Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Yamaha a-560 + Tonsil Samba 250

Waise 30 Mar 2011 12:37 3708 22
    Waise
    Level 9  
    Witam,

chciałem kupić nagłośnienie do komputera (karta dźwiękowa sound blaster x-fi platinum) i ewentualnie perkusji elektronicznej. W pierwszej chwili byłem zdecydowany na aktywne Microlab Solo6c, ale podobno starsze kolumny pasywne + wzmacniacz zagrają znacznie lepiej, więc próbuję coś złożyć do 600zł (więcej to już naprawdę nie mam :P). Czy zestaw wymieniony w temacie będzie ok? Kolumny - 400zł, wzmacniacz - reszta budżetu. Czy może polecicie mi coś innego? Zależy mi trochę na czasie, bo w weekend by mi się ten zestaw przydał. Wszelkie opinie i przede wszystkim propozycje mile widziane. Zdaję sobie sprawę, że 600zł to nie jest wymarzony budżet, ale chcę tylko, żeby zagrało to lepiej od Microlabów Solo6c. Nie musi się wyróżniać w klasie urządzeń profesjonalnych :P
    wariato
    Level 43  
    Napisz lepiej w jakim pomieszczeniu miałoby to grać i czego oczekujesz od kolumn. Ogólnie Samby zagrają znośnie jednak brakuje w nich dynamiki i niskiego basu. Poza tym 400 za Samby ? - troche przesada. Wolałbym w tych pieniądzach kupić Polarisy 180/200.
    Waise
    Level 9  
    Ups. Właśnie się zorientowałem, ze nie napisałem najważniejszego.

Pokój 20m. kw. I rzadko będą stąd wychodzić.

Słucham wszystkiego prócz rapu i disco polo. Ale po za tym od jazzu po black metal. Z przewagą j-rocka czyli piejacy wokal i ciężkie gitary. W związku z tym kolumny tak płaskie ja bardzo mnie stać :P a najwyżej będę podbijac lekko wzmakiem i equalizerem.

Te samby po prostu znalazłem w takiej cenie. Nie znam się zupełnie na kosztach :/ a ten wzmak za 200ok? Mogę już brać? Wszystko mi oobsluzy, co znajdę w tym zakresie cenowym? :P
    wariato
    Level 43  
    Te kolumny można dostać w cenie ok 300 pln. Ale zastanów się też nad Polarisami.
    Waise
    Level 9  
    Dzięki Wariato, za odpowiedzi. Aaale wzmacniacz co? :P Brać, czy nie? Jakieś jeszcze propozycje poza Polarisami? One będą lepsze od takich np Mildtonów 80?

A co wy na to? http://allegro.pl/dab-tonsil-scherzo-200-zeus-altus-mildton-i1529107524.html

Fajnie, jakby basy nisko schodzily, a ta samba ma mały głośnik basowy, więc stopa od perkusji będzie mi pierdzieć zamiast grać pewnie.

Podobają mi się tzw. "półtorametrowe badyle", czyli cienkie i wysokie kolumny, więc jak ma ktoś taką propozycję, to chętnie popatrzę :P

ED!T

i jeszcze coś takiego znalazłem

http://allegro.pl/scherzo-350-kolumny-na-glosnikach-tonsil-i1527283244.html
  • Helpful post
    wariato
    Level 43  
    Wzmacniacz mógłby zostać ale proponowałbym zamianę na chociaż A-520 będzie ciut mocniejsza do przyszłych kolumn. Generalnie Yamaha ze swoją dynamiką i ostrością dobrze się spisze w przypadku Twoich upodobań muzycznych.
    Te Scherzo to widzę jakieś DIY chyba, nie wiadomo co tam zostało jeszcze zmienione ale lepiej nie ryzykować.
    Jak mówiłem, z Samb basu wiele nie uświadczysz. Lepiej poszukać w tej cenie Polarisów. Zdarzają się na aukcjach często.

Scherzo to troche buczypudła. Ciężko je ustawić za sprawą otworów BR z tyłu. 350 mogą być za duże do pomieszczenia ok 20m2. Już lepiej na upartego wziąść Scherzo 200
    Waise
    Level 9  
    1/3 ceny więcej za 20W na kanał, które prawdopodobnie mi się nie przyda, bo zanim będę wymieniał kolumny, to już pewnie skończę żebrać, a zacznę pracować, i cały sprzęt pójdzie do wymiany :P Brzmi jak kiepski deal w mojej sytuacji, więc zostanę z tym a-560 skoro piszesz, że dynamika ok. No i ładny jest :D

Polarisy 200 też ładne. Trochę ciężko je znaleźć. 400zł za nie, to dobra cena? Chciałbym mieć jakąś drugą opcję, ale jak mi tak gorąco polecasz te Diory, no to szukam :P
  • Helpful post
    wariato
    Level 43  
    W tej cenie +- 400 pln to raczej nie ma lepszych kolumn niż Polarisy a nowych nie dostaniesz chyba że chińskie.
    Skoro uważasz że nie przyda Ci się więcej mocy to wzmacniacz zostaje. Pozostaje rozglądać się za kolumnami. Polarisy to dość chodliwy towar.
    Waise
    Level 9  
    Właśnie widzę. 2 dni temu poszły za 300zł w Warszawie zaraz obok mnie :/ No pech.

Ale pozostała kwestia najważniejsza. Czy ten zestaw zagra lepiej (czyściej, bardziej płasko, może i głośniej i inne synonimy słowa lepiej) niż bardzo chwalone aktywne kolumny Microlab Solo6c? Bo taki jest w ogóle cel tego tematu :P
    wariato
    Level 43  
    Myśle że porównywanie kolumn podłogowych z głośnikami komputerowymi jest takie trochę nie na miejscu. To chyba rzecz oczywista.
    Tych Microlabów nie słyszałem, więc się nie wypowiem. Może faktycznie grają mile ale osobiście nie wyobrażam sobie słuchania muzyki z zestawu komputerowego co więcej w pokoju 20m2.
    Waise
    Level 9  
    W opisie Yamahy a-560 i a-520 jest napisane "Impedancja: 8-16 Ohmów", a Polarisy 200 mają impedancje 4 Ohmy. Czy powinienem się tym martwić?
    wariato
    Level 43  
    Classici owszem mają impedancję 4 ohm ale są trudniej dostępne aczkolwiek zdarzają się. Kosztują z reguły troche więcej od normalnych Polarisów.

Głośniki by się nie uszkodziły ale wzmacniacz by oberwał na tym.
    pioreK.
    Level 17  
    Szkoda, że decyzji o zakupie kolumn nie podjąłeś wcześniej, bo tydzień temu miałem sprzedawcę Polarisów 200 za 400zł (z kurierem), które sam miałem brać, ale bez uprzednich oględzin wole nie kupować tak dosyć wartościowego sprzętu. Niestety sprzęt już sprzedany - mówię to tylko po to, że czasem warto poczekać na okazję :)
    Waise
    Level 9  
    No tak jak pisałem, przegapiłem aukcje idealną. Kolumny poszły za 300zł tóż obok mnie. Ale wydaje mi się, że oferta którą znalazłeś za 400zł, to nie jest jakiś wyjątek :P Przejrzałem archiwum allegro, i w tej cenie jest wystawiana średnio jedna para na 2 tygodnie.

A czy Polarisy 300 też zdadzą egzamin, i też będą pasować do ww. wzmacniacza? Poluję też na Yamahę A-520 równolegle. Jak będzie dobra cena, to wezmę zamiast tego 560.
  • Helpful post
    pioreK.
    Level 17  
    Waise wrote:
    wydaje mi się, że oferta którą znalazłeś za 400zł, to nie jest jakiś wyjątek :P Przejrzałem archiwum allegro, i w tej cenie jest wystawiana średnio jedna para na 2 tygodnie

Gdzie w 60% przypadków 400zł to cena za same kolumny, a sprzedawca dowala 100zł za kuriera :|

Jednak nie przeczę, że okazje trafiają się w miarę często. Ostatnio też miałem okazję wziąć 180-tki za 350zł, stan ideał, 30km ode mnie, ale zaszła zmiana planów :/

3-setek raczej ta Yamaszka nie uciągnie, a bynajmniej nie wydusi z nich wszystkiego. Poza tym jeżeli szukasz sprzętu do 400zł to na te kolumny nie patrz, bo aktualna aukcja z Allegro (1536974785) pójdzie za jakieś 800zł - bardzo ceniony sprzęt.

A i czasem używaj opcji "szukaj również w opisie", bo czasami sprzedawcy zapominają wpisać nazwy kolumn w tytule aukcji.
    Waise
    Level 9  
    A przepraszam. Nie zauważyłem, że to 400zł było już z kurierem. No to faktycznie okazja :/

Odpuszczam te polarisy 300. Mają trochę gorszą opinię niż 200 (chociaż może mniej ludzi je ma, czy coś), a ja nawet dwusetek konkretnie nie rozkręcę w mieszkaniu. Na dodatek zaczynam wyłamywać szlaban w mojej granicy kosztów.

Czy mogę się tez rozglądać za wzmacniaczami a-760, a-960 oraz a-1020? xP Rozumiem, że a-x60 są starsze i słabsze niż a-x20?

Czy to normalne, że przeglądając oferty cały czas powiększam budżet? (obecnie chce się zmieścić w 800zł, ale poczekajcie jeszcze ze 3 dni :P)
  • Helpful post
    pioreK.
    Level 17  
    Właśnie pojawiły się na Allegro Polaris 200 --> Link. Jesteś z W-wy, sprzedawca z Otwocka także pewnie masz do niego max 60km. Może warto się przejechać i sprawdzić co i jak?
    Właściwie to ja mam do niego z 5km, ale jakoś nie mam zapału do oględzin. Poza tym aukcję zaczął od 450zł i nie kończy aukcji przed czasem więc pewnie jakiś "łepek" kupi je za 500zł++, a to mało ciekawa oferta :)
    Waise
    Level 9  
    Wiem, nagminnie przeszukuje allegro :) Tylko, że aukcja od 450zł i jeszcze czekać 10 dni do końca.. No jak pod koniec cena się nie podniesie, a ja nadal nic nie znajdę, to wezmę. A odległości mam równo połowę tego co napisałeś :P

Napisałem do sprzedawcy, ale pewnie mnie zignoruje, bo przecież "nie końćzy aukcji przed czasem".

Dziękuję za zaangażowanie.
    pioreK.
    Level 17  
    A ja przy okazji znalazłem coś takiego jak Diora Wega 120 Link. Wyglądają ciekawie; cena zdaje się być adekwatna do wyglądu i stanu kolumn. Co o nich myślicie?
    Waise
    Level 9  
    Zakupiłem już wzmacniacz (A-720, chociaż Wariato mi polecał ax-500, ale wszędzie polecali ten :( ) i mam taki mały problem. Z tyłu znajduje się przełącznik 220V-240V. Jako, że mamy 230V, a środkowej opcji nie ma, to muszę którąś wybrać. A najśmieszniejsze, że mam to "predefiniowane" we wzmaku, przez taką dokręconą płytkę, któa nie pozwala zmienić ustawienia z 240V.

Dokładnie coś takiego jak na tym zdjęciu:

http://s.fothost.pl/upload/11/08/7b3881b1.jpg

Z tym, że tutaj ta płytka blokuje ustawienie na 220V... i tu jest mój problem. Skoro w moim wzmaku jest 240 ustawione, a w innym wzmaku z innej aukcji jest 220, to gdzie leży prawda? Czy mam odkręcić płytkę, przestawić przełącznik, i dokręcić ją na odwrót? :P Czy lepiej, żeby zostało to 240?

Taki prosty problem, a ja z 10 zdań napisałem.. Przepraszam
    wariato
    Level 43  
    Nie musisz nic przestawiać. Zostaw 240V nic się nie stanie.