Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterownik rolet zewnętrznych

mirobo 30 Mar 2011 19:12 42044 56
  • Sterownik rolet zewnętrznych

Witam.

Założenia zasilania :

1. Silniki do rolet oryginalne z własnymi wyłącznikami krańcowymi.
    2. W każdym pokoju niestabilny przycisk do sterowania lokalnego + przycisk przy drzwiach wyjściowych.
    3. Całość zabudowana we wnęce wykonanej w ścianie - na zewnątrz widać tylko wyświetlacz i trzy przyciski sterujące.
    4. Do tego samego miejsca doprowadzone przewody z przycisków lokalnych oraz z fotorezytora.

Zadania centralki:

1.Wyświetlanie informacji o stanie każdej rolety
    2.Odczyt informacji z fotorezystora
    3.Wprowadzanie ustawień
    4.Wysyłanie sygnału o otwarciu, zamknięciu, zatrzymaniu i uchylaniu do wszystkich rolet
    5.Możliwość podłączenia odbiornika radiowego i innych czujników

Na płytce centralki znajduje się atmega32 i atmega8 + zegar czasu rzeczywistego PCF8583P z baterią oraz listwy i goldpiny pozwalające podpiąć przewody zasilające, sterujące, wyświetlacz i fotorezystor oraz przyciski (góra, dół, OK).

Przyciski centralki służą do otwierania (góra) lub zamykania(dół) wszystkich rolet.
    Przycisk OK naciśnięty dłużej niż 2 sek. wprowadza nas do ustawień, ale tylko wtedy, gdy żadna z rolet nie pracuje. Podczas pracy wszystkie przyciski przyjmują funkcję STOP.
    Gdy jesteśmy w ustawieniach - sterowanie lokalne oraz od drzwi wejściowych nadal działa, nieaktywne jest wtedy "uchylanie" i fotorezystor. Natomiast przyciski centralki służą wtedy tylko do wyboru i ustawień.

Ustawienia centralki:
    1.data i czas
    2.włączenie, wyłączenie owierania i zamykania z czujnika zmierzchowego
    3.włączenie lub wyłączenie funkcji "uchyl"- uchylenia rolety lub kilku o danej porze
    4.kalibracja czujnika

Czas uchylania ustawiony na 00:00 powoduje dezaktywację tej funkcji.

Stan rolet z piętra prezentowany jest na wyświetlaczu w górnej linijce, a z parteru na dolnej za pomocą 5-ciu znaków:

1.strzałka w górę- otwieranie
    2.strzałka w dół- zamykanie
    3.pełny prostokąt-zamknięta
    4."pół" prostokąta-uchylona (po STOP)
    5."pusty" prostokąt- otwarta

W górnej linijce jest też symbol pustego(w dzień) lub pełnego(w nocy) "koła" o ile włączono korzystanie z czujnika zmierzchowego.
    Gdy czujnik zmierzowy zaczyna działać symbol zaczyna migać.
    Aby zapobiec przed "przypadkowym" zamknięciem, lub otwarciem rolet przez czujnik- jest uwzględniony w programie czas wschodu i zachodu słońca z "dokładnością" do dziesięciu dni, oraz czas 5-ciu minut podczas których czujnik musi być zaciemniony lub oświetlony(histereza).

W dolnej linijce wyświetlany jest symbol "uchylania", gdy ta funkcja jest aktywna.
    Podczas pracy którejkolwiek rolety w tym miejscu mruga gwiazdka.

Zadania sterownika rolety:

1.Zamykanie, otwieranie i stop - lokalnie
    2.Odbieranie i wysyłanie informacji z i do centralki
    3.Ustawienie czasu otwierania indywidualnie dla każdej rolety
    4.Możliwość włączenia lub wyłączenia uchylania indywidualnie dla każdej rolety
    5.Możliwość załączenia rolet w następnym pokoju

Praca sterownika rolety (lokalnie):
    1.Krótkie naciśnięcie przycisku w spoczynku- odpowiednio zamykanie, lub otwieranie (zależne od poprzedniego stanu).
    2.Naciśnięcie podczas pracy to stop, a następne to praca w odwrotnym kierunku
    3.Dłuższe naciśnięcie przycisku dodatkowo uruchamia rolety w następnym pokoju(w tym samym kierunku).

Programowanie czasu otwierania:
    Przy zamkniętej rolecie trzymając przycisk po 10 sekundach uruchamiamy otwieranie- przycisk zwalniamy dopiero, gdy nastąpi całkowite otwarcie- czas zostanie zapamiętany.

Programowanie uchylania:
    Przy otwartej rolecie trzymając przycisk po 10 sekundach uruchamiamy zamykanie- przycisk zwalniamy wtedy, gdy roleta znajdzie się w miejscu, do którego roleta ma być uchylona.
    Wyłączenie tej funkcji jak powyżej, z tym iż przycisk należy trzymać aż do zamknięcia rolety.
    Uchylanie zadziała tylko w tedy, gdy roleta jest całkowicie zamknięta.

Zamykanie centralne z przycisku obok drzwi wejściowych działa na wszystkie rolety, natomiast otwieranie nie działa na takie pomieszczenia, jak łazienka i sypialnia.

Zamykanie centralne z czujnika zmierzchowego działa na wszystkie rolety oprócz drzwi na ogród, natomiast otwieranie tak samo nie otwiera rolet w łazience i sypialni.

Uwzględniony również priorytet:
    1.W czasie sterowania lokalnego - ignorowanie informacji z centralki
    2.W czasie sterowania z centralki - ignorowany przycisk przy drzwiach wyjściowych.

Problemem było załączanie centralne:
    Załączenie wszystkich przekaźników na raz kończyło się restartem programu w centralce.
    Rozwiązałem to w ten sposób, że kolejne rolety załączane są z opóźnieniem 200ms (co widać na załączonym filmiku).

Sterownik rolet zewnętrznych Sterownik rolet zewnętrznych Sterownik rolet zewnętrznych Sterownik rolet zewnętrznych Sterownik rolet zewnętrznych Sterownik rolet zewnętrznych Sterownik rolet zewnętrznych Sterownik rolet zewnętrznych

Obudowy brak, gdyż jak pisałem całość będzie zabudowana we wnęce wykonanej w ścianie- na zewnątrz tylko wyświetlacz i przyciski.
    Widoczny bałagan z przewodami jest tylko i wyłacznie z tego powodu, iż trzeba to było jakoś połączyć, aby przeprowadzić poprawność działania całości.
    Na miejscu wszystko będzie łączone taśmą wielożyłową (nie znam teraz długości).

Płytki wykonane metodą termotransferu.
    Program napisany w Bascom.

Trochę inny układ- centralka w jednym miejscu, natomiast sterowniki rolet zabudowane w każdym oknie, pracuje już 3 lata i jak na razie bez problemów.

Na szybko narysowany schemat połączeń

Cool? Ranking DIY
    About Author
    mirobo
    Level 12  
    Has specialization in: trudno powiedzieć
    mirobo wrote 32 posts with rating 121. Been with us since 2006 year.
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

Mam dwa pytania:
    1. Każdy moduł lokalny ma oddzielne przewody sterowania do centralki?
    2. Moduły mają jakieś połączenia do komunikacji między sobą, czy komunikacja odbywa się przez centralkę?

Projekt bardzo ciekawy, choć kabelkologia troszkę straszna mi się wydaje. Myślę, że dałoby się to zrobić ciut lepiej, ale i tak mi się podoba...
    KBCH
    Level 13  
    Jaką metodą wykonałeś płytki? Dosyć ładnie wyszły bez podżarcia "na szerokości" jedynie płaszczyzna została trochę ruszona
    Adriano1322
    Level 11  
    mógłbyś wrzucić jeszcze jakieś fotki np gdzie to wszystko jest podłączone no i czy kosztowne jest zrobienie czegoś w ten deseń.
    Alpha
    Level 24  
    Piszesz: "Do tego samego miejsca doprowadzone przewody z przycisków lokalnych oraz z fotorezytora ."-tzn do centralki, jeśli dobrze rozumiem. A gdzie się znajdują sterowniki? Jeśli przy roletach, to pojawia się drugie pytanie:czy gabaryty sterowników pozwalają schować je w puszkach elektrycznych, gdzie zwykle dochodzą kable rolet?
    Układ wdaje mi się dość mocno skomplikowany jak na realizowane funkcje, ale to moje subiektywne odczucie.

Podziw dla włożonej pracy.
    mick
    Level 15  
    Jestem właśnie na etapie wymyślania takiego urządzenia.
    Tyle że u mnie 5 rolet jest właściwie w jednym pomieszczeniu salon, kuchnia i przedpokój. Dlatego mam zamiar zrobić jeden moduł mocy i panel sterujący do niego, tzn że będę sterował wszystkimi roletami tylko z jednego miejsca.

Mam pytanie czy przewidziałeś pomiar prądu i wykrywanie ewentualnych przeciążeń?
    IMEX
    Level 20  
    W sterowniku widzę kwarc 8 Mhz - po co?
    w jaki sposób się komunikują widać 2 strzałki i P - opisz to?
    w driwerach (te na m8) masz stabilizator 5V na 100mA? - jest za słaby chyba?
    Komunikacja za pomocą tranzystorów? - zapewne jako wzmacniacze

to na tyle
    josef
    Level 12  
    od cholery tych kabli - nie wiem jak daleko są od siebie kolejne rolety ale pewnie występują w grupach - aż się prosi o coś w stylu I2C
    ^Rachel
    Level 21  
    josef wrote:
    aż się prosi o coś w stylu I2C

dokładnie, a poza tym dlaczego wykorzystałeś tam Atmega8 ? zobacz ile masz portów niewykorzystanych, dałoby to się zrobić chociażby na Attiny2313 ( lub mniejszym ) , zaoszczędziłbyś tym samym trochę grosza. Tak samo, powinieneś zastosować jakiś interfejs do komunikacji.
    Duch__
    Level 31  
    Czemu nie ma jakieś wspólnej magistrali? Ograniczyło by to liczbę przewodów. Te moduły wykonawcze aż się proszą o to żeby były wykonane po części w technologii SMD. Projekt rozbudowany i interesujacy, ale nie do końca przemyślany.
    Svavo
    Level 23  
    Mógłbyś nawet zastosować jakieś tanie moduły radiowe.
    mirobo
    Level 12  
    Urgon wrote:

1. Każdy moduł lokalny ma oddzielne przewody sterowania do centralki?
    2. Moduły mają jakieś połączenia do komunikacji między sobą, czy komunikacja odbywa się przez centralkę?

