Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Altium Designer Summer 2009] Dlaczego "masa" jest ukrywana?

modrih 29 Mar 2011 03:28 2999 9
Altium Designer Computer Controls
  • #1
    modrih
    Level 20  
    Witam!

    Mam problem podczas tworzenia PCB, mianowicie nie mogę rozgryźć w jaki sposób pozbyć się takiego szkopułu:

    [Altium Designer Summer 2009] Dlaczego "masa" jest ukrywana?

    Chodzi o to że dioda ma tylko jedno połączenie a jedno jest "ukryte" i tak samo jest ze wszystkimi innymi elementami które potrzebują masy. Chciałbym aby było "normalne" połączenie, próbowałem wyłączać warstwy i inne "zabiegi". Czy odpalę autoruting, czy też nie, to i tak po zaimportowaniu elementów z projektu nie mam połączonej masy :(

    Próbowałem np.

    1. Design ->Layer Stack manager -> Menu -> Example
    Layer Stacks -> Single Layer


    Nic to nie dało.

    Schemat wygląda tak:

    [Altium Designer Summer 2009] Dlaczego "masa" jest ukrywana?

    Także może w tym jest problem, choć jak zamieniłem na masę "typową" to było tak samo.

    Hmy... mam jeszcze pytanie - mianowicie skąd pobrać bibliotekę dla Altium aby mieć takie symbole:

    [Altium Designer Summer 2009] Dlaczego "masa" jest ukrywana?

    Bo w bibliotekach z programem nie mogę znaleźć, co prawda symbol kondensatora ceramicznego jest w miarę podobny (nie jest taki tłusty :), ale symbol elektrolita już taki nie występuje, a swojego w przypadku kondensatorów wolałbym nie robić - biblioteki :) (układy robię - mus to mus).
  • Altium Designer Computer Controls
  • Helpful post
    #2
    Drako1988
    Level 20  
    Musisz na schemacie przypisać jakąś nazwę połączeniu do masy np:

    [Altium Designer Summer 2009] Dlaczego "masa" jest ukrywana?

    powinno pomóc.
  • #3
    modrih
    Level 20  
    Nie pomogło. Dalej tak samo. Dodatkowo chciałbym stosować symbol który stosowałem na przedstawionym przezemnie screenie.

    Dodano po 48 [minuty]:

    Problem jest nawet gdy połączę masy razem połączeniem to także nie ma połączeń na pcb (połączeń masy).
  • Altium Designer Computer Controls
  • Helpful post
    #4
    Drako1988
    Level 20  
    A czy pojawia ci się jakiś czerwony krzyżyk w ECO przy importowaniu schematu do PCB? Ja jeśli nie podpiszę wyprowadzeń odpowiedzialnych za zasilanie przy necie odpowiedzialnym np. w Twoim przypadku za GND mam czerwony krzyżyk, co oznacza, że program nie może wykonać połączenia.
  • #5
    modrih
    Level 20  
    Tak pojawia się:

    [Altium Designer Summer 2009] Dlaczego "masa" jest ukrywana?

    tylko że nie ma podpisane konkretnie co to jest za bład (czego błąd).

    Ale wszędzie jest taki podpis:

    [Altium Designer Summer 2009] Dlaczego "masa" jest ukrywana?
  • Helpful post
    #6
    Drako1988
    Level 20  
    No nie wiem, u mnie po wpisaniu -12V śmiga bezproblemowo. Wrzuć tutaj cały ten projekt, może coś uda się zaradzić.

    Co do komunikatu ECO to informuje Cie on, że nie zna nazwy Net'a i nie wie jak to połączyć.
  • Helpful post
    #8
    User removed account
    User removed account  
  • #9
    modrih
    Level 20  
    Dziękuje pomogło usunięcie tych elementów (nie ukrywam że umieściłem je tylko dlatego aby ładnie wyglądało :) ).

    Zaprojektowałem PCB :)

    Mam jeszcze pytanie - w jaki sposób zwiększyć rozmiar padów w edytorze PCB? Czy jest to możliwe bez zmiany podstawki ? i czy mogę to zastosować od razu dla wszystkich elementów?

    Pozdrawiam
  • #10
    ZbeeGin
    Level 39  
    modrih wrote:
    Mam jeszcze pytanie - w jaki sposób zwiększyć rozmiar padów w edytorze PCB? Czy jest to możliwe bez zmiany podstawki ? i czy mogę to zastosować od razu dla wszystkich elementów?

    Find Similar Objects -> Object Kind: Pad = Same -> PCB Inspector -> Pad X Size + Pad Y Size.