Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

częstotliwość po transformacie

methodroam 01 Kwi 2011 09:05 2150 4
  • #1 01 Kwi 2011 09:05
    methodroam
    Poziom 8  

    witam...

    Zrobilem transformatę Fouriera i otrzymłąem z niej liczby zesoplone z sygnału rzeczywistego

    Następnie obliczyłem częstotliwość i zrobiłem wykres
    częstotliwość po transformacie

    jest to zrobione w javie (tak na szybko) oś x - ow to czass a y_ częstotliwość.

    Chciałem się was zaptać czy może ktoś z waz wie dlaczego są tam ujemne i dodatnie wartości częstotliwości...I co z nimi dlaej zrobić

    W wikipedii wyczytałem że :

    # dla sygnałów, które są parzyste w dziedzinie czasu, to znaczy f(t) = f( − t), ich widmo jest rzeczywiste, to znaczy Im{F(jω)} = 0
    # dla sygnałów, które są nieparzyste w dziedzinie czasu, to znaczy f(t) = − f( − t), ich widmo jest funkcją urojoną, to znaczy Re{F(jω)} = 0

    Czy ma to oznaczać że to co jest poniżej osi X jest widmem dla wartości urojonych a to co powyżej widmem dla wartości rzeczywistych?

    pozdr.

    0 4
  • #2 01 Kwi 2011 19:00
    mungo
    Poziom 18  

    Potrzebujesz moduł z transformaty furiera, po transformacie na osi y masz wartość, a na x częstotliwość.

    0
  • #3 06 Kwi 2011 08:43
    methodroam
    Poziom 8  

    no tak zrobiłem....tylko że jak wyznaczyłem moduł i chwilową częstotliwość to wartości jej są ujemne i dodatnie... :/

    0
  • #4 06 Kwi 2011 15:07
    mungo
    Poziom 18  

    jak z modułu może ci wyjść wartość ujemna?! moduł=wartość bezwzględna

    masz fragment z mathlaba:

    Code:

    N=2000;
    fp=1000;
    t=0:1/fp:(N-1)/fp;
    x=sin(2*pi*300*t);             %sinus 300Hz
    %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
    N21=2^11/2+1;
    v=fft(x,Nf);                   %szybka transformata furiera                       
    w=abs(v);                      %moduł z fft

    f=linspace(0,fp/2,N21);
    plot(f,w(1:N21));
    xlabel('czestotlowisc[Hz]');
    ylabel('modul widmowy');

    częstotliwość po transformacie

    a bez modułu takie coś wyświetla (bez tego abs):
    częstotliwość po transformacie

    0
  • #5 07 Kwi 2011 12:17
    methodroam
    Poziom 8  

    ech...bo ja robię widmo z wartości zespolonych...a częstotliwość liczę jako częstotliwość chwilową czyli pochodną kąta pomiędzy wartością rzeczywistą a urojoną od czasu :;/

    0
  Szukaj w 5mln produktów