Witam
Mam poważny problem z samochodem. Opiszę dokładnie co jest i co podejrzewam, może ktoś z szanownych kolegów podpowie co robić.
Samochód Peugeot 406 1,8 16V, jeździł około 3 lat i zawsze było tak, że jak był zimny to palił na 3 cylindry, po zagrzaniu wszystko ok. Gość zagotował mocno silnik i padła decyzja o wymianie silnika, wykonałem w/w i co mnie zwaliło z nóg samochód nadal na zimno pali na 3 cylindry. Na początku myślałem że to kwestia elektroniki, ale wygląda na to że się mylę
. Wymienione świece, cewka, przewody, efektu zero. Ostatnio znalazłem ciekawą wskazówkę (silnik na zimno ma problem z ciśnieniem sprężania), Jeżeli wsiadamy do zimnego samochodu i kręcimy rozrusznikiem to słychać że wszystkie cylindry pracują (jest sprężanie). Po odpaleniu autko pochodzi chwile i zgaśnie, po czym kręcąc silnikiem nawet bez zapłonu słychać, że jeden cylinder przepuszcza i nie ma sprężania. Po odpaleniu jak autko chodzi to nie pracuje na pierwszy cylinder od strony rozrządu ( w poprzednim silniku było identycznie). Co Wy na to panowie??
Moje spostrzeżenia.
Wydaje mi się że problem jest z ciśnieniem oleju, wygląda na to że zbyt wysokie ciśnienie na magistrali powoduje uchylