Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przestrojenie radia z syntezą

rr4 01 Apr 2011 21:35 4782 13
    rr4
    Level 12  
    Dzień dobry.
    Potrzebuje przestroić radio samochodowe z syntezą.
    Mogę zakupić takie radio tylko pytanie które z modeli i producentów są łatwe do modyfikacji.
    Chciałbym uzyskać stary UKF albo najlepiej i stary i nowy z tą dziurą pomiędzy.
    Ewentualnie super by było kawałek pasma UKF i sięgać aż do pasma amatorskiego okolice 144 MHz .
    Na radiu ze skalą takie modyfikacje wychodzą mi bez problemu i sprawdza się to ...
    Uprzedzam odpowiedzi w stylu lament o band plan i modulacje.
    Jestem tego świadomy potrzebuje WFM.
    Rozwiązaniem był by skaner ale nie chce dodatkowych sprzętów w aucie.
    /r
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ciekaw jestem po co Ci to potrzebne, ale pomińmy to.
    Teoretycznie wszystko jest możliwe. Praktycznie już mniej. Widzę że nie masz pojęcia o czym piszesz. Dam Ci dokładne porównanie co ty chcesz zrobić. Mianowicie tak jak bym chciał zrobić z magnetowidu odbiornik UKF. Oczywiście że się da tylko że zostanie tam tylko obudowa i zasilacz. Ty chcesz osiągnąć bardzo szerokie pasmo ze zwykłego radia samochodowego oczywiście interesuje Cię szeroki FM czyli WFM, ale z jakim rastrem przestrajania? O selektywności nie będę mówił, bo jak szeroki FM to selektywność wystarczająca.
    Teraz najgorsze, a mianowicie przeliczyłeś sobie ile MHz ma ten odbiornik pokrywać?? Powiedzmy stary FM że tak powiem chodził jak się nie mylę od 64MHz i ma to pracować do 144MHz. Proste liczenie, ten odbiornik musi pokrywać pasmo 80MHz. Zrobić PLL nie problem, ale jak chcesz przestrajać całą głowice to nie wiem. Napisałeś też że ze zwykłymi radyjkami nie było problemu. Powiem Ci dlaczego, bo tam zmieniłeś cewkę lub dwie i lustrzane+ harmoniczne szły na dużym poziomie więc coś odbierałeś, ale to nie odbiornik tylko śmietnik. Oczywiście nie neguję twojego pomysłu, tylko nie dokonasz tego bez zrobienia odpowiedniej głowicy która pokryje to pasmo potem trzeba poszukać jakiś syntezer + procesor który trzeba zaprogramować no i odpowiednia wiedza. Nie te czasy. Oczywiście jestem za nauką w tej dziedzinie, ale chyba nie tędy droga, bo napracujesz się, a po miesiącu powiesz nie udało się. Jest proste wyjście zrobić jakiś konwerter i nie trzeba nawet rozbierać radia tylko określ o jaki wycinek pasma tobie chodzi, bo częstotliwości odbiorcze powinne być jak najbardziej oddalone od częstotliwości odbiornika wtedy będą mniejsze problemy z zestrajaniem i odbiorem rzeczonych częstotliwości.

Ps.
    Napisz dokładnie o jakie pasmo dokładnie tobie chodzi,bo prostym nakładem nie przerobisz radia, no chyba że wykorzystasz samą obudowę.
    rr4
    Level 12  
    Co do radia z klasycznym przestrajaniem przez kondensator uzyskałem od 106-150
    tak mniej więcej obwody wejściowe zestroiłem w okolicach 140 Mhz . Czułość radia jest właśnie w tym zakresie możliwa.

Zdaje sobie sprawę , że pokrycie 80 Mhz nie jest możliwe w prosty sposób.
    Czyli powiedzmy zmodyfikuje pytanie , mamy 25 Mhz szerokości pasma czy istnieje podkreślam w prosty sposób możliwość przeniesienia powyżej 108 albo poniżej 87Mhz.

Pamiętam , że miałem kiedyś jakiś model philipsa kasetowego (w aucie służbowym , ciężarowym) który leciał od 66 Mhz do 108Mhz bez tej luki "taksówkarskiej".
    Czyli jest to wykonalne tylko podejrzewam synteza radia ma programowa zablokowane częstotliwości inne niż podstawowe.

Co do kroku to mój clarion ma chyba 50 Khz . Przy szerokim Fm ie to chyba spoko.
    SP8JZ
    Level 33  
    Mam takiego philipsa gdzieś w gratach zostawiłem go sobie kiedyś do takich zabaw. Ale nie pamiętam gdzie on jest.
    Tam jest o tyle fajnie, że synteza (a jakże by inaczej, przecież philips wymyślił I2C) jest na TSA6057 ona chodzi do 150MHz i tutaj jako takie pole do popisu jest. Radia, o których rozmawiamy (dolny/górny ukf) były kiedyś dedykowane na rynek wschodni.

Nigdy nie spotkałem się, aby radio broadcastingowe pokrywało całe pasmo.
    Era procesorów, do których kod był zawarty w epromie skończyła się w latach 80-tych.
    Takiego eproma szło by jeszcze jakoś zmusić do gadania, ale trzeba umieć to zrobić.
    Mam na myśli radioodtwarzacze samochopdowe. (chyba, że ktoś spotkał się osobiście z czymś nowszym)
    rr4 wrote:
    Czyli jest to wykonalne tylko podejrzewam synteza radia ma programowa zablokowane częstotliwości inne niż podstawowe.
    Teoretycznie kod można wyciągnąć np. z motoroli HCxx z jakiegoś blaupunkta. Można to zrobić bez problemu przy użyciu interfejsu RADIO<>Komputer PC przy użyciu softu MOTORxx.EXE > Read ROM. Ale pozostaje kwestia zdekompilowania kodu, przepisania go w/g własnych potrzeb, następnie wywiercenia dziury w obudowie procesora MC68HCxx ii skasowania zawartości ultrafioletem co w 90% przypadków kończy się klęską (czytaj: zniszczenie procesora), bo takie motki są programowane maską.
    Jeśli to ogarniasz, to do dzieła :D
    W przeciwnym razie pozostaje Ci napisanie własnego softu/ew. wgrania do środka gotowca, do procesora z rodziny AVR

Dzisiaj w eepromkach 24Cxx/9xCxx/motorola/TMS są trzymane jedynie nastawy tymczasowe/fabryczne/a w głównej mierze kody zabezpieczające/ nr-vin pojazdów, czasem przetrzymywane są zmienne dynamiczne np. regulacja głośności/dane z rds-u, które są niejako uzupełnieniem kodu, jaki musiałbyś napisać aby obsłużyć syntezer.

Podsumowując to, co mam na myśli:
    kriss51 wrote:
    Widzę że nie masz pojęcia o czym piszesz.
    kriss51
    Więc tak.
    Pokrycie padma od 64 do 108MHz raczej da się wykonać tylko głowicę i tak musisz zmodyfikować. Aby głowica chodziło na całym tym paśmie trzeba by pozmieniać stosunek L/C, wymienić lub dołożyć równolegle varicapy z czym nie doświadczony radioamator nie da sobie rady. Chyba że kupisz radio które miało oba zakresy, bo były takie, a syntezę wymienisz po to aby pokryć dziurę pomiędzy pasmami tylko musisz pamiętać że płytę czołową radia też trzeba zmodyfikować aby wstawić wyświetlacz np. 16*2. W takim układzie pozostanie z oryginalnego radia obudowa, pośrednia, wzmacniacz mcz. i ewentualnie głowica. Dodam że wychodzenie powyżej 108MHz jest bezcelowe, bo od 108MHz do 136MHz pracują samoloty, lotniska itd. w AM, a nie FM to i tak nic nie posłuchasz. Teraz pozostaje kwestia kontrolera do syntezy i sama synteza. Najprościej poszukaj tu na elektrodzie któregoś z kolegów który pisał oprogramowanie do syntezy SAA1057, bo ta do tego właśnie jest stworzona. Wpisz w wyszukiwarkę SAA1057 i pooglądaj posty, potem napisz np. na PW do kolegi który już napisał oprogramowanie np. na mikroprocesor PIC16F84 lub AT89C2051. Pamiętaj że aby pokryć cały zakres od 64 do 108MHz potrzebujesz syntezera który będzie pracował od 74,7 do 118,7MHz, bo musisz uwzględnić pośrednią 10,7MHz. Jeśli czujesz się na siłach to do dzieła.
    Ani jednej podpowiedzi nie możesz przeoczyć aby coś Ci z tego wyszło.
    Ps.

Posiadam radio wouxun które także posiada WFM w paśmie od od 76MHz do 108MHz i poniżej 87,5MHz nic jeszcze nie usłyszałem. Chyba że w moich okolicach nic nie pracuje.
    SP8JZ
    Level 33  
    Dodam tylko od siebie, że docelowo do pracy UKF-NFM, aby zapewnić urządzeniu stabilne parametry jak selektywność/czułość itp., synteza jest konieczna, a dlaczego na pewno napiszą Ci koledzy pode mną. Oprogroamowanie syntezy musi uwzględniać co najmniej kilka przełączników pasmowych, które będą przełączać pasma wewnątrz głowicy UKF
    rr4
    Level 12  
    Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
    W prosty sposób , przynajmniej dla mnie prosty widzę , że tego nie da się zrobić.

To może inaczej do tego podejść , skaner radiowy spełniał by zadanie w 150%.
    Tylko pozostaje rozwiązanie dwóch problemów:
    1. Chciałbym słyszeć dzwięk ze skanera w głośnikach radia (radia mają chyba coś takiego jak aux) .Dzwiek ze skanerowego głośnika jest mówiąc delikatnie brzydki.
    2.Kwestia anten , Jak to zrobić żeby ta sama antena była do słuchania radia i do skanera ?
    Przy czym zależy mi aby radio jako tako grało a priorytetem byłby skaner.
    Czyli np kupuje antenę pasmową samochodową na 144 Mhz albo jakieś inne pasmo 74-88 i jak to połączyć żeby się nie pogryzło....
    SP8JZ
    Level 33  
    Taki skaner można zrobić samemu od podstaw. Mam gdzieś na dysku pełny opis takiego urządzenia.
    Jest to z jakiejś rosyjskiej strony zrobione na bazie głowicy TV.
    Może ktoś mi przypomni jak to się nazywało, bo za ch... nie mogę tego znaleźć :?:

Priorytet da się zrobić nie ma najmniejszego problemu, ale jest jeden warunek, a właściwie 2:
    - radioodtwarzacz musi mieć wejście Call/ATT ON
    - skaner musi mieć wyjście bramki szumów open drain (raczej trzeba samemu zrobić)
    kriss51
    Praktycznie każdy skaner posiada wyjście słuchawkowe więc możesz tam pozyskać sygnał do radia. Co do anteny to do samego nasłuchu wystarczy kupić antenę z pasma 2m (145MHz) i posłuchasz na niej policję, straż pożarną, pogotowie oraz wiele innych. Zresztą nawet jakiś tani skaner pokrywa jeszcze i pasmo 70cm tam też można wiele posłuchać wiec lepiej kupić jakąś antenę duobandową mobilową. Są takie mobilki na znanym portalu aukcyjnym. Do samego nasłuchu wystarczy tylko nadawać poza pasmem 145MHz i 435MHz się nie da, ale to Cię nie interesuje, bo chcesz tylko słuchać. Skaner jakiś XLT kupisz za około 200zł ma nawet pasmo lotnicze AM. Pozdrawiam

Ps.
    Co do zrobienia skanera. Kiedyś w świecie radia był opisany skaner oparty na głowicy i strojony syntezą zresztą tu na elektrodzie też o tym było. Tylko to było w czasach jak nie można było kupić skanera lub kosztował straszne pieniądze. Przy wąskim FMie bez syntezy można się nieźle nakręcić gałą, a i tak stacje uciekną. Zdaje się że ten ruski skaner chyba był bez syntezy, bo gdzieś to widziałem.
    PDT
    Level 24  
    Witam,