Ad1. Każdy moduł ma 2 przewody komunikacji z centralką, z czego jeden jest wspólny(informacja z centralki do wszystkich sterowników "leci" po jednym przewodzie)
    Ad.2 Komunikacja odbywa się przez centralkę

Urgon wrote:

Projekt bardzo ciekawy, choć kabelkologia troszkę straszna mi się wydaje. Myślę, że dałoby się to zrobić ciut lepiej, ale i tak mi się podoba...

Jest to połączone przewodami "byle jak" na stole w celu wykonania prób.

KBCH wrote:
    Jaką metodą wykonałeś płytki? Dosyć ładnie wyszły bez podżarcia "na szerokości" jedynie płaszczyzna została trochę ruszona

Termotransfer- drukarka laserowa + laminarka lervia kh4410 + wytrawiacz B327

Adriano1322 wrote:
    mógłbyś wrzucić jeszcze jakieś fotki np gdzie to wszystko jest podłączone no i czy kosztowne jest zrobienie czegoś w ten deseń.

Będzie to montowane dopiero po remoncie - więc fotki później.
    Jeśli chodzi o koszt, to wydaje mi się, iż nie jest źle- mniej więcej ze zdjęć można sobie wyliczyć - wszystkie części widoczne.
    Znacznie więcej kosztowała praca ;)

Alpha wrote:
    A gdzie się znajdują sterowniki?

Sterowniki razem z centralką są w jednym miejscu.
    Gabarytowo niestety nie mieszczą się w puszce- inne było założenie wykonania.

Alpha wrote:

Układ wdaje mi się dość mocno skomplikowany jak na realizowane funkcje, ale to moje subiektywne odczucie.

Może to tak wygląda przez te "cholerne" przewody ;)

mick wrote:

Mam pytanie czy przewidziałeś pomiar prądu i wykrywanie ewentualnych przeciążeń?

Zrezygnowałem z tej opcji- będzie tylko bezpiecznik.

IMEX wrote:
    W sterowniku widzę kwarc 8 Mhz - po co?
    w jaki sposób się komunikują widać 2 strzałki i P - opisz to?
    w driwerach (te na m8) masz stabilizator 5V na 100mA? - jest za słaby chyba?
    Komunikacja za pomocą tranzystorów? - zapewne jako wzmacniacze

Kwarc 8Mhz w centralce- dużo się dzieje w przerwaniu + obsługa wyświetlacza.
    Mogłem ustawić fusebity ale dałem kwarc.

Dwie strzałki: wyjście do centralki i wejście z centralki.
    P- podłączenie przycisku lokalnego.
    Komunikacja za pomocą długości wystawionego impulsu.

5V 100mA - wystarczające - max pobór prądu przy załączonym przekaźniku to 50mA.

Tranzystory jako wzmacniacze- zgadza się.

josef wrote:
    od cholery tych kabli - nie wiem jak daleko są od siebie kolejne rolety ale pewnie występują w grupach - aż się prosi o coś w stylu I2C

Do każdego sterownika jest doprowadzone zasilanie(2 przewody) + 2 przewody z przycisku lokalnego + 1 przewód do wysyłania informacji do centralki + 1 przewód wspólny do odbierania informacji z centralki.
    Przewodów zasilających i z przycisku nie da się uniknąć.
    Pozostaje jeden wspólny(odbiór informacji) + po jednym na wysyłanie informacji do centralki.
    Będzie to wszystko razem w jednym miejscu.
    Wiem- wygląda to teraz tragicznie, ale to tylko połączenia w celu sprawdzenia poprawności działania.

^Rachel wrote:
    a poza tym dlaczego wykorzystałeś tam Atmega8 ? zobacz ile masz portów niewykorzystanych, dałoby to się zrobić chociażby na Attiny2313 ( lub mniejszym ) , zaoszczędziłbyś tym samym trochę grosza.

Dlaczego Atmega8:
    1.Bascom - trochę ponad 4k kodu wynikowego.
    2.Jedno takie urządzenie(w innej konfiguracji) zrobiłem 3 lata temu więc powieliłem płytki- Atmega była w tedy w cenie około 4-5zł (parę sztuk zostało)

Duch__ wrote:
    Czemu nie ma jakieś wspólnej magistrali? Ograniczyło by to liczbę przewodów. Te moduły wykonawcze aż się proszą o to żeby były wykonane po części w technologii SMD. Projekt rozbudowany i interesujacy, ale nie do końca przemyślany.

Na temat przewodów odpowiedziałem powyżej.
    Nie było zamiarem wykonywania tego w technologii SMD, gdyż nie ograniczało mnie miejsce, w którym to będzie zmontowane. Poza tym oczy już nie te ;) więc i łatwiejsze wykonanie.
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

To aż się prosi o wykorzystanie łączności szeregowej w formie łańcuszka. Po co ciągniesz przyciski lokalne do centralki? Nie możesz ich do sterownika lokalnego podłączyć? Całość stanowczo przekomplikowana pod kątem komunikacji. A starczy nadać każdemu sterownikowi lokalnemu własne ID i przesyłać dane szeregowo z ID na samym początku ramki. Wybrać kilka kodów ID jako kody grup lub kod wszystkich modułów i masz sterownik dużo prostszy w departamencie kabelkologii. Ponadto chyba sterowniki lokalne niewiele robią poza sterowaniem przekaźnikami...
    mirobo
    Level 12  
    Urgon wrote:

Po co ciągniesz przyciski lokalne do centralki? Nie możesz ich do sterownika lokalnego podłączyć?

Przecież są wpięte do sterownika lokalnego.
    A wszystkie sterowniki lokalne są w JEDNYM miejscu razem z centralką.

Urgon wrote:

Całość stanowczo przekomplikowana pod kątem komunikacji. A starczy nadać każdemu sterownikowi lokalnemu własne ID i przesyłać dane szeregowo z ID na samym początku ramki. Wybrać kilka kodów ID jako kody grup lub kod wszystkich modułów i masz sterownik dużo prostszy w departamencie kabelkologii.

Tak - zgadzam się z tym.
    Nie pomyślałem nad tym rodzajem komunikacji.
    W moim przypadku mam 17 przewodów o długości około 50cm więcej.

Urgon wrote:

Ponadto chyba sterowniki lokalne niewiele robią poza sterowaniem przekaźnikami...

Oprócz sterowaniem przekaźnikami jest jeszcze:
    1. ustawianie max czasu otwierania.
    2. ustawianie funkcji uchylania +zał i wył tejże funkcji
    4. odbiór i wysyłanie informacji z i do centralki.
    5. obsługa przycisku lokalnego ;)
    IMEX
    Level 20  
    Jeśli to ma być w jednym miejscu to sprawa jest prosta jak barszcz.

Zastosowanie Atmegi 128 i po problemie

Mało tego sterowanie niezależne wszystkich okien - własne podprogramy ..... i wiele funkcji.

Wyświetlanie na LCD jest takie wolne jak na filmie ? czy to wina nagrania?

Ja bym zastosował M128 - 2 płytki jedna nad drugą lub nawet 3 - małe zgrabne bez kabli i sporo taniej
    mirobo
    Level 12  
    IMEX wrote:
    Jeśli to ma być w jednym miejscu to sprawa jest prosta jak barszcz.

Zastosowanie Atmegi 128 i po problemie

Mało tego sterowanie niezależne wszystkich okien - własne podprogramy ..... i wiele funkcji.

Wyświetlanie na LCD jest takie wolne jak na filmie ? czy to wina nagrania?

Ja bym zastosował M128 - 2 płytki jedna nad drugą lub nawet 3 - małe zgrabne bez kabli i sporo taniej

A więc po kolei, jeśli ktoś nie doczytał, lub o czymś zapomniałem:

1. Jest to wszystko w jednym miejscu, bardzo obszernym i nie zależało mi na miniaturyzacji.

2. JEST niezależne sterowanie każdej rolety osobno- są przecież sterowniki lokalne, które spełniają właśnie tę funkcję. Centralka steruje tylko zamykaniem z czujnika zmierzchowego, uchylaniem i centralnego przycisku przy drzwiach wyjściowych, oraz zobrazowaniem całej "akcji" na wyświetlaczu.

2. Nie chciałem stosować ani M128, ani nie miałem zamiaru umieszczać wszystkiego na jednej, czy dwóch płytkach. W razie awarii któregoś sterownika reszta działa normalnie i wystarczy mi na szybko wymienić małą płytkę. Problemem też nie jest centralka- jest tam parę rzeczy, a wymiana atmegi i wgranie programu- kwestia kilku minut.

3.Kwestia kabli- dołączyłem na szybko narysowany schemat połączeń:
    a.zasilanie - 2 przewody
    b.wysyłanie info z centralki do sterowników - 1 przewód
    c.doprowadzenie przycisku do sterowników - 18 przewodów(druga strona do wspólnego GND.

Powyższe przewody są nieuniknione.

d.wysyłanie informacji z każdego sterownika do centralki- 18 przewodów.
    I tu może jest błąd, bo mógłby być 1 przewód, ale i tak trzeba by było przemostkować wszystkie wyjścia ze sterowników.

Jeśli chodzi o wyświetlanie, to wina filmu (kiepski aparat).
    sylwunia35
    Level 18  
    A w jaki sposób zrobiłeś pomiar prądu silników w razie gdyby ktoś z domowników przytrzymał roletę w czasie jej pracy. Pytam bo sam mam sterownik 2 rolet i w moim projekcie wykorzystałem to zjawisko do zatrzymania rolety w górnym i dolnym punkcie tyle że ja steruje silniki poprzez L298.
    Ryszard49
    Level 38  
    Witam.
    Projekt wykonany samodzielnie, oprogramowanie przejrzyste (chodzi o wyświetlacz), układ działający, jest wiele uwag krytycznych ale mało istotnych. W mojej ocenie projekt bardzo dobry.
    Jednak są niedogodności w projekcie. Jeżeli całość zamontowana będzie w jednym miejscu, w centralce, to od każdego sterownika trzeba poprowadzić zasilanie do każdej rolety indywidualnie (cztery przewody) co generuje wysoki koszt. Dobrym rozwiązaniem byłoby zminiaturyzować sterownik do takich rozmiarów aby zmieścił się w puszce przycisków sterowania indywidualnego rolety. Następna sprawa, jak rozwiązałeś włączenie przycisków sterujących indywidualnie roletę z resztą układu.
    Dla niezorientowanych podam że silniki zastosowane do napędu rolet zewnętrznych posiadają wbudowane wyłączniki krańcowe i układ zabezpieczający przeciw przeciążeniowy.
    Pozdrawiam.
    kolokat
    Level 26  
    Komunikacja radiowa załatwiła by sprawę bezproblemowo.

Co na przykład, jeśli po założeniu całego "otaśmowania" wygipsujesz sobie pięknie ściany, zapomnisz o taśmach i będziesz chciał sobie powiesić obraz koło okna?
    Trafisz w taśmę i problem, bo co wtedy...

Masz możliwość sterowania z układu każdą roletą osobno?
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

Jeden mikrokontroler zamiast dziewiętnastu. Cztery rejestry przesuwne z zatrzaskami do sterowania przekaźnikami. Klawiatura matrycowa do sterowania indywidualnymi roletami z jednego miejsca...
    Ale jeśli już robisz moduły lokalne, to instaluj je przy sterowanych oknach, a nie obok sterownika centralnego. Komunikacja szeregowa z indywidualnymi ID modułów, dwukierunkowa przez USART. Mógłbyś nawet położyć kabel telefoniczny, dwużyłowy, a moduły lokalne zasilać ze starych ładowarek do komórek. W obecnej formie konstrukcja cokolwiek abstrakcyjna...
    mirobo
    Level 12  
    Ryszard49 wrote:
    Witam.
    Projekt wykonany samodzielnie, oprogramowanie przejrzyste (chodzi o wyświetlacz), układ działający, jest wiele uwag krytycznych ale mało istotnych. W mojej ocenie projekt bardzo dobry.

Dziękuję

Ryszard49 wrote:

Jednak są niedogodności w projekcie. Jeżeli całość zamontowana będzie w jednym miejscu, w centralce, to od każdego sterownika trzeba poprowadzić zasilanie do każdej rolety indywidualnie (cztery przewody) co generuje wysoki koszt.

Całość będzie w centralnym miejscu domu.Przycisk sterujący przy wejściu do każdego pokoju. Przewody są prowadzone podłogą(nie mój dom). U góry wersja zasilania z puszkami (domyślam się, że o takie zasilanie każdemu chodzi). U dołu wersja zasilania w moim przypadku, więc chyba nie jest tak źle, jeśli chodzi o zasilanie i koszt zasilania.

Ryszard49 wrote:

Dobrym rozwiązaniem byłoby zminiaturyzować sterownik do takich rozmiarów aby zmieścił się w puszce przycisków sterowania indywidualnego rolety. Następna sprawa, jak rozwiązałeś włączenie przycisków sterujących indywidualnie roletę z resztą układu..

Jest tylko po jednym przycisku(niestabilnym) sterującym w każdym pokoju, z którego idą dwa przewody do danego sterownika. Naciśnięcie przycisku uruchamia otwieranie lub zamykanie w zależności od poprzedniego stanu rolety. Naciśnięcie przycisku podczas pracy spowoduje STOP rolety, a po STOP-ie kolejne naciśnięcie, to ruch w odwrotnym kierunku.

I jeszcze na temat umieszczenia sterowników lokalnych w puszczce przycisku:
    W tym wykonaniu zamiast 2 przewodów z przycisku do sterownika znajdującego się przy centralce musiałyby iść min. 4 przewody (zasilanie i komunikacja z centralką).

Ryszard49 wrote:

Dla niezorientowanych podam że silniki zastosowane do napędu rolet zewnętrznych posiadają wbudowane wyłączniki krańcowe i układ zabezpieczający przeciw przeciążeniowy.
    Pozdrawiam.

Dziękuję- nie muszę już chyba wyjaśniać, dlaczego brak pomiaru prądu.

kolokat wrote:
    Komunikacja radiowa załatwiła by sprawę bezproblemowo.

Miało być jak najmniejszym kosztem ;)

kolokat wrote:

Masz możliwość sterowania z układu każdą roletą osobno?

Chyba nikt nie czytał opisu i odpowiedzi :cry:
    p4trykx
    Level 16  
    Do komunikacji można by użyć np. protokołu 1-wire wtedy w zasadzie potrzebne są tylko 3 przewody (zasilanie, 1-wire, masa) i możesz wszystko połączyć szeregowo. Tu https://github.com/smurfix/owslave jest implementacja układu wejść/wyjść na 1-wire podejrzewam, że po przeróbce by się nadawała.
    Z drugiej strony może nakład na oszczędność przewodu będzie okupiony czasem programowania a przy jednorazowym przedsięwzięciu może się nie opłaca.

U ciebie chyba każdy sterownik jest podłączony równolegle własnym przewodem?
    mirobo
    Level 12  
    p4trykx - Na przeróbki nie ma szans. Sterowniki zrobione, całość sprawdzona i działa. Pomiędzy puszkami przycisków nie ma połączeń- z każdej jest doprowadzony przewód do sterownika danej rolety.

Sterowniki mają:
    1.zasilanie przemostkowane pomiędzy sobą
    2.po jednym przewodzie z przycisku lokalnego
    3.informacja z centralki- jeden przewód przemostkowany pomiędzy sterownikami
    4.z każdego sterownika wychodzi jeden osobny przewód do centralki:
    i właśnie te 18 przewodów (taśma wielożyłowa) będzie miało długość ok. 50cm

Obojętnie, czy sterowniki byłyby w puszkach, czy są w miejscu przy centralce spełniają tę samą funkcję.
    A kwestia komunikacji... no cóż- tak sobie wymyśliłem i nie wiem, czy ma sens kombinowania i dodawania elementów z powodu 18-stu 50-cio centymetrowych odcinków przewodu.

