Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

"fantomowe" sygnały wyzwalające przerwanie.

pawel912 01 Nov 2004 14:32 1275 10
    pawel912
    Level 11  
    Witam

Jak w temacie mam problem z fałszywym sygnałem wyzwalającym przerwanie.
    Moje urządzonko przedstawia się następująco:
    Sercem jest AT89CX051, do którego podłączone dwa przekaźniki oraz 3 pcf'y 8574 - jeden odbiera sygnały z klawiatury(6 przycisków), pozostałe dwa sterują dynamicznie cyfrowym wyświetlaczem LED.
    Do tego na krańcówkę wyprowadzone jest INT0 (sygnał startowy), a jako siódmy przycisk służy INT1(zatrzymanie awaryjne).
    No i jest też LCD.

Działanie:
    Ustawiamy trzy zestawy po dwa czasy w każdym (dlatego tak ponieważ mamy trzy ramiona i dla każdego z tych ramion musimy ustawić czas grzania i chłodzenia).
    Od tego momentu urządzenie czeka na impuls startowy (zwarcie INT0 do masy), co staje się gdy drzwi od komór grzania i chłodzenia się zamkną. Gdy to się stanie włączają się oba przekaźniki i następuje zliczanie czasu. Oba czasy są prezentowanie na wyświetlaczu LED. Następnie po upływie jednego czasu wyłączany jest jeden przekaźnik a po upływie drugiego drugi przekaźnik.
    Cała operacja powtarza się od początku (poza programowaniem czasów) po otwarciu drzwi i obrocie ramion.

Tak wygląda działanie w moich warunkach testowych (dom :) ), natomiast po podłączeniu tego wszystkiego do urządzeń w hali produkcyjnej zaczynają się dziać cuda...
    Po zaprogramowaniu czasów następuje obrót ramion tak aby ramię "A" znalazło się w piecu (a ramię "C" w chłodzeniu), czasami podczas tego właśnie obrotu procesor dostaje sygnał startowy i zaczyna zliczanie czasów (jak pisałem wcześniej powinien go dostać dopiero w momencie zamknięcia drzwi do obu komór) po czym od razu się zatrzymuje i startuje znowu i dalej już pracuje prawidłowo.
    Należy nadmienić, że impuls zatrzymywania jest tylko na przycisku (INT1) i nie jest w żaden sposób wyprowadzony na zewnątrz więc sam już nie wiem co jest grane.
    Od razu mówie że wszystko zostało poprawnie podłączone. :)

Zrobiłem też mały eksperyment i odłączyłem od urządzenia przewód podłączony do INT0, a mimo to urządzenie dalej startowało podczas obrotu ramion. W tym momencie stawiałbym na zakłócenia elektromagnetyczne lub coś takiego bo ramiona są obracane przez spory silnik elektryczny.
    Udało mi się co prawda programowo zniwelować samoczynny strat i stop w złym momencie ale sądzę, że to chyba rozwiązanie na krótką metę.

Mam więc pytanie czy ktoś się z czymś takim kiedyś spotkał?

Z góry dziękuje za każdą odpowiedź!
    Paweł
    LordBlick
    VIP Meritorious for electroda.pl
    A może jednak jakiś schemat, chociaż blokowy ? Wejścia przerwań dobrze jest podciągnąć przez rezystorek np. 10k do jakiegoś stanu ustalonego np. do Vcc albo GND. Ja spotkałem się z takim przypadkiem, ze w modyfikowanej maszynie przewód był pociągnięty od czujnika do szafy przekaźników i gdzieś tam zaplątany powracał jakimś innym dziwnym kabelkiem do sterownika. Sterownik z enkoderem w domu u mnie działał, a w maszynie losowo się resetował stan liczników enkodera. Podpiąłem to bezpośrednio i zaczęło biegać, pomimo że moja konstrukcja ma obudowę z PCV, a ekranowany jest tylko kwarc podpięty do GND (przylutowana obudowa)...
    McRancor
    Faktycznie wygląda to na silne zakłócenia!
    moja rada - podciągnij linię int1 do stanu przeciwnego do tego, którym jest wyzwalane, wtedy drobne prądy które mogą występować od silnego pola EM będą przez niego ściągane, a po naciśnięciu przycisku napięcie bez trudu zniweluje podciąganie i INT1 zadziała.

Poza tym przyjżyj się okolicom kwarcu, tam mogą pojawiać się zakłucenia i prockowi czasy szwankują.
    Najlepiej porządnie zekranuj okolicę i sprawdź czy kondensatory są odpowiednio dobrane (najlepiej podaj częstotliwość kwarcu, sprawdzę w tabeli)

Dorzuć jeszcze kondensator odsprzęgający tuż przy procesorze (100nF)

Możesz jeszcze podciągnąć do jakiegoś stanu INT0, po co ma wisieć pływające - może to przez to coś się prockowi chrzani!

Sam kiedyś miałem podobny problem - układ w domu chulał, a na dworze nie. Okazało się że układ nie był odpowiednio ekranowany, wystarczyło wsadzić kwarc z kondziorami w metalowy domek :)
    MMarek17
    Level 19  
    Warunki przemysłowe stanowią nie lada wyzwanie dla projektantów.
    Wszelkiego rodzaju zakłócenia przenoszone po zasilaniu, pojemnościami, indykcyjnościami itd.
    Rada. Ekranowanie, odsprzęganie.
    Zamiast linii sygnałowych o dużych długościach należy zastosować np. transoptory.
    Wskazane ekranowanie kwarcu (ostrożne i szybkie przylutowanie jego obudowy do masy) oraz pozostałych elementów oscylatora (pętle masy) a także RESETu. Należy również zająć się wolnymi (wiszącymi) pinami mikrokontrolera - jeśli to konieczne i możliwe należy podciągnąć je do jakiegoś stanu.
    lechoo
    Level 39  
    Zastosuj jakieś mocne podciąganie na INT1, 10k jak proponował ktoś powyżej to stanowczo za dużo. Kiedyś miałem podobny problem i dałem 220ohm - jak ręką odjął. Równolegle do przycisku nie zaszkodzi też dać jakiś kondensatorek, np. 100n.
    MMarek17
    Level 19  
    Mocne podciąganie i kondensatorek może pomóc, ale i tak taki kabelek pociągnięty gdzieś w szafie robi za antenę, więc może się zdarzyć to co zdarzyć się nie powinno. Proponuję jednak zasterowanie transoptorem.
    pawel912
    Level 11  
    Co do podciągania INT0 do jedynki (bo przerwanie wyzwalane jest przez zero) to juz takie cos probowalem z tymże podłączalem go bezpośrednio bez rezystora, nie wiem czy to robi jakąś różnicę. Z tymże jak pisałem nawet po odłączeniu przewodu przerwanie było wyzwalane więc wykluczam działanie tegoż przewodu w charakterze anteny :) Co do ekranowania to myślalem nad tym i chyba będe musial tego spróbować.

Częstotliwość kwarcu to 11,05920.
    MMarek17
    Level 19  
    Skoro bez przewodu na INT0 też szaleje to poszukaj od strony innych pinów, oscylatora oraz zasilania.
    LordBlick
    Albo po prostu bug w programie, np. coś wskakuje w procedurę obsługującą przerwanie, przejrzyj kod tuż przed tą procedurą, może brakuje tam zakończenia innej procedury...
    McRancor
    dla tego kwarcu zalecana pojemność kondziorków to 30/33 pF
    pawel912
    Level 11  
    Nie pamiętam jakie dawałem ale dobierałem według dokumentacji '51 czyli 30pF +/- 10pF więc pod tym względem powinno być ok.

Znalazłem metalowy "domek" który chronił kiedyś głowice jakiegoś radia :). Spróbuje nią zekranować scalaka i kwarc.