Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

BMW E34 brak klimy, nawiewu i ogrzewania tylnej szyby.

jwieckowski 04 Apr 2011 02:39 4468 4
  • #1
    jwieckowski
    Level 13  
    Witam!
    Problemy zaczęły się najpierw z modułem komfortu umieszczonym za tylną kanapą, ale został rozwiązany - brakowało mu zaśniedziałego plusa. Tylko, że teraz padło ogrzewanie tylnej szyby, klima (na pokrętłach dwustrefowa) i cała wentylacja. Nie otwierają się zawory ani nie działa pompka ciepłej wody (ta co chodzi na postoju). Moduł podmieniałem i nic to nie dało. Ale podłączyłem na krótko z akumulatora zasilanie na niebieską wtyczkę na te cztery zlane razem nóżki i trochę układu ożyło. Co prawda kontrolki się nie świeciły, ale grzała szyba i działały zawory i pompka. Wniosek taki, że zasilania na moduł kompletnie brakuje. Bezpieczniki sprawdzałem i czyściłem ich styki, przekaźniki również. Może ktoś wie jak dokładnie jest ten moduł zasilany, bo mi się już pomysły skończyły a w moich schematach tego nie mam :(
    Powiem jeszcze, że sprawa dość pilna, bo muszę wyjechać a bez wentylacji i klimy trochę słabo się jeździ :(
  • #3
    eurotips
    Level 38  
    Nie wystarczy przeczyszczenie styków przekaźnika , trzeba go rozebrać bo może nie łaczyć na zestyku
  • #4
    Paolo1976
    Level 24  
    Mierzyłeś napięcie na przewodzie zasilającym przekaźnik?
  • #5
    jwieckowski
    Level 13  
    Problem rozwiązany. Idąc wg schematu po zasilaniu modułu okazuje się, że punktem zbiorczym jest połączenie oznaczone jako X35 tam leżała przyczyna jak się domyślacie oczywiście tlen się tam rozpanoszył i zepsuł trochę przewodność. Po zalutowaniu kabli na wieczność wszystko chodzi jak trzeba :)
    Swoją drogą poprzedni właściciel też już coś tam grzebał, bo wiązka w tym miejscu była już owinięta śliską izolacją nie jak oryginał.
    Dziękuję wszystkim za sugestie i podpowiedzi :)
    Temat zamykamy :)