Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kyocera FS-820 - nagle przestała drukować

ambrosius 01 Apr 2011 23:42 2013 9
    ambrosius
    Level 12  
    Witam serdecznie.

Moja drukareczka Kyocera fs-820 z kartki na kartkę przestała drukować, teraz po uruchomieniu sygnalizuje błąd, widok kontrolek pokazuje poniższy film.

Link do filmu

Toner raczej jest, bo dosypałem nawet dla pewności, żarówka we fuzerze świeci......a dalej nie wiem co może powodować taki błąd...
    Może ktoś ma jakiś pomysł? Z góry dziękuje.
    krzys_ka
    Level 25  
    propunuje zainstalowac KM-NET ROP i odczytac na monitorze rodzaj błędu, można też dekodować na podstawie diód, ale po co sobie życie utrudniać

Link
    krzys_ka
    Level 25  
    hmm.. a KM-NET for Clients?
    ambrosius
    Level 12  
    udało sie, mam taki komunikat jak na zdjęciu, jak najadę myszką to wyświetla się takie pole, gdzie jest ten pojemnik? w modelach fs-1700 ten pojemnik miałem oddzielnie a tutaj?

Kyocera FS-820 - nagle przestała drukować
  • Helpful post
    krzys_ka
    Level 25  
    Nobla dla tłumacza :-)
    Należy wyjąć bęben i z tyłu modułu są takie dwie zaślepki po prawej i lewej stronie, trzeba je otworzyć i wysypać/odkurzyć zawartość śmietnika.
    ambrosius
    Level 12  
    Dziękuję za odpowiedz.

Otworzyłem 2 zaślepki z przodu pojemnika (takie z gąbkową uszczelką), było tam niewiele, wysypałem, resztę wyciąłem odkurzaczem, jest czyściutko, jednak nic to nie zmieniło. Ten sam błąd. Nic się nie zmieniło, pewnie to coś poważniejszego..... można coś jeszcze spróbować zrobić?
    krzys_ka
    Level 25  
    KM-NET wyświetla sprzeczne komunikaty.. czy toner został dosypany do pojemnika czy bezpośrednio do wywoływaczki? Co to za TONER? Czy były blade kopie przed awarią, jak wygląda wałek magnetyczny?
    Komunikat o braku zespołu wywołującego jest zastanawiający, być może trzeba będzie zrobić inicjalizację tonera.
    Można spróbować lekko postukać w moduł bębna - może czujnik zużytego tonera jest oklejony i dlatego generuje błąd.
    Jaki jest przebieg drukarki?
    ambrosius
    Level 12  
    drukarka przed awarią drukowała idealnie, można było drukować czarne tło i wychodziło czarne jak 'smoła', toner dosypałem taki z allegro w korek do pojemnika, wałek magnetyczny ładnie na całości pokryty, jak się robi inicjalizację tonera w tej drukarce???
  • Helpful post
    krzys_ka
    Level 25  
    jeżeli wałek jest dobrze pokryty tonerem inicjalizacja jest niepotrzebna,
    proszę sprawdzić PW