Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nowa karta graficzna (czarny ekran)

golon12 30 Mar 2011 17:21 3149 10
  • #1 30 Mar 2011 17:21
    golon12
    Poziom 8  

    Witam, dostałem dziś nową karte graficzną GIGABYTE Radeon HD5670 1024MB (GV-R567ZL-1GI). Problem jest następujący:
    Po podłączeniu ekran jest w stanie czuwania i nic się nie wyświetla (wg nie wykrywa sygnału) lecz komputer po chwili (około 6sek i po jednym nieco dłuższym piknięciu) uruchamia się normalnie. Mam skrót na klawiaturze do włączania winampa i słychac normalnie muzyke lecz ekran pozostaje czarny od samego początku nawet biosu nie widze.
    Komputer ze starą kartą Nvidia Geforce 7600 GT (256 MB) działa poprawnie z :
    Gigabyte GA-M52L-S3p Rev 1.0
    AMD ATHLON 64X2 4200+
    2 GB Ram OCZ XTC Platinium (w 2 kościach)
    Dysk 500 GB
    Zasilacz CHIEFTEC 500W CTG-500-80P

    Sterowniki Nvidia odinstalowałem, bios resetowałem nic nie pomogło..
    Co jeszcze mogę zrobic ? Czego może to być przyczyna, czyżby karta graficzna była uszkodzona ?
    Za pare dni będę miał możliwość sprawdzenia tej karty na innym komputerze.

    0 10
  • #2 30 Mar 2011 17:31
    KSRhaziel
    Poziom 36  

    Czy podłączyłeś zasilanie do karty graficznej?

    0
  • #3 30 Mar 2011 17:32
    wariato
    Poziom 43  

    Ja bym zaczął od sprawdzenia karty i wszystkich połączeń, zasilanie ma dodatkowe ?. Czy karta jest dociśnięta prawidłowo czy slot jest czysty itp.

    0
  • #4 30 Mar 2011 18:52
    golon12
    Poziom 8  

    Karta nie ma zewnętrznego zasilania i jest raczej dobrze docisnieta (jak tylko sie da ) a stara na ktorej teraz pisze dziala bez zarzutów wiec slot jest raczej czysty ;/
    jakies pomysły co innego moze być nie tak ?

    0
  • #5 30 Mar 2011 20:40
    KSRhaziel
    Poziom 36  

    1. Czy próbowałeś zmienić źródło wyświetlania na monitorze?
    2. Czy próbowałeś podłączyć monitor do różnych wyjść (VGA, DVI) ?

    0
  • #6 30 Mar 2011 21:29
    adamadi33
    Poziom 43  

    Włóż starą kartę graficzną i zaktualizuj bios płyty głównej.Po aktualizacji zainstaluj tę kartę graficzną HD5670 i powinna już zadziałać prawidłowo.

    0
  • #7 30 Mar 2011 21:29
    golon12
    Poziom 8  

    Tak, probowałem pod DVI i pod VGA i podłączyłem też crt'eka pod VGA, wszedzie to samo :/

    0
  • #8 31 Mar 2011 09:07
    golon12
    Poziom 8  

    Zaktualizowałem bios do najnowszej wersji, odinstalowałem sterowniki nvidia (starej karty graficznej), zainstalowałem drivery radeona pod HD5670. Ciągle to samo... chyba jednak bede musiał oddać karte na gwarancji bo juz chyba wszystkiego probowałem... A jest taka opcja że płyta główna po prostu nie jest kompatybilna z tą grafą ??

    0
  • #9 31 Mar 2011 18:52
    adamadi33
    Poziom 43  

    Nie ma to znaczenia.Zasilanie na płycie całe podpięte, 20+4 pin?

    0
  • #10 31 Mar 2011 23:40
    golon12
    Poziom 8  

    Tak, cale zasilanie na płycie podpięte

    0
  • #11 06 Kwi 2011 10:49
    golon12
    Poziom 8  

    Wczoraj kartę odesłałem na gwarancji.. ;]

    0