Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

radmor fm czy można przerobić na 144mhz

monteros 03 Nov 2004 01:40 2432 15
    monteros
    Level 18  
    witam posiadam dwa radiotelefony typu radmor ręczne w skórzanych pokrowcach mają 8 kanałów 5 /9/10/12/14/16/19/24 są długie i cienkie z góry dwa pokrętła jedno jest od zmiany kanałów a drugie o załączania i siły głosu siła głosu jest regulowana skokowo są koloru siwego na dole jest zasobnik na akumulatorki mam pytanie czy ktoś mógł by mi powiedzieć jaki to model ewentualnie gdzie można znaleść schemat do takiego radia i czy ktoś próbował przerobić takie radiotelefony na dwa metry i czy jest to opłacalne gdybym posiadał numer lub pełną nazwe tego radia to bym sam próbował poszukać w sieci takiego schematu lecz niewiem czego szukać za wszelkie info będe wdzięczny pozdrawiam wszystkich
    IjeSJot
    Level 27  
    Jest to radmor 4437 badz 4433 zalezy od jego dlugosci.
    Schemat jest na elektrodzie.
    Przerobka jest mozliwa, przerobilem pare sztuk i wychodzily bardzo dobrze. Z jakiego pasma to radio?? bo jak z gornego to nie wiem czy jest sens przerabiac obwody...
    zbyszek44
    Level 14  
    Z opisu kanałów wygląda żę są to rtf na kanały straży pożarnej, jeżeli się nie mylę to 14 kanał to 148.000 Mhz, jeżeli by tak było to pozostaje wymienić kwarce i przestroić rdzeniami (uwaga na kruchość). Temat był opisany i jest na forum.
    Z posdrowieniami Zbyszek44
    IjeSJot
    Level 27  
    14 kanal jest ogolnopolski 149,000.
    Tak latwo nie bedzie jak w przypadku 315 bo kwacre sa dosc nie typowe.
    Odbiornik ma powielanie x2 a nadajnik x9 o ile dobrze kojarze.
    Nalezy dokonac kilku przerobek aby to ruszylo.
    monteros
    Level 18  
    dziękuje za zainteresowanie się moim tematem jest to radmor 4437 widze że kolega jest bardzo dobry w tym temacie numer znalazłem na dole pod akumulatorem podam czestotliwości 5 148,775 / 9 148,875 / 10 148,900 /12 148,950 /14 149,000 / 16 149,050 / 19 149,125 / 24 149,251 chociarz podejrzewam że znasz je czy mógłbym prośić o wskazówki jak to zrobić czy taka opcja jest realna dziekuje
    IjeSJot
    Level 27  
    Oczywiscie ze jest realna, w odbiorniku nalezy dolozyc dodatkowy powielacz x2. Najlepiej wykorzystac kubek OP33 z FM315 tylko musisz wymienic tranzystor na jakis pnp np. BF440.
    W nadajniku beda jaja, w sumie to kwarce 8MHz rusza bez zmian ale czestotliwosc bedzie albo nizsza albo wyzsza od tej wyliczonej i czasami bedzie konieczne dolozenie jakiejs pojemnosci badz indukcyjnosci zeby dostroic do kanalu.
    Panda02
    Level 32  
    Kwarce dla odbiornika wylicza się następująco:
    Fkw=(Fkan-10,7)/2 [MHz]
    Kwarce dla nadajnika następująco:
    Fkw=Fkan/9
    Kwarce są w obudowach miniaturowych, ale przy odrobinie chęci można zastosować normalne. Żeby uniknąć problemów to ja raczej nie dorabiałbym kolejnych stopni powielania, jest to zabawa dla znających się na rzeczy. Lepiej załatwić odpowiednie kwarce i wtedy pozostaje zestroić obwody rezonansowe. Sam radiotelefon nie jest zły, chociaż ma niezbyt dużą moc wyjściową ok. 0,5W i czułość ok.0,4uV. Trzeba jeszcze uwzglednić faky, że radiotelefon jest przystosowany do odstępu międzykanałowego 25kHz.
    monteros
    Level 18  
    a mam pytanie czy wstawienie syntezy miało by sens pod kontem ekonomicznym i elektronicznym
    Panda02
    Level 32  
    Oczywiście można to zrobić i w zależności jaką koncepcję przyjmie się od tego będą zależeć koszty i pracochłonność wykonania. Według mnie w przypadku wstawiania syntezy mozna wykorzystać odbiornik i część nadajnika. Resztę należałoby usunąć i wtedy zrobi się miejsce dla syntezy. Jednak wydaje mi się, że łatwiej i szybciej byłoby uruchomić to radio na kwarcach. Ma ono kilka specyficznych rozwiązań które efektywnie działają w oryginalnym układzie jak np. oszczędzanie energii.
    monteros
    Level 18  
    bardzo dziękuje za porady i rady chyba jednak macie racje że na kwarcach bedzie to naj lepsze rozwiązanie mam pytanie czy schemat lub serwisówke to gdzie moge to kupić czy ściągnąć może ktoś z kolegów pomógłby mi to przestroić ja ze swojej strony moge pomóc w dziedzinie alarmów samochodowych centralnych zamków posiadam kilka schematów jak by co różnych urządzeń za wszystko dziękuje i prosze gdyby ktoś mógł by mi takie objaśnienie jak to zrobić żeby nic nie uszkodzic to będe szczęśliwy
    IjeSJot
    Level 27  
    Panda02 @=>
    Przerobilem takich pare sztuk ale z oznaczeniem 4437. Czulosc to mialo (mierzone na ZPFM3) ok 0,2uV. Moc rowniutenko 0,5W.
    Probowalem rozne warianty z kwarcami i niestety bez dodatkowego powielania w odbiorniku nie ruszalo.
    Ogolnie radyjko fajne :D troche sie go nanosilem, mialem obsadzony jeden lokalny kanal... ale to byly czasy :D :D

