Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz buforowy CyberPower CS24U12V nie ładuje akumulatora

piero 04 Kwi 2011 22:17 2867 9
  • #1 04 Kwi 2011 22:17
    piero
    Poziom 13  

    W instalacji monitoringu zastosowane zostały 3 zasilacze buforowe CyberPower CS30U12V-20 oraz CS24U12V-12. Wszystko wyglądało ok do czasu pierwszej dłuższej awarii sieci. Po dobie od powrotu zasilania okazało się, że napięcie akumualatorów zamiast wzrosnąć obniżyło się do około 10V i dalej bardzo powoli spadało. Po wymontowaniu i doładowaniu akumulatorów osobną ładowarką utrzymywane napięcie jest teraz stabilne w granicach 13,2-13,6V. Zasilacze opisane są przez producenta jako dostarczające mocy 24W i 30W. Elementy instalacji obciążają zasilacze w podanych granicach. W nocy przy włączonych IR jest łączny prąd 1,9A z mniejszego i 2,2A z większych. Wydaje się jednak, że CyberPower nie mają wystarczającej mocy do zasilenia układu i równoczesnego ładowania rozładowanych akumulatorów. Reasumując: proszę o wymianę opinii i porady osób które miały do czynienia z tym sprzętem a także poszukuję schematu tych zasilaczy buforowych. Sądzę, że lekkie podniesienie mocy tego zasilacza buforowego powinno dać oczekiwany skutek. Tylko jak to wykonać?

    0 9
  • Relpol
  • #2 29 Kwi 2011 14:07
    kolo
    Poziom 20  

    Witam mam podobny problem a mianowicie po wyłączeniu zasilania sieciowego i rozładowaniu akumulatora 12Ah zasilacz impulsowy nie ma na tyle mocy aby jednocześnie ładować akumulator i zasilać podłączone urządzenia !. Patrząc na wielkość przetwornicy sieciowej to raczej dochodzę do wniosku że nia da ona rady robić równocześnie za ładowarkę i zasilacz po sytuacji awaryjnej.

    0
  • #3 29 Kwi 2011 15:22
    piero
    Poziom 13  

    Ja już straciłem nadzieję na uzdatnienie tej konstrukcji, która w pomyśle i parametrach wydawała się całkiem przyzwoita. Mam takich zasilaczy kilka i również tych większych CS24U20 oraz 48. Po zbadaniu okazuje się, że praktycznie te największe dopiero są w stanie ładować accu 12Ah z tych małych. Szukałem rozwiązania problemu i dokumentacji do tych CyberPower, ale bez rezultatu. Znalazłem typowe aplikacje IC z których wynika, że z tą mocą samego zasilacza nie jest wcale tak źle. Problem jest w układzie logiki i sterowania - ta druga płytka. Niestety do tego już żadnej aplikacji nie dopasowałem - to jakieś dość autorskie rozwiązanie. Sądzę, że należało by przestrzec dość nieświadomych użytkowników że te niby fajne i niedrogie CyberPower działają do pierwszego padu zasilania.

    0
  • Relpol
  • #4 29 Kwi 2011 21:17
    kolo
    Poziom 20  

    A jeszcze jedno ! do których zacisków zasilacza masz podłączone odbiorniki ?

    0
  • #5 29 Kwi 2011 21:33
    piero
    Poziom 13  

    Tzn? Zaciski tam są dokładnie opisane - teraz nie mam pod ręką - ale o ile pamiętam to większe osobne gniazdo +/- było połączone z zaciskami skrajnymi z lewej. Po analizie sytuacji i mając kilkanaście zmodernizowanych sieci monitoringu stwierdziłem, że odpuszczę sobie te CyberPower i zastosuję osobne jakieś typowe zasilacze np 15V/5A i osobne układy w miarę prostej automatyki.

    0
  • #6 29 Lip 2011 00:12
    art_o
    Poziom 18  

    Witam,

    3 dni temu nabyłem zasilacz CS24U12V-12 i na razie go "testuję".

    Pierwsze próby wykazały, że wszystko pracuje prawidłowo.
    Do wyjścia zasilacza podłączyłem żarówkę 12V 21W.

    Zmierzyłem, że jeśli napięcie na akumulatorze spadnie do 10,5 V następuje wyłączenie żarówki (ochrona przed "głębokim rozładowaniem").
    Po dołączeniu 230V żarówka zaświeca się a akumulator zaczyna być ładowany prądem około 0,45 A po odłączeniu żarówki od wyjścia zasilacza prąd ładowania nadal jest taki sam czyli 0,45A.

    Napięcie ładowania ograniczone jest do 14,2V.
    Za kilka dni zobaczę do jakiego napięcia zostanie naładowany akumulator.

    Na zaciskach śrubowych prawidłowo "widać" sygnalizację o stanie pracy:
    - praca z sieci/praca z baterii,
    - wymień akumulator (nie sprawdziłem),
    - brak akumulatora - pracuje prawidłowo,
    - przy około 11,5V na baterii załącza się sygnalizacja LOW BATTERY.

    Dodano po 4 [minuty]:

    piero napisał:
    Po analizie sytuacji i mając kilkanaście zmodernizowanych sieci monitoringu stwierdziłem, że odpuszczę sobie te CyberPower


    a jak długo pracowały te zasilacze??

    co z gwarancją sprzedawcy??

    0
  • #7 29 Lip 2011 07:12
    piero
    Poziom 13  

    Po obciążeniu żarówką każdy z testowanych zasilaczy dawał prąd tylko 0,4 - 0,6A, a reszta uzupełniana była z akumulatora. Sam zasilacz nie był w stanie zasilić żarówki. Wystarczy zresztą odłączyć na chwilę akumulator żeby to sprawdzić.

    0
  • #8 30 Lip 2011 01:26
    art_o
    Poziom 18  

    Witam ponownie,

    Po kilkunastu godzinach "ładowania" akumulator został naładowany (ładowanie prądem niecałe 0,5A).

    Napięcie na akumulatorze wynosi ponad 13,6V. Teraz "inteligentna" ładowarka co około 10-12 sekund krótkimi impulsami utrzymuje baterie "w gotowości".

    Nie zmierzyłem przy jakim napięciu na akumulatorze "ładowarka" przechodzi z cyklu "ciągłego ładowania" w stan "impulsowej konserwacji".

    Wygląda na to, że cały proces funkcjonalny jest "wzorcowy".

    O dalszych testach poinformuje niebawem.

    Dodano po 1 [minuty]:

    piero napisał:
    Po obciążeniu żarówką każdy z testowanych zasilaczy ...


    co na to serwis fabryczny?? jeśli taki jest w Polsce.

    Dodano po 8 [minuty]:

    piero napisał:
    Sam zasilacz nie był w stanie zasilić żarówki. Wystarczy zresztą odłączyć na chwilę akumulator żeby to sprawdzić.

    U mnie po odłączeniu akumulatora żarówka świeciła jaśniej. Po podłączeniu akumulatora żarówka "przygasała" to efekt poprawny i zrozumiały.

    Podejrzewam, że PIERO mógł podłączyć żarówkę tam gdzie podłącza się opcjonalny dodatkowy akumulator zewnętrzny. są to zaciski "galwanicznie połączone" z akumulatorem fabrycznym. Obciążenie (np: wspomnianą żarówkę) należy podłączyć do zacisków śrubowych.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Zasilacz buforowy CyberPower CS24U12V nie ładuje akumulatora

    0
  • #9 13 Sie 2011 15:09
    piero
    Poziom 13  

    Sorry za zwłokę, umknęła mi odpowiedź w temacie...

    art_o napisał:
    Wygląda na to, że cały proces funkcjonalny jest "wzorcowy".

    Tak - to prawda, ładowanie i kontrola były/są prawie wzorcowe.

    art_o napisał:
    co na to serwis fabryczny?? jeśli taki jest w Polsce.

    Nie znalazłem i chyba nie ma. Produkt jest amerykański i wybranie z listy Polski przekierowuje na stronę europejską.

    art_o napisał:
    Podejrzewam, że PIERO mógł podłączyć żarówkę tam gdzie podłącza się opcjonalny dodatkowy akumulator zewnętrzny. są to zaciski "galwanicznie połączone" z akumulatorem fabrycznym. Obciążenie (np: wspomnianą żarówkę) należy podłączyć do zacisków śrubowych.

    Hmm... Zastanawiające spostrzeżenie... O ile pamiętam, chyba sprawdzałem obciążenie w obu opcjach. Ale sprawdzę to raz jeszcze.
    Dość mocno szukałem jakiegokolwiek schematu tego urządzenia, m.in dlatego, że nie zauważyłem różnicy między cs30u12v-20 a cs24u12v (oprócz accu). Poszukiwanie schematu jest nadal aktualne!
    Pozdrawiam.

    A jeszcze pytanko odnośnie:
    art_o napisał:
    Po kilkunastu godzinach "ładowania" akumulator został naładowany (ładowanie prądem niecałe 0,5A).

    Czy w czasie tego ładowania urządzenie było cały czas obciążone tą żarówką?
    (rozumiem, że mówimy o samochodowej 21W czyli o obciążeniu prawie znamionowym)

    0
  • #10 01 Wrz 2011 20:52
    art_o
    Poziom 18  

    piero napisał:
    A jeszcze pytanko odnośnie:
    art_o napisał:
    Po kilkunastu godzinach "ładowania" akumulator został naładowany (ładowanie prądem niecałe 0,5A).

    Czy w czasie tego ładowania urządzenie było cały czas obciążone tą żarówką?
    (rozumiem, że mówimy o samochodowej 21W czyli o obciążeniu prawie znamionowym)


    podczas ładowania żarówka samochodowa 21W świeciła cały czas (chyba 1,7A - 1,8A, prawie znamionowy prąd).

    0