Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Subwoofer do skrzyni 9 litrów do 500 pln

hubiwit 29 Mar 2011 18:36 5087 25
    hubiwit
    Level 25  
    Witam.
    Chcę zrobić w Passacie b5 kombi w boku bagażnika subwoofer, mniej więcej, tak jak tu:
    http://www.proaudio.net.pl/index.php?did=20060206145437&id=art&iid=20100316103457
    skrzynia max jakieś 9 litrów, budżet na głośnik do 500 pln.
    Głównie muzyka elektroniczna oraz Perfect, Lady Pank itp.
    W aucie przód i tył seryjny, dwu-drożny, napędzany radiem Pioneer deh-p700bt, drzwi wygłuszone.
    Jeżeli chodzi o przody to to, co mam w zupełności wystarczy - końcówka w radiu jest o wiele lepsza niż w fabrycznym VW.
    Na napęd suba mam uszykowany Blaupunk GTA 280 na mostek.
    Jaki głośnik polecacie?
    Czy to jest dobry wybór: JBL GTO 804
    matiaudio
    Level 35  
    W takich takiej małej skrzyni dobry był by RE Audio RE-8S4, z jedną cewką 4ohm i mocy 175W rms. W dobrej cenie.

Wzmacniacz troszkę słaby i słabej jakości. Sprzedaj go i dołóż ze 200zł i kup coś co napędzi tego RE, ( piszesz że masz 500zł na to, więc głośnik ponad 200 i 200 dołóż do wzmacniacza).
    hubiwit
    Level 25  
    Tylko ten Re ma Vas 27 litrów..
    matiaudio
    Level 35  
    hubiwit wrote:
    Tylko ten Re ma Vas 27 litrów..

No i co z tego? A Rockford Fosgate Prime R1S412 ma Vas 197,2 (w litr) a gra w 30litrowej skrzyni.

Ten RE gra w skrzyniach od 8L czy coś koło tego.
    hubiwit
    Level 25  
    To jak to jest z tym Vas - jaki minimalny litraż budy (zamkniętej) dla danego Vas? I jak to się ma do skuteczności? Proponowany przez kolegę głośnik jest w bardzo dobrej cenie, dziękuje za radę. Czym się będzie objawiała słabość tego blaupunkta we współpracy z RE-8S4?
    cursor
    Level 30  
    Dodałbym jeszcze do listy Hertz HS200 i ES200 ze starej serii
    U-dimension RM208SL

[quote] Czym się będzie objawiała słabość tego blaupunkta we współpracy z RE-8S4?[/qoute]
    Póki nie podłączysz czegoś lepszego to nie przekonasz się.
    Chociażby wydajność prądowa będzie miała tu znaczenie. Na lepszym wzmacniaczu bas będzie szybszy, bardziej zróżnicowany i może być niższy.
    Kalasz
    Level 15  
    Kolega dobrze radził: RE Audio RE-8S4. Gdy mam mały litraż do dyspozycji to właśnie ten głośnik stosuje - efekt gwarantowany :)
    hubiwit
    Level 25  
    Właśnie go kupiłem i nie mogę się doczekać dostawy :D
    Kalasz
    Level 15  
    Gratuluję! Pamiętaj, żeby komory rezonansowej nie robić zbyt płytkiej i najlepiej żeby tylna ścianka była nachylona pod innym kontem niż głośnik. Wyeliminuje to efekt fali stojącej. Zadbaj też o dużą grubość ścianek i szczelność. Gdyby głośnik w obudowie miał podbicia na ok 80 HZ, spróbuj użyć watoliny do kolumn głośnikowych. PZDR
    marek-cho
    Level 16  
    Witam - podepnę się pod temat
    skrzynka ok 8L
    głośnik 20 cm
    i który z nich - max do 300 zł
    1 - RE Audio RE-8S4
    2 - JBL GTO 804
    3 - MDS CFR8
    4 - HERTZ ES200
    głośnik będzie napędzany posiadanym wzmakiem Alpine MRP-T222
    chodzi mi o wzbogacenie basikiem audio w samochodzie - żaden rap techno czy hiphop
    muza typu iron maiden deep purple itp
    i w zasadzie to wszystko - jeden z tych typów
    pzdr
    cursor
    Level 30  
    Moje typy to 1 i 4 pod warunkiem, że to stary ES200

Do grania dobrą opcją jest też HS200. Są teraz 2 sztuki na allegro. Jedna nowa, druga używka w oryginalnej obudowie br. Oba mieszczą się w budżecie i moim zdaniem są lepszym wyborem spośród tych tu wymienionych.
    TeamStream
    Level 13  
    Jak poszukasz to jest szansa trafić używkę AudioSystama HX08SQ,jakościowo dużo lepszy od wszystkiego co tu wymieniono.
    smokuxx18
    Level 2  
    Również się podpinam pod temat.
    Są teraz wyprzedaże na essie
    głośnik Hollywood EXCURSION X2 1080 4D za 350 zł (normalna cena 899 zł)
    Hollywood Excursion X2 1280 4D za 399 zł opłaca się? czy lepiej kupić np PB S 12 D
    Co sądzicie o tej firmie?