kolego rr4, głowa do góry, nie jest z tymi zakresami tak źle. Jak dobrze poszukasz na pewno znajdziesz radio chodzące na obu zakresach FM.
    Przykładowo: Mam w komputerze kartę TV (WinFast TV2000) i ma ona tuner radiowy FM pracujący zarówno w zakresie dolnego UKFu (63-74MHz) oraz górnego (87,5-108MHz). Głowica to PHILIPS 1516. Inny przykład: W samochodzie Suzuki AERIO mam firmowe radio Clarion PS-2448 przełączane zworkami Area1/Area2. Area1 przełącza zakres UKF górny/dolny, Area2 zmienia raster 200kHz(nieparzyste tzw. amerykański) / 100kHz.
    Ciągle przecież w wielu rejonach świata (zwłaszcza na archipelagach Pacyfiku) używa się dolnego zakresu UKF.
    kriss51
    PDT wrote:
    Witam,

kolego rr4, głowa do góry, nie jest z tymi zakresami tak źle. Jak dobrze poszukasz na pewno znajdziesz radio chodzące na obu zakresach FM.
    Przykładowo: Mam w komputerze kartę TV (WinFast TV2000) i ma ona tuner radiowy FM pracujący zarówno w zakresie dolnego UKFu (63-74MHz) oraz górnego (87,5-108MHz). Głowica to PHILIPS 1516. Inny przykład: W samochodzie Suzuki AERIO mam firmowe radio Clarion PS-2448 przełączane zworkami Area1/Area2. Area1 przełącza zakres UKF górny/dolny, Area2 zmienia raster 200kHz(nieparzyste tzw. amerykański) / 100kHz.
    Ciągle przecież w wielu rejonach świata (zwłaszcza na archipelagach Pacyfiku) używa się dolnego zakresu UKF.

Tak tylko jego interesowała tzw. dziura między pasmami czyli zakres od 74 do 87,5MHz, a tego w tych radiach nie ma.
    kondensator
    Level 36  
    Nie ma sensu ani ekonomicznego ani tym bardziej technicznego przerabianie radia WFM na skaner NFM.

Tu jest przykład jak Autor samemu zrobił skaner 73...85MHz:
    http://www.freefm.kni.pl/mike/skaner/skaner80.html
    Autor (SQ9FQQ) opublikował całą dokumentację i kontakt do siebie (mike2001 -tlen.pl) - aktualny w 2000r, może trzeba teraz poszukać innego kontaktu.
    (Przykład - okolice Krakowa http://www.freefm.kni.pl/mike/scanning.html - ale GOPR już się przeniósł na inne pasmo i łączność cyfrową)
    Można wykorzystać stary radiotelefon FM np. Radmor jako p.cz., demodulator NFM i m.cz.
    Można wykorzystać samą głowicę UKF 87...108 do przestrojenia na niższy lub wyższy zakres (ale "lub" a nie "i" !). Dobrym rozwiązaniem są oddzielne głowice na różne pasma i oddzielne anteny.
    Dla uzyskania zadowalających efektów trzeba zainwestować w odpowiednią (a nie "przypadkową") instalację antenową na dane pasmo.
    kriss51
    Podpowiem jeszcze koledze rr4 , bo może nie wie. Warto pobawić się szerokim FM (WFM) w paśmie 137MHz możesz odbierać sygnały satelit pogodowych NOAA w kolorze. Fajna zabawa. Temat tu na elektrodzie dość szeroko opisany.
    kondensator
    Level 36  
    kriss51 wrote:
    Podpowiem jeszcze koledze rr4 , bo może nie wie. Warto pobawić się szerokim FM (WFM) w paśmie 137MHz możesz odbierać sygnały satelit pogodowych NOAA w kolorze. Fajna zabawa. Temat tu na elektrodzie dość szeroko opisany.
    Słuszna uwaga, ale znów dla użycia: samej przestrojonej głowicy luzem + własna dalsza część odbiornika, albo w radiu ze strojeniem "analogowym".
    Do satelitów meteo na 137MHz wystarczą chyba 2 czy 4 częstotliwości, zaś "zwykłe" filtry ceramiczne 10.7MHz z pasmem przepustowym ok. 300kHz trzeba raczej zamienić na węższe choćby o szerokości 150...100kHz (podobnie jak dla celów DX-radiofonicznych UKF).

Podobnie bezcelowe i szkodliwe jest przerabianie na siłę odbiorników UKF OIRT z syntezą (zwł. dobrej klasy, z Pevex'u) na CCIR - odbiorniki UKF OIRT przydają się do badań propagacji w paśmie 70MHz
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1944666.html