Ot- miało być prosto, wygodnie w razie awarii(dlatego każdy sterownik na osobnej płytce) i skutecznie ;).

Dla mnie jest ważne, że taki układ (ta sama zasada działania, lecz sterowniki osobno- przy każdej rolecie) działa bezproblemowo już 3 lata...

No cóż - elektronik ze mnie żaden- w ramach wolnego czasu coś tam grzebnę, gdy mogę sobie pozwolić na "rozłożenie" w kuchni, więc wszystko, co tu piszecie biorę sobie do serca...i może następnym razem uda mi się zmajstrować coś lepszego. A "tego czegoś" to naprawdę nie ma chyba sensu przerabiać.
    A może się mylę?
    Ryszard49
    Level 38  
    Witam.
    mirobo napisał:
    Quote:
    jest tylko po jednym przycisku(niestabilnym) sterującym w każdym pokoju, z którego idą dwa przewody do danego sterownika. Naciśnięcie przycisku uruchamia otwieranie lub zamykanie w zależności od poprzedniego stanu rolety. Naciśnięcie przycisku podczas pracy spowoduje STOP rolety, a po STOP-ie kolejne naciśnięcie, to ruch w odwrotnym kierunku.

Jest to bardzo ciekawe rozwiązanie sterowania, dotychczas z taką opcją się nie spotkałem. Zaletą tego systemu jest to że w każdej chwili można zmienić oprogramowanie na bardziej funkcjonalne, oczywiście mam tu na myśli autora projektu.
    A teraz kilka słów do wszystkich którzy napisali że można to zrobić lepiej - nic nie stoi na przeszkodzie dołączyć na forum własne rozwiązanie, nie teoretyczne lecz czysto praktyczne.
    Pozdrawiam.
    wlw_wl
    Level 38  
    Ryszard49 wrote:
    A teraz kilka słów do wszystkich którzy napisali że można to zrobić lepiej - nic nie stoi na przeszkodzie dołączyć na forum własne rozwiązanie, nie teoretyczne lecz czysto praktyczne.
    Pozdrawiam.

Projekt zamieszcza się na forum, żeby usłyszeć konstruktywną krytykę i tym właśnie są wypowiedzi w tym temacie.
    Jeżeli projekt zrealizowany na kilkunastu mikrokontrolerach, po kilkanaście złotych każdy, można zrealizować na jednym takim mikrokontrolerze i kilku rejestrach szeregowo-równoległych, gdzie całkowity koszt inwestycji wyniesie np. 10% zaprezentowanej tutaj konstrukcji, a jednocześnie będzie działał pewniej i bardziej przemyślanie (transmisja i kable od centrali do rolet...), to taką informację jak najbardziej należy zamieścić na forum dla ewentualnych naśladowców projektu.
    Zamieszczone wyżej wypowiedzi to nie są rozważania czysto teoretyczne, tylko uwagi jak to się w praktyce robi. Jeśli ktoś zaprezentuje samochód, w którym do każdego koła zamontował silnik spalinowy 500ccm, to na pewno ktoś odpowie "a nie lepiej byłoby użyć jeden silnik 2000ccm?", czy wtedy też napiszesz "no ale działa przecież, więc nie teoretyzuj"?

Samo wykonanie projektu jest "okej", ale uważam, że posiada on wady już na etapie projektowym. W zasadzie zgadzam się z opiniami kolegi Urgon, funkcjonalność tego urządzenia można zrealizować w znacznie prostszy sposób, narzut ekonomiczny i techniczne problemy (ciągnięcie osobnych kabli "wykonawczych" od centrali do każdej rolety) jak dla mnie wykluczają możliwość powielenia tego projektu.
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

Wiesz, Wiw_wl, skoro sprzętowo jest już tak zrobione, to aż się prosi o zmiany programowe i umieszczenie sterowników lokalnych przy oknach, a nie w tej samej puszce, co sterownik centralny, jak to autor zamierza zrobić. Wystarczy trochę przerobić oprogramowanie...

To rozwiązanie będzie działać i może się podobać, ale moim zdaniem to jest zbyt skomplikowane i oparte na dziwnym podejściu...

Jasne, mógłbym zrobić lepszy sterownik rolet, bez problemu i w tydzień, mimo studiów. Tylko na co mi to, skoro nie mam rolet? Jakbym robił taki sterownik, to też użyłbym wielu mikrokontrolerów, jakichś małych PIC12 lub PIC16F505 przykładowo w modułach wykonawczych, a główny panel miałby już coś z rodziny 18F. Możliwe nawet, że całość byłaby zintegrowana z innymi systemami jako coś w rodzaju rozproszonej sieci inteligentnego domu...
    a.bakus
    Level 15  
    Ktoś tu pisał o mierzeniu prądu w celu wykrywania przeciążeń silnika rolety.

Dodatkowo wykryte zostałoby pełne otwarcie rolety, bo prąd spada do zera jak silnik odetnie krańcówka.

Należy rozróżnić trzy stany: stop (odcięcie zasilania przez krańcówkę), praca (wiadomo co), przeciążenie (przycięło kota na parapecie).