Szukam jakiegoś głośnika z głębokim basem który potrafi nisko zejść, narazie mam wzmacniacz 2 x 170 W RMS dla 4 ohm dlatego jakiś 2 cewkowy przetwornik był by dobrym rozwiązaniem
    Kłosiol
    Level 29  
    smokuxx18 wrote:
    narazie mam wzmacniacz 2 x 170 W RMS dla 4 ohm dlatego jakiś 2 cewkowy przetwornik był by dobrym rozwiązaniem

Że niby co ? 2 kanały pod 2 cewki ? :D
    cursor
    Level 30  
    Kłosiol wrote:
    smokuxx18 wrote:
    narazie mam wzmacniacz 2 x 170 W RMS dla 4 ohm dlatego jakiś 2 cewkowy przetwornik był by dobrym rozwiązaniem

Że niby co ? 2 kanały pod 2 cewki ? :D

A dlaczego niby nie?
    Kłosiol
    Level 29  
    Bo to się może źle skończyć ... chyba, że podasz taki sam sygnał dla obu kanałów ale sam wiesz, że tak się nie robi ... ( 2 kanały pod 2 cewki ) ...
    cursor
    Level 30  
    Kłosiol wrote:
    Bo to się może źle skończyć ... chyba, że podasz taki sam sygnał dla obu kanałów ale sam wiesz, że tak się nie robi ... ( 2 kanały pod 2 cewki ) ...

To tyle w teorii, a w praktyce niejeden tak jeździ i jest wszystko ok.
    Kłosiol
    Level 29  
    A czy 2 kanały są identyczne ?? tzn sygnał w nich nie jest identyczny - symetryczny ? Nie ...

Jak chcecie to sobie tak podłączajcie ale ja na pewno tak nie zrobię ...

Co do teorii i praktyki ...

W teorii musisz dać bezpiecznik koło aku a w praktyce już nie musisz ... a i tak dasz :D a ludzie jeżdżą bez i też gra ... do czasu !
    cursor
    Level 30  
    Jaka moc wydzieli się na głośniku przy takiej różnicy?

Kolejna sprawa co za problem podać sygnał mono na oba kanały?
    dreamcaraudio
    Level 12  
    Kolego napisz jak Ci się spisuje Twój zakup..

Ja polecam Helixa P8. Ten głośnik deklasuje rywali...
    hubiwit
    Level 25  
    Witam
    Dopiero teraz mam czas zabrać się za budowę skrzyni do RE. Obudowa zamknięta w całości z MDF, jaką optymalna grubość płyty polecacie?
    Runcajs
    Level 25  
    Mam pytanie chce nie za drogą skrzyneczkę z głośnikiem 8" pod wzmacniacz Crunch gts 280, moc wzmacniacza to 160W więc głośnik nie może być zbyt mocny. Preferuje żeby to była skrzynka zamknięta (ale można mnie przekonać do br jeśli jakiś głośnik będzie w takiej lepiej grać) i zastanawiam się nad 3 modelami.
    W kolejnośc:
    RE Audio 8s4 - 175W
    IT MDS 08 - 120W
    u-Dimension el s804 - 100W
    Głośnik ma grać stosunkowo uniwersalnie bez skierowania konkretnie na jakąś muzykę. Więc oczekuję propozycji i opinii na temat małych subików, ja podałem 3 modele ale może coś lepszego będzie? Cenowo na allegro wszystkie można kupić w 300zł.
    barsliw
    Level 12  
    U mnie gra IT 08 w br ok. 20L i jestem bardzo zadowolony. Świetnie spisuje się w muzyce rockowej,gdyż nawet w br jest bardzo szybki. Mocowo do Twojego wzmaka tez idealny choć jakościowo chyba go troche przewyższa;)
    Oczywiście spustoszenia nie czyni,bo to w końcu tylko 8" i do tego nie do łomotu tylko do kulturalnego grania. Polecam.
    O innych może koledzy się wypowiedzą.
    bogus1984
    Level 26  
    RE Audio OK, IT fajniej grał starszy, mocniejszy model, u-Dim to naprawdę minimum - do małego autka. Hertz ES200, HS200 - osobiście 8" żeby trochę z niego wydusić, preferował bym BR. Nie będzie mulił, a trochę zejścia się pojawi. Jak ma być tanio, a niekoniecznie gorzej, to proponuję SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC - zapakować w 25 litrów BR około 30-33 Hz strojenie (Pawel S. miał projekt skrzyni do niego). Testowałem STX i zjada IT na śniadanko :) Jest szybki i mocny, a gorszy bym nie powiedział. Osobiście wolał bym dać 120 zł. i mieć praktycznie to samo. Gra on również w 15 litrowym Closed (nie słuchałem, ale podejrzewam, że daje radę).
    barsliw
    Level 12  
    Właśnie zamierzam kupić tego STX i go zaaplikować w budę po IT. Sam jestem ciekaw co z tego będzie. Cena na tyle niska,że można ciekawość zaspokoić;)
    Runcajs
    Level 25  
    Auto niezbyt małe, Toledo 96r ale to hatchback więc nie ma tragedii. Poprzednio miałem większe suby lecz na obecne potrzeby taki powinien mnie zaspokoić tym bardziej że pozostałem tylko z tym jednym wzmacniaczem, drugiego nie chce dokupować głośników nie chce zmieniać bo nie wiem na jak długo pozostanie u mnie "Tolek" a wszystko musi być łatwo demontowalne. STX ma 200W więc już sporo więcej od wzmacniacza, nie chce żeby to muliło, przy tej mocy pewnie może ta być? I raczej nie będę miał czasu na budowę skrzyni do niego więc tym razem będę musiał się skusić na ofertę gotowych skrzyń. Zastanawiałem się też nad starszym modelem JL 10w0 lub czymś podobnym. Co wy na to?