Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zablokowane style w systemie XP

28 Mar 2011 23:14 948 6
  • Poziom 10  
    Witam,

    Ostatnio namieszałem sobie trochę w systemie, chciałem zmienić wygląd paska zadań w systemie. Poczytałem trochę o tym i znalazłem program uxtheme który trzeba zainstalować a następnie pobrane style należy wrzucać do katalogu

    C:\Windows\Resources\Themes

    Mam system XP SP3
    Jak się okazało zainstalowałem trochę starszą wersję programu UXTheme 4.0 która była przeznaczona dla systemu XP SP2, po ponownym uruchomieniu systemu, nie mam możliwości zmiany wyglądu paska zadań. Wyskakuje mi coś takiego przy próbie zmiany stylu.

    Zablokowane style w systemie XP


    Następnie gdy wymusze zastosuj pojawia się to:
    Zablokowane style w systemie XP Zablokowane style w systemie XP

    Może ktoś spotkał się z podobnym problemem?
    Czy da się jakoś przywrócić aby dało się zmieniąc wygląd paska zadań?
  • Poziom 14  
    Akcesoria-Narzędzia systemowe-Przywracanie systemu
    Może utworzył się punkt przywracania przy instalacji UXTheme.Jeśli nie wybierz punkt z przed godziny instalacji.
  • Poziom 10  
    Niestety mam wyłączone punkty przywracania systemu. Już znalazłem info żeby zastąpić plik uxtheme.dll w system32, ale zawsze mi wyskakuje informacja że plik ten jest chroniony przed zapisem itd... nie wiem jak to ominąć...
  • Poziom 10  
    Zainstalowałem ten patch i nadal to samo. Próbowałem wyłączyć w usługach kompozycje i podmienić plik ale oczywiście nie dało się :(
    No coż poszukam jeszcze może coś się uda zrobić.
  • Poziom 10  
    OK udało mi się to zrobić :)

    W zasadzie nie trzeba robić jak ten koleś na winforum pisał. Zamiast usuwać uxtheme, należy go przenieść np na pulpit lub do innego folderu i zastąpić go odpowiednim, z internetu pobrałem z któreś strony plik uxtheme.dll

    Zastąpiłem go w katalogach
    C:\Windows\System32

    oraz

    C;\Windows\ServicePackFiles\I386

    Po uruchomieniu ponownie kompa, wszystko wróciło do normy :)