Dodam jeszcze, że na uzwojeniu biegu przeciwnego do aktualnie zasilanego indukuje się napięcie, należy o tym pamiętać przy konstruowaniu tego typu sterowników. No i oczywiście nie można zasilać obu uzwojeń bo będzie dym.
    Kabelek
    Level 15  
    Mam dokładnie takie coś zrobione od 4 lat i działa bez zastrzeżeń, choć ciągle jest modernizowane. Dopiero podczas użytkowania wychodzi jakie funkcje by się jeszcze przydały.
    Moja centralka może sterować roletami radiowo i za pomocą przewodów, kwestia ustawienia zworek. Do tego jest jeszcze pilot radiowy, synchronizacja czasu za pomocą DCF77 i powstaje jeszcze radiowa komunikacja z PC.
    Dynamiczne aktualizowanie godzin zamknięcia i otwarcia rolet (rozpoznawanie świtu i zmierzchu). Dla każdego okna można osobno ustawić czy godziny otwarcia/zamknięcia mają być zmieniane dynamicznie lub ręcznie, włączenie automatyki lub tylko włączniki przy oknie.
    Dodatkowo jest blokada zadziałania rolety (zamykanie) jeżeli są otwarte drzwi na taras/balkon. Głupio by było, siedzisz sobie na tarasie/ogrodzie, a tu rolety ci robią kuku i nie masz jak wejść do domu, bo klucze leżą gdzieś na szafce. Jest jeszcze funkcja alarmu jeżeli ktoś z zewnątrz otworzy okno.
    Same przekaźniki sterujące silnikami są schowane pod przełącznikiem w ścianie (muszą być głębokie puszki) i doprowadzone 3 przewody z centralki. W wersji radiowej w skrzyni rolety razem na jednej płytce z modułem radiowym.
    Włączniki w ścianie mają priorytet nadrzędny to znaczy zostawisz w pozycji otwartej, to jeżeli nadejdzie godzina zamknięcia, to roleta się zamknie, a po chwili znowu otworzy i odwrotnie.
    Centralka obsługuje do 16 okien/drzwi, współpracuje z modułami RFM12 na 433 lub 868 MHz (4 kanały do wyboru), 255 ID dla sieci i osobne ID każdego okna co daje możliwość 2040 kombinacji ustawień komunikacji radiowej centralki.
    Sama centralka to Atmega32, DCF77, LCD. DS1307, 24C04 PCF8574, RFM12, a w wersji kablowej dodatkowo jeszcze 4 PCF8574 i 4 ULN2803.
    Pilot: Atmega8L, RFM12
    1 moduł radiowy wykonawczy: Atmega8, RFM12, 2 przekaźniki
    1 maduł wykonawczy kablowy: 2 przekaźniki
    Możliwość komunikacji radiowej centralki z PC, adapterem USB-->RFM12. Oprogramowanie właśnie powstaje. Czyli. wszystko to samo. co centralka tylko z PC.
    mirobo
    Level 12  
    wlw_wl wrote:

Projekt zamieszcza się na forum, żeby usłyszeć konstruktywną krytykę i tym właśnie są wypowiedzi w tym temacie.

Dlatego umieściłem ten projekt właśnie w tym celu i w pełni podzielam Twoje zdanie.

wlw_wl wrote:

Jeżeli projekt zrealizowany na kilkunastu mikrokontrolerach, po kilkanaście złotych każdy, można zrealizować na jednym takim mikrokontrolerze i kilku rejestrach szeregowo-równoległych, gdzie całkowity koszt inwestycji wyniesie np. 10% zaprezentowanej tutaj konstrukcji, a jednocześnie będzie działał pewniej i bardziej przemyślanie (transmisja i kable od centrali do rolet...), to taką informację jak najbardziej należy zamieścić na forum dla ewentualnych naśladowców projektu.
    Zamieszczone wyżej wypowiedzi to nie są rozważania czysto teoretyczne, tylko uwagi jak to się w praktyce robi. Jeśli ktoś zaprezentuje samochód, w którym do każdego koła zamontował silnik spalinowy 500ccm, to na pewno ktoś odpowie "a nie lepiej byłoby użyć jeden silnik 2000ccm?", czy wtedy też napiszesz "no ale działa przecież, więc nie teoretyzuj"?

Natomiast (pomijając już koszt kilku atmeg) dlaczego sądzisz że zrobienie tego na jednym mikrokontrolerze i kilku rejestrach będzie działało pewniej i bardziej będzie przemyślane?
    Czy tylko z tego powodu, że będzie jeden procesor i kilka rejestrów?
    Przykład z silnikiem dobry, ale tego nie rozumiem w czym jeden procek + rejestry są pewniejsze od kilku procków?? (nie jest to złośliwość z mojej strony)

wlw_wl wrote:

Samo wykonanie projektu jest "okej", ale uważam, że posiada on wady już na etapie projektowym. W zasadzie zgadzam się z opiniami kolegi Urgon, funkcjonalność tego urządzenia można zrealizować w znacznie prostszy sposób, narzut ekonomiczny i techniczne problemy (ciągnięcie osobnych kabli "wykonawczych" od centrali do każdej rolety) jak dla mnie wykluczają możliwość powielenia tego projektu.

Tu masz rację - projekt nie jest do powielania, dlatego też nie umieściłem schematu i programu.

Usilnie staram się też wytłumaczyć, dlaczego tak a nie inaczej:

Miejsce instalacji w domu po gruntownym remoncie (były tylko gołe ściany).
    Na całe urządzenie została przeznaczona wnęka w ścianie na parterze w centrum domu o wymiarach około 100cm x 100cm.

Puszki na przyciski sterujące znajdują się przy wejściu do każdego pokoju, a nie jak w większości przy oknie.
    Więc technicznym problemem nie było pociągnięcie osobnego przewodu zasilającego do każdej rolety od centralki, bo wystarczyło np.: doprowadzić je do góry 2m i póżniej (podłogą wzdłuż ściany) prosto w kierunku okna, co okazało się prostsze i oszczędniejsze w zużyciu przewodu zasilającego, aniżeli łączenie od puszki do puszki(które są przy drzwiach) i potem znowu powrót z każdej z nich do okna.
    Każda roleta ma więc swój przewód zasilający - dla mnie plus, dla innych wada, ale nie było żadnych technicznych problemów, a i koszt takiego rozwiązania okazał się mniejszy.

To samo jeśli chodzi o przewody do przycisków sterujących- o ile okna są na zewnętrznych ścianach budynku, to wejście do pokoju raczej w "centrum" domu.
    Więc też nie miało sensu ciągnąć przewodu od puszki do puszki, tylko prosto w dól i trochę do centralki.

Może, gdyby przyciski z puszką były przy oknach, to tak: ten układ zasilania by się nie sprawdził.

Nie mam też nic przeciwko temu, że można by to zrobić na jednej, czy dwóch płytkach, na jednym procku i rejestrach.
    Byłoby mniejsze i lepiej by się prezentowało.
    Trzeba tylko jeszcze pamiętać, iż znajduje się tam 36 przekaźników sterujących roletami, do których trzeba podłączyć 54 przewody.
    W przypadku awarii przekaźnika trzeba to wszystko rozpiąć(już nie wspomnę, gdyby to była jedna płytka) wymienić i z powrotem połączyć, a nie sądzę, by ktokolwiek podłączał tak przewody, aby można było na tyle wygodnie obrócić płytkę aby przeprowadzić wymianę.
    Jest wyjście: np.: podstawki i odpowiednie przekaźniki :) ...ale skoro mają być redukcje kosztów...

Dlatego, że nie ogranicza mnie miejsce instalacji padł taki a nie inny wybór: osobny przewód zasilający do każdej rolety Każdy sterownik na osobnej płytce (wygoda w razie awarii).
    A 18 mikrokontrolerów w sterownikach...hmmm...no cóż sterowniki mają niezależne sterowanie, w każdym są indywidualne ustawienia czasu otwierania, uchylania programowane przyciskiem sterującym danej rolety, oraz informacje o stanie danej rolety przekazywane do centralki. Nie musiałem upychać wszystkiego w jednym procku, który gdyby niechcący odmówił posłuszeństwa unieruchamia całość sterowania. W tym przypadku awaria jednego nie wpływa na resztę ;).

Wiem, że całość nie nadaje się do instalacji w każdym domu, ale zapewniam, że projekt akurat w tym przypadku został dokładnie przemyślany...

Mam nadzieję, że w miarę wyjaśniłem, dlatego tak, a nie inaczej.

Pozostaje jeszcze komunikacja sterowników z centralką - nie powiem, że skoro działa, to już tak zostanie(no może w tym wykonaniu jeszcze tak) - w następnym postaram się wziąć wszystkie wypowiedzi pod uwagę :).
    wlw_wl
    Level 38  
    mirobo wrote:
    Natomiast (pomijając już koszt kilku atmeg) dlaczego sądzisz że zrobienie tego na jednym mikrokontrolerze i kilku rejestrach będzie działało pewniej i bardziej będzie przemyślane?
    Czy tylko z tego powodu, że będzie jeden procesor i kilka rejestrów?
    Przykład z silnikiem dobry, ale tego nie rozumiem w czym jeden procek + rejestry są pewniejsze od kilku procków?? (nie jest to złośliwość z mojej strony)

Chodzi mi o prostszą konstrukcję, większy stopień komplikacji sprzętowej to większa awaryjność. W "moim modelu" centralka steruje stanami rolet a moduły wykonawcze (przekaźniki) znajdują się przy roletach. No ale to się odnosi do punktu następnego, czyli...
    mirobo wrote:

Usilnie staram się też wytłumaczyć, dlaczego tak a nie inaczej:
    (...)
    W przypadku awarii przekaźnika trzeba to wszystko rozpiąć
    (...)
    Dlatego, że nie ogranicza mnie miejsce instalacji padł taki a nie inny wybór: osobny przewód zasilający do każdej rolety Każdy sterownik na osobnej płytce (wygoda w razie awarii).
    (...)
    Wiem, że całość nie nadaje się do instalacji w każdym domu, ale zapewniam, że projekt akurat w tym przypadku został dokładnie przemyślany...

...moduł wykonawczy w puszce koło rolety, jak roleta nie działa to od razu wiadomo co i gdzie wymienić trzeba. Albo przekaźnik, albo całą płytkę od razu.
    W Twoim konkretnym zastosowaniu Twoje rozwiązanie się sprawdza. Ale tak jak już napisałem, moja wypowiedź odnosi się do kontekstu ogólnej użyteczności i powtarzalności projektu.
    Gratuluję Tobie udanego projektu, równocześnie przestrzegając ewentualnych naśladowców-kopistów ;)