P.S
    Jesli masz zamiar w nim lutowac to uwazaj na druk, jest bardzo delikatny!!! Odradzam uzywania transformatorowki!!! Tylko cienka grotowka o malej temperaturze.
    Panda02
    Level 32  
    Ja podałem parametry z instrukcji serwisowej, a przy starannym zestrojeniu na pewno uda się uzyskać lepszą czułość i pewnie większą moc. Z tymi kwarcami to jest tak, że w odbiorniku powinien być kwarc na 5 overton, a one są dość trudno osiągalne. Zwykłe kwarce dość trudno wzbudzić na 5 overtonie, a nawet jak się uda to amplituda może okazać się zbyt mała. Stąd ten dodatkowy powielacz który stosowałeś, dzięki któremu można stosować inne, bardziej popularne kwarce.
    zbyszek44
    Level 14  
    Czułość można uzyskać lepszą dzięki dobraniu rdzeni w głowicy, nawet 0,15 mikrowolta zmierzone na Rhode&Schwartz. Co do mocy to 0,5 W to standart i raczej niewiele więcej można wyciągnąć.
    Z pozdrowieniami Zbyszek44
    monteros
    Level 18  
    Witam to znowu ja( walczyłem jak lew a padłem jak mucha ) po przemyśleniu doszedłem do wniosku że sam sobie nie poradze aby uruchomić te radmorki na 144Mhz po rozebraniu i zobaczeniu jak to wszystko wygląda od środka przeraziło mnie tu potrzebny jest ktoś z doświadczeniem kto miał do czynienia z nimi i wie z której strony ugryźć w związku tym mam pytanie czy ktoś podioł by się takiej przeróbki na 2 metry ewentualnie czy któraś z tych częstotliwości które podałem leży w zakresie pmr .Pozdrawiam 73! Maxx24(malpa)tlen.pl
    sq6ade
    Level 40  
    Ja też jak patrze na te hybrydki z Dolamu to dostaje gęsiej skórki. I jeszcze to popaprane powielanie. Te radia mają niewątpliwą zaletę że pobierają pieruńsko mało prąda na czuwaniu.