Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmiana OE radia na Pioneer'a (BMW e46)

axl2 02 Apr 2011 21:55 5067 11
    axl2
    Level 14  
    Proszę o szybką pomoc przy zamianie OE odtwarzacz na Pioneer w BMW e46

Po podłączeniu odtwarzacza Pioneer przez adapter-ISO, cały czas świeci komputer pokładowy (przebieg, godzina, itp) i nie mogę zamknąć auta z pilota-dzieje się to nie zależnie czy radia jest włączone czy wyłączone. Domyślam się że trzeba odłączyć jakiś przewód w kostce radia, tylko który?

Proszę jeszcze o poradę którędy najlepiej puścić kable z tuby w e46? Od bagażnika pod tylną kanapą i w progu drzwi kierowcy? Jak dalej, idzie tam się jakoś przebić z progu, za deską rozdzielczą do miejsca na radio?
    milejow
    Level 43  
    Podłącz niezależnie/osobno kable czerwony i żółty bo teraz masz pewnie połączone ze sobą (radio gra bez kluczyka)
    axl2
    Level 14  
    Tak zrobiłem i jest OK, a powiedz mi czy nie idzie tak tego podłączyć żeby grało bez klucza. W audi A3 właśnie miałem te dwa przewody razem i wszystko działało prawidłowo.
    milejow
    Level 43  
    Odpiąć czerwony i podłączyć z żółtym, oba mają być zasilane tylko jednym kablem z auta
    Gold_Phenix25
    Level 13  
    Zrób tak jak mówi milejow i po kilku dniach postoju możesz nie nepalić auta ;) . Zrób może tak zamiast przez stacyjkę to daj zasilanie przez włącznik który możesz używać jako stacyjki po włączeniu radio się budzi.
    williams
    Level 30  
    Gold_Phenix25 wrote:
    Zrób może tak zamiast przez stacyjkę to daj zasilanie przez włącznik

Tak, odwiert na desce i najlepiej hebel od 380V :|
    milejow
    Level 43  
    Gold_Phenix25 wrote:
    Zrób tak jak mówi milejow i po kilku dniach postoju możesz nie nepalić auta ;) . Zrób może tak zamiast przez stacyjkę to daj zasilanie przez włącznik który możesz używać jako stacyjki po włączeniu radio się budzi.

Jak byś trochę poobracał radyjek w łapkach to byś wiedział, że akurat z Pioneer,em podłączonym na stałe problemu z padnięciem aku nie ma, oczywiście właściciel musi pamiętać o wyłączeniu tegoż radia
    Gold_Phenix25
    Level 13  
    Podepnę się pod temat i zadam pytanie do znawców estetyki i porządnego wykonania którzy są obeznani w temacie i trochę " poobracali " radyjek . Więc jeśli jesteście tacy dobrzy panie williamsi i milejow proszę o odpowiedz w jaki sposób podłączyć radio alpine cda-9886r w aucie fiat linea lub grande punto (ta sama instalacja) oczywiście chodzi mi o podłączenie przez stacyjkę(jak państwo wiecie te auta mają "CAN-a" co uniemożliwia podpięcie się pod kostkę ISO bez użycia specjalnego modułu) lub bez stacyjki jeśli nie wiecie do wyboru do koloru. Potrzebuje ślicznego i estetycznego połączenia jakim się kieruje williams tzn bez niszczenia czegokolwiek oraz robienia "odwiertów" i lutowania w miejsce w którym jest + co się może wiązać z generacja błędów w komputerze (CAN)i wizytą w serwisie.

Dziękuje.
    milejow
    Level 43  
    Nie widziałem jeszcze, żeby przylutowanie/wyprowadzenie kabla ACC ze stacyjki wygenerowało gdziekolwiek błąd i wizytę w serwisie. Jednak jak ma być bez lutowania to pozostaje moduł/inwerter CAN, stać na lineę to parę złotych w kieszeni chyba jeszcze zostało, nie???
    Gold_Phenix25
    Level 13  
    Jak pan milejow przeczytał że chce podłączyć radio bez użycia modułu CAN ale widocznie nie chciał przyznać że nie ma innej opcji bo ingerencja w instalację często powoduje błędy. A co do błędów to widocznie nie ingerowałeś w instalację elektryczną fiata z nowym CAN-em ;) linea to nie CC .A jak dla Ciebie parę złotych to 200 - 500 zł w zależności od moduły to musisz dobrze zarabiać lub mieć bogatych rodziców czego gratuluję, bo dla mnie jak i dla większości tutaj ludzi takie pieniądze to bardzo dużo i dlatego piszemy na tym wspaniałym forum z prośbą o pomoc żeby uniknąć zbędnych wydatków. Mam już radio podłączone temat do zamknięcia. Przepraszam za taka nie ładna formę wypowiedzi.
    milejow
    Level 43  
    [quote="Gold_Phenix25"] linea to nie CC .
    Naprawdę??? Popatrz-człowiek całe życie się uczy:D
    Miłego dnia
    axl2
    Level 14  
    Chłopaki a powiedzcie mi czy to przypadek że po zmianie radia nie ma podświetlenia przycisków na kierownicy (wiem że bez modułu nie będą działać ale czemu nie świecą). I co najciekawsze, przestał działać tempomat sterowany właśnie z tej kierownicy :/ Jest to wina zmiany radia czy może przeszedł jakiś bezpiecznik. Proszę o pomoc!