

    lub za 300$:

    http://www.ebay.com/itm/Sous-Vide-Supreme-Wat...all_Kitchen_Appliances_US&hash=item4ac00c6874
  • Poziom 2  
    Udało się komuś zrobić sous vide???
  • Poziom 8  
    Ja zrobiłem i działa naprawę super.
    Kupiłem sterownik PID z czujnikiem termopara K. Do tego zwykła grzałka zanurzeniowa 700W i pompka z akwarium. Wszystko przymocowane do kawałka nierdzewki i zawieszane na ściance plastikowego pojemnika. Działa rewelacyjne.
    Przybliżone koszty to:
    PID - 170 zł, termopara 20 zł, grzałka 30 zł, pompka 40 zł plus pojemnik ze 30 zł. Łącznie max 300 zł.

    Takich smacznych steków wołowych jak sam przygotowuję nie jadłem jeszcze nigdy, nawet w najlepszych lokalach. Robię też w tym jogurt.

    PID mam luźno na kablach. Przepinam przewody i wykorzystuję go do sterowania temperatury w ekspresie ciśnieniowym. Od tej pory mam też rewelacyjna kawę. Lepszą niż w niejednej kawiarni.
  • Poziom 9  
    Czy możesz proszę podać listę zakupową a najlepiej podać linki do sklepów lub aukcji allegro?
    Chciałbym skompletować potrzebne elementy i potem poprosić kogoś znajomego o połączenie tego do kupy.

    Z góry dziękuję
    Paweł
  • Poziom 8  
    Niestety trochę polowałem na okazje i większość to pojedyncze aukcje na allegro. PID-ów na allegro masz sporo od 160 zł. Grzałek zanurzeniowych lub nurkowych też jest dużo. Pompkę kupiłem używaną. Z tym było najtrudniej. Szukałem dość długo takiej, która wytrzyma temperatury pow. 60 st. I tak nie zanurzam jej całej aby część z silnikiem wystawała nad wodę i miała chłodzenie. Połączyłem ja razem z grzałką pod PID i po nagrzaniu, załącza się tylko na kilka sekund tak jak grzałka.