Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panasonic Viera TX-P46G15E konieczość aktualizacji firmware?

Mwigor 29 Mar 2011 19:28 11408 5
    Mwigor
    Level 1  
    Telewizor kupiłem w grudniu 2008 roku. Ciekawa sprawa. Aby można było korzystać z satelity (tuner satelitarny znajduje się w TV) na początku ustawień trzeba było zadeklarować państwo zachodnie, np. Niemcy. Jesli wprowadziło się Polskę nie było dostępu do ustawień satelitarnych. Nie miało to wtedy dla mnie większego znaczenia. Jednak obecnie, kiedy TV mam podłączony do internetu i Panasonic daje dostęp do Ipla okazało się, że jest to poważna wada. Bowiem zamiast Ipla zainstalował mi się jakiś niemiecki odpowiednik. Zastanawiam się, czy jeśli powrócę do ustawienia fabrycznego i dam Polskę, znowu nie utracę dostępu do satelity. Podejrzewam, że trzeba przez wejście serwisowe USB zainstalować nowy firmware. Co o tym myślą specjaliści koledzy? Wysłałem pytanie do serwisu. Jak tylko będę coś wiedział napiszę.
    MirekWyc
    Level 2  
    Zamieszczam odpowiedź z serwisu Panasonic:

"Uprzejmie informujemy, iż z dniem 1 września 2010, w odbiornikach Panasonic wyposażonych w funkcję VieraCast pojawiła się aplikacja (widget) IPLA.

IPLA umożliwia bezpłatny dostęp do tysięcy materiałów Video z grupy medialnej POLSAT. Powyższa aplikacja pojawia się tylko gdy użytkownik w ustawieniach startowych wybierze jako kraj Polskę.

Część użytkowników wykorzystuje w odbiornikach z roku 2009 (modele G15E i V10E) tuner DVB-S niewspierany w Polsce, którego aktywacja wymaga wybrania jako kraju Niemiec. W takiej sytuacji aplikacja IPLA jest niedostępna. Podobnie sytuacja ma się w przypadku modeli 2010 i tunera DVB-C (działającego tylko na rynkach Nordyckich i w Niemczech). Jednak aby wyjść na przeciw oczekiwaniom klientów przygotowaliśmy procedurę która umożliwia jednoczesne korzystanie z tunerów niedostępnych w Polsce i aplikacj IPLA.
    Poniżej instrukcja konfiguracj TV do pracy w Polsce z aktywnym tunerem DVB-C/S:
    Procedura:

1. W przypadku kiedy mamy TV z zestrojonym tunerem - pomijamy ten krok. W innym przypadku restartujemy telewizor do ustawień fabrycznych i wybieramy jako kraj Niemcy (tuner DVB-C/S bedzie aktywny) i dokonujemy normalnego strojenia.

2. Wkładamy kartę SD z pustym plikiem hotel.pwd na karcie.

3. Wyświetli się pole na wpisanie kodu.Jako kod podajemy 4850. Po zakończeniu operacji zrzutu konfiguracji wyjmujemy kartę SD z TV.

4. Restartujemy TV do ustawień fabrycznych i wybieramy jako ustawienia Polska/Polska.

5. Uruchamiamy VieraCast, wybieramy aplikację ustawienia (2 lub 3 ekran) i przesuwamy aplikację IPLA, za pomocą opcji \"Dostosuj ekran początkowy\" z lewego górnego rogu w dowolne inne miejsce. Wychodzimy z VieraCast

6. Wkładamy kartę SD do działającego TV i kiedy TV poprosi o kod podajemy 4851

7. Po wyświetleniu informacji o zakończeniu procesu \"SUCESS\" wyjmujemy kartę, wyłaczamy odbiornik głównym włącznikiem

8. Wyłączamy/włączamy odbiornik TV. W tej chwili mamy aktywny tuner DVB-S/C oraz dostępne wszystkie polskie aplikacje na platformie VieraCast.

Uwagi:
    - Informujemy jednocześnie, że w/w operacja nie zmienia statusu tunera DVB-S/C i nadal jest to funcja niewspierana w Polsce i użytkownikowi nie przysługuje prawo do reklamacji jego działania,
    - restart odbiornika TV do ustawień fabrycznych spowoduje koniecznośc ponownego przeprowadzenia powyższej procedury aktywacji"

Według mnie już sama sprzedaż w Polsce telewizorów, które nie spełniają oczekiwań na naszym rynku jest argumentem do reklamacji. W opisie telewizora i w informacjach sprzedawcy nie było bowiem mowy, że te telewizory na naszym rynku są wybrakowane. Bo tak można określić brak możliwości wprowadzania polskich ustawień.
    Co o tym państwo sądzicie?
    User removed account
    Level 1  
    MirekWyc
    Level 2  
    Plik trzeba samemu utworzyć. To znaczy, na przykład wejść na Akcesoria + Notatnik. Otworzyć Notatnik i jako pusty plik w "zapisz jako" w opcji "zapisz jako typ" uaktywnić "wszystkie pliki", no i zapisać jako hotel dając rozszerzenie pwd.
    Giraffex
    Level 9  
    Czy ktoś może potwierdzić że to działa? Mam problem z tym bo mieszkam w Niemczech i nie mam iply na liście dostępnych aplikacji, a TV polonia przynudza.
    _PREDATOR_

VIP Meritorious for electroda.pl
    Wykopaliska!
    Panasonic Viera TX-P46G15E konieczość aktualizacji firmware?