Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka ARDO A1000 - nie pobiera wody

Andie 30 Mar 2011 20:14 3359 7
  • #1 30 Mar 2011 20:14
    Andie
    Poziom 20  

    Witam,

    Pralka po włączeniu obojętnie na jakim programie nie pobiera wody. Blokada się załącza i po kilku sekundach zaczyna powoli obracać bęben (w zasadzie chyba standardowe zachowanie). Brak napięcia na elektrozaworze przy doprowadzeniu wody (Czasem na chwilę po włączeniu na ułamek sekundy z się pokaże i to wszystko). Czy to wina modułu, czy może być coś innego? Sprawdzałem rezystory w module 2 x 6,2k i triak w sterowaniu elektrozaworem.

    pozdrawiam
    andie

    0 7
  • Pomocny post
    #2 30 Mar 2011 20:30
    zhudomel
    Specjalista AGD

    A wirowanie działa?

    0
  • Pomocny post
    #3 30 Mar 2011 21:34
    jan.tomiczek2gmail.com
    Poziom 12  

    hydrostat sprawdzić

    0
  • #4 30 Mar 2011 22:13
    Andie
    Poziom 20  

    Przed chwilą właśnie próbowałem z wirowaniem no i jest OK. Zdumienie moje było niemałe, kiedy ponownie dałem na program prania i pralka jak gdyby nigdy nic zaczęła pobierać wodę. W tej chwili program pięknie sobie idzie. Podejrzewam jednak, że przy kolejnej próbie uruchomienia znowu odmówi posłuszeństwa. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?

    andie

    0
  • Pomocny post
    #5 30 Mar 2011 22:21
    Paw_el

    Specjalista AGD

    Witam.
    Sprawdź układ hydrostatu (wężyk, komora)

    0
  • #6 30 Mar 2011 22:49
    Andie
    Poziom 20  

    Paw_el napisał:
    Witam.
    Sprawdź układ hydrostatu (wężyk, komora)

    Czy ten hydrostat jest może w tym miejscu, gdzie dochodzi wężyk za elektrozaworem?
    Proszę o krótką informację lub jakiegoś przydatnego linka w tym temacie, ponieważ nigdy tego nie robiłem. To moje pionierskie doświadczenia z tego rodzaju sprzętem - w dodatku ze swoim:)
    andie

    0
  • #8 01 Kwi 2011 22:33
    Andie
    Poziom 20  

    Witam ponownie!

    Faktycznie uszkodzenie było spowodowane zabrudzeniem rurek w układzie hydrostatu. Okazało się jednak, że jeszcze nawalił bezpiecznik przy grzałce - prawdopodobnie nawalił gdy grzałka pracowała "na sucho". Po przeczyszczeniu rurek i "naprawie" bezpiecznika, pralka wreszcie zaczęła normalnie pracować:)
    Dzięki za pomoc.

    pozdrawiam

    andie

    0