Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zetor przestała działać hydraulika, podnośnik

marek_1987 01 Apr 2011 20:53 18511 5
  • #1
    marek_1987
    Level 9  
    Witam.
    Mam taki problem: zaczęło się od tego, że podczas podnoszenia jakiejś maszyny, zaczęło coś trzeszczeć. Po opuszczeniu, ponownie już wogóle nie podniósł tylko coś trzeszczy. Ponadto miałem podczepiony kultywator rozkładany hydraulicznie, podszedłem popchnąłem ramie a ono opadło na ziemie - tak jakby olej nic nie trzymał i swobodnie popłynął do skrzyni. A jak wcisnąłem wajchę od wywrotu to nie było żadnej reakcji. Pompa siedzi nowa ma pół roku, kolega podpowiedział, że może być coś w podnośniku, więc go wykręciłem, ale nic tam na moje oko nie widać.
    Może spotkaliście się z czymś takim?
    Proszę o informacje, gdzie mam szukać przyczyny tej awarii.
    Pozdrawiam.
  • #2
    User removed account
    Level 1  
  • #3
    marek_1987
    Level 9  
    zetor 7340 98'

    Dodano po 20 [minuty]:

    Jeszcze jedna uwaga, chodzi o sprzegło. Przed awarią pompę (przekaźnik) włączałem tylko i wyłącznie po zaciągnięciu sprzęgła ręcznego, bez niego zgrzytało i nie dało się włączyć. Po awarii bez sprzęgła włączam i wyłączam i nawet nie zgrzytnie.
  • #4
    User removed account
    Level 1  
  • #5
    seweryn7701
    Farm machines specialist
    Jeśli napęd to czemu rozdzielacz od hydrauliki zewnętrznej nie utrzymuje stałego położenia siłownika? Na pewno był w pozycji stop czy pływającej?
  • #6
    marek_1987
    Level 9  
    Juz po wszsytkim. Oddałem podnośnik do regeneracji. Stwierdzili że jakis zaworek był zaciety, wsadzili drugi rozdzielacz i teraz śmiga. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam