logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić, czy matryca laptopa nie wyświetla obrazu?

darek334 03 Kwi 2011 14:46 21190 14
REKLAMA
  • #1 9355674
    darek334
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Jak w temacie mam laptopa który nie wyświetla obrazu, czy jest jakiś sposób na sprawdzenie czy jest to wina matrycy czy jakiegoś układu w laptopie ??

pzdr..Darek..
  • REKLAMA
  • #2 9355698
    zatronik1
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    Na początek zobacz czy jest obraz na monit. zewnętrznym.
  • REKLAMA
  • #3 9355874
    sebo1_30
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Proszę podać troszkę danych o posiadanym laptopie. Tak jak kolega wyżej napisał- podpięcie monitora zewnętrznego pozwoli wykluczyć uszkodzenie matrycy
  • Pomocny post
    #4 9355894
    dawidus
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    Nie do końca się zgadzam z tą wypowiedzią.
    Uszkodzenia matrycy to nie wykluczy niestety.
    Widziałem wiele przypadków kiedy na monitorze zewnętrznym był obraz a na matrycy nie i wina leżała po stronie płyty głównej a nie matrycy.

Najprościej jest przełożyć samą matrycę bez taśmy matryca-laptop do innego laptopa. Te złącza są w miarę uniwersalne.
    Wtedy będzie wiadomo czy matryca jest ok i pozostanie taśma/płyta główna/inwerter (jeśli nie ma tylko podświetlania a obraz jest).
  • #5 9355925
    sebo1_30
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    No właśnie kolego. Podpięcie monitora zewnętrznego pozwoli określić czy jest to wina płyty głównej. Jeśli na monitorze zewnętrznym obraz będzie ok to można dalej coś myśleć. Podmiana matrycy do innego laptopa- jeśli ktoś posiada laptopa z taką samą matrycą!!!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #6 9355960
    darek334
    Poziom 10  
    Chyba raczej nie wykluczy bo może być uszkodzony inwerter,, dodam że w inwerterze mam 4 styki i wyjście do podświetlenia matrycy, tak pisze na tym forum,,,

Matryce wyprodukowała LG i jest to model LP154WX4
    Na inwerterze pisze; Anelta i sporo różnych nazw między innymi;185T01790BA albo AS023216000

Pomysł z podłączeniem do innego laptopa bardzo mi się podoba bo wtedy będę miał pewność że matryca jest sprawna jeśli zadziała,,, jeszcze jakieś pomysły, np na sprawdzenie inwertera ??

pzdr.
  • #7 9356638
    electro.poz
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    możesz podłączyć każdą matrycę 15,4 podświetlaną świetlówką, o rozdzielczościi WXGA (1280x800) -wszystkie będą działać (jedynie z matrycami z Delli może być problem), możesz także podłączyć matrycę o rozdzielczości WSXGA+ (1680x1050) -obraz będzie widoczny tyle że jakby za mgłą. Ale najpierw sprawdz na monitorze zewnętrznym, jak będzie ok to można dalej sprawdzać. Jakby się nie pojawił spróbuj przełączyć obraz na monitor klawiszem funkcyjnym. Oczywiście to że będzie obraz na monitorze nie oznacza tego że matryca nie działa - może być także uszkodzony układ graficzny przy płyta główna
  • #8 9364174
    dawidus
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    Z tymi klawiszami funkcyjnymi też różnie bywa u różnych producentów.
    Proponuję najpierw wpiąć wtyczkę a potem odpalić laptopa.
    Wtedy jest szansa, że sam automatycznie przełączy się na monitor zewnętrzny jeszcze przed odpaleniem systemu.
    Nie wiem jaką masz grafikę w tym laptopie ale np u mnie przy intelu 915 w aplikacji intelowskiej był skrót jak dobrze pamiętam Alt+Ctrl+F1 aby przełączyć się na monitor zewnętrzny po odpaleniu systemu.
    Niestety nie miałem przycisku na klawiaturze do tego.

Co do inwertera, jeśli przyjrzysz się dobrze pod światło i stwierdzisz, że na matrycy jednak nic nie widać to raczej sam inwerter bym wykluczył.
    Odpowiada on za zasilanie podświetlenia matrycy i pomimo jego uszkodzenia coś tam na ekranie powinno być widać.

Jeśli się gdzieś pomyliłem to proszę mnie poprawić.
    Pozdrawiam.
  • #9 9392287
    darek334
    Poziom 10  
    Witam

Według niektórych porad sprawdziłem czy na matrycy jest rysowany obraz który może byc widoczny gdy sie patrzy pod pewnym kontem,, i faktycznie coś tam jest rysowane POST płyty głównej i początkowy ekran ładowania Windowsa, ale nie widać tego,, więc zamówiłem inwerter bo według większości porad wskazuje to na jego uszkodzenie,, czy słusznie ??

pzdr..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 9392303
    _1KOKO
    Poziom 33  
    Ocena: 164
    Dlatego pierwsze trzeba dokonać pomiarów na inverterze bo Równie dobrze może to być świetlówka ;)
  • #11 9392339
    darek334
    Poziom 10  
    Witam

Dzięki za konkretną odpowiedź, przyznam sie szczerze że tego nie zrobiłem tylko w ciemno kupiłem INWERTER,, pytanie moje jest takie jak mam dokonac tego pomiaru żeby nie uszkodzić INWERTERA i na jakie zakresy musiałbym go ustawić ??

pzdr.
  • #12 9392351
    _1KOKO
    Poziom 33  
    Np. na dzień dobry wypada sprawdzić bezpiecznik na inverterze. to można sprawdzić bez napięcia akurat...
  • #13 9392453
    darek334
    Poziom 10  
    Mów do mnie jeszcze :P,, a jak mam to zrobić jeśli można wiedzieć ?
  • #14 9392470
    _1KOKO
    Poziom 33  
    No wypada rozkręcić matryce wypiąć inverter i zaraz na wejsciu powinien sie zajdować element F1 lub PF1 zmięrz go czy przechodzi sygnał przez niego...
  • #15 9392483
    darek334
    Poziom 10  
    rozumiem że Woltomierzem jakich parametrów powinienem sie spodziewać ?

Tak teraz sprawdziłem i rzeczywiście na INWERTERZE pod spodem jeden z elementów jest podpisany F1 zaraz przy wejściu 4 pinowym i jest to taki czarny element na którym jest duża literka T ,,, to pewnie o to chodzi ??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z laptopem, który nie wyświetla obrazu. W odpowiedziach zasugerowano kilka metod diagnostycznych. Pierwszym krokiem jest podłączenie zewnętrznego monitora, co pozwala wykluczyć uszkodzenie matrycy. Jednakże, nie zawsze to potwierdza, ponieważ uszkodzenia mogą leżeć po stronie płyty głównej. W przypadku braku obrazu na matrycy, ale widocznych rysów przy odpowiednim kącie, może to wskazywać na uszkodzenie inwertera lub świetlówki. Użytkownik zamówił inwerter, ale przed jego wymianą powinien przeprowadzić pomiary, aby upewnić się, że to rzeczywiście on jest uszkodzony. Wskazówki dotyczące pomiarów obejmują sprawdzenie bezpiecznika na inwerterze oraz pomiar sygnału na elemencie F1.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA