Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pierwsza tokarka - Rosyjska

Kropton 30 Mar 2011 19:23 7054 9
    Kropton
    Level 11  
    Witam
    Kupiłem sobie pierwszą tokareczkę, ruska z lat 80.
    Zainstalowałem silnik 800 W, wiec jest O.K nawet ze stalą.
    Proszę o informację do czego służy zaznaczony na zdjęciu gwint - co tam się nakręca ???
    Jaki powinnem kupić kieł ( 1, 2, 3)
    allegro : 1536990482 - czy ten był by dobry ??
    Dziękuję za pomoc.

Pierwsza tokarka - Rosyjska Pierwsza tokarka - Rosyjska

(Proszę poprawnie dodać obrazki, https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html (ciasteczkowypotwor))
    zatronik1
    Level 25  
    Też mam taką tokarkę (już jakieś 25 lat He he) na tym gwincie siedział u mnie uchwyt taki sam jak na wrzecionie. Tak było w orginale ja kupiłem ją z demobilu jako nową jeszcze w konserwacji.
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    Po to montuje się uchwyt po prawej stronie, aby toczyć równo nie ze stożka, niekiedy kieł nie wystarcza, jeśli nie można zrobić nakiełka. Kieł, zastosuj taki jaki pasuje w uchwyt.
    kazimierzbrejta
    Level 22  
    Witam. Wielkość stożka Morse,a zależy od średnicy wlotowej tulei konika .Jeżeli wynosi ona φ 12 to nr.1 ,φ17,8 to nr. 2 , φ23,8 to nr. 3 ,φ 31,3 to nr. 4 . Najlepszym tu będzie kieł obrotowy . Pozdrawiam.
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    O ile tam jest mors to będzie pewnie 1. A kieł jak najbardziej obrotowy, ale warto kupić również uchwyt na wiertło, aby nawiertkę gdzieś trzymać. bo kieł sam nie nawierci.
    kazimierzbrejta
    Level 22  
    Zastanawiającym tutaj wydaje się jeszcze ten dźwigniowy przesuw tulei konika . Czy tutaj konstruktorzy nie nie przewidzieli ten dodatkowy uchwyt w celu mocowania dodatkowych jeszcze narzędzi takich jak gwintownik i narzynka .
    serwis
    Level 37  
    Też tak może być.
    Tokarka należy do najbardziej uniwersalnych obrabiarek.
    Można na niej wykonać oprócz toczenia na "okrągło", toczenie kwadratu i innych wielokątów, frezowanie, dłutowanie, szlifowanie.

I między innymi ten gwint na tulei konika oraz posuwisto-zwrotny napęd tulei sluży właśnie ku temu.
    A wszystko zależy od obsługującego maszynę- jeżeli ma głowę na środku pleców, to sobie doskonale poradzi :D

A tuleja Morse'a wygląda na Nr.2- w tej wielkości maszyn jest to powszechne.
    Ale musisz sprawdzić, mierząc średnicę wejściową tulei.
    BYDGOST
    Level 11  
    DTR tej tokarki nie przewiduje takiego gwintu. Prawdopodobnie ktoś sam to nagwintował.
    Macosmail
    Level 34  
    Takie dzwignie to wsytępują w tokarkach produkcyjnych np. rewolwerówkach. Wymiary ustawia się na zderzakach i na danej maszynie wykonuje się szybko określoną czynność. Produkcja seryjna.