Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie zestawu stereo pod komputer, kabel aux

ziel0ny 01 Apr 2011 18:05 5314 9
    ziel0ny
    Pupil
    Witam.

Chcę podłączyć mój zestaw pod komputer. Zawsze było wszystko ok, ale po przejściu na Win 7 jest już problem. Posiadam płytę główną z wbudowaną kartą dźwiękową [Gigabyte GA-M720-US3]. Sterownik zainstalowany na komputerze to Realtek_HD_Audio_Setup_Vista_Win7_R2.58.
    Przechodząc do problemu, gdy po podłączeniu wzmacniacza pod kartę i ustawieniu:
    działa tylko jeden głośnik [ jak na każdych innych ustawieniach nie licząc "słuchawek" gdzie wszystko jest OK, jednak głośniki znacznie ciszej chodzą, a przynajmniej jeden z nich. Nie wiem czemu, ale nie ma możliwości ustawienia na stereo.

Gdy klikam na Automatyczny test, działa tylko dźwięk na jednym głośniku.

Jest jeszcze jeden mankament, jest możliwość podpięcia kabla aux pod przedni panel w obudowie jednostki z wyjściami audio. Gdy robię na przednim panelu automatyczny test z ustawieniem na słuchawki [bo tylko wtedy działają 2 głośniki] to dźwięk jest czysty, jednak gdy robię ten sam test z tymi samymi ustawieniami ale z podpiętym kablem do tylnego panelu jednostki to jeden głośnik wydaje bardzo niewyraźny dźwięk]

Nie wiem czy to będzie miało jakieś znaczenie, mój zestaw to DENON PMA-520 + Wharfedale 8.1

Pozdrawiam i proszę o pomoc.
    wariato
    Level 43  
    Podłącz pod wejście liniowe i zobacz co będzie. Powinno być OK. Nie ma innej możliwości.
    Wszystko masz prawidłowo podłączone w tym wzmacniaczu ? Może pokrętło Balans jest skręcone w L lub R.
    ziel0ny
    Pupil
    Niestety nie pomaga to. Gdy wezmę gałkę VOLUME na full to ledwie co słychać muzykę na dodatek z jednego głośnika, drugi "buczy".

A co najlepsze, przy takiej konfiguracji gdy robię automatyczny test to robi go na dwóch głośnikach w jednej kolumnie.. Na basowym i drugim [nie znam się dobrze na tym]
    Qudlatyy
    Level 16  
    Kabelki masz sprawne ? Może jedna żyła w okolicach wtyczki się naderwała Sprawdź miernikiem przejście na przewodzie
    ziel0ny
    Pupil
    Nie bardzo mam jak to sprawdzić, ale skoro wszystko działa jak podłączam pod kabel aux i iPod'a to raczej nie będę to kable.
    wariato
    Level 43  
    A czy masz możliwość podłączenia innego sprzętu na próbe pod gniazda karty dźwiękowej ?
    Można byłoby wykluczyć winę karty. Bo zapewne tam leży problem.
    ziel0ny
    Pupil
    Mam kino domowe które służyło mi jako głośniki do komputera, wszystko jest ok.
    hanibal_lekter
    Level 11  
    podłącz do tylnego panel i sprawdź na innych głośnikach ewentualnie słuchawkach
    może to wina karty dzwiękowej
    ziel0ny
    Pupil
    Płytę główną mam może pół roku, chyba to nie jest jej wina.
    Sprawdziłem na słuchawkach, gdy je podłączam i wybieram jedną z tych pozycji:
    to działa albo jedna słuchawka albo żadna.