logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać partycje po wyczyszczeniu MBR? Programy i metody

loczi 05 Kwi 2011 08:10 5094 6
REKLAMA
  • #1 9362063
    loczi
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Witam,

"wyczyściłem" MBR(zrobiłem kopie jego ale zostawiłem ją na dysku, oj głupiutki :) ) I teraz mam duży problem ponieważ komputer nie widzi moich partycji - brak o nich informacji w MBR. nic innego nie robiłem.

"tablica partycji – zawiera 4 struktury opisujące poszczególne partycje podstawowe, każda po 16 bajtów" co w tych 16 bajtach jest zapisane i jak, może samemu bym spróbował wygenerować.

Jak można przywrócić informacje o partycjach bez tracenia danych? Jakiś program?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9364592
    loczi
    Poziom 13  
    Trochę mi zeszło bo robiłem kopie dysku.

Jak odzyskać partycje po wyczyszczeniu MBR? Programy i metody

Chodzi mi o odzyskanie tylko 64bajtów odpowiedzialnych za partycje(jak będę je widział to sobie już bez problemu poradzę)

Sektory od 0-100:
    Załączniki:
    • 2.bin (50.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 9364829
    loczi
    Poziom 13  
    W załączniku jest(robiłem wg instrukcji)

Był EXt3(około10GB) | FAT32(około 2GB) | FAT32/NTFS(około 3333MB) | FAT32/NTFS | NTFS | SWAP w takiej kolejności, ale FAT32/NTFS - tych nie pamiętam.

Dysk o pojemności 40GB
  • REKLAMA
  • #7 9364958
    loczi
    Poziom 13  
    Tu
    FAT32/NTFS(około 3333MB)
    lub
    FAT32/NTFS

dziś właśnie walczę aby odzyskać ten plik, idzie trochę szybciej bo przeniosłem na innego kompa(dysk odzyskiwany to 40GB 1,8cala i 30Mb/s ma tylko)

W czasie pisania postu dokończył się "test FAT" i znalazłem stary plik MBR, który był uszkodzony ale tylko w części którą naprawi instalacja dowolnego systemu, zaraz wgram i napiszę o rezultacie

EDIT

Działa ;) Tylko, że muszę bootować pierw z pendriva(na którym jest boot.ini) i on odpala windowsa z dysku. Jutro pokombinuje jak naprawić resztę lub zainstaluje jakiś system i będzie bez problemu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z utratą partycji po wyczyszczeniu MBR, co spowodowało, że komputer nie rozpoznaje jego partycji. W dyskusji poruszono metody odzyskiwania informacji o partycjach, w tym próbę ręcznego generowania danych w tablicy partycji. Użytkownik zidentyfikował systemy plików na dysku, w tym EXT3, FAT32 i NTFS, oraz opisał proces odzyskiwania, który obejmował testowanie i naprawę uszkodzonego MBR. Ostatecznie udało mu się przywrócić dostęp do systemu, jednak wymagało to bootowania z pendrive'a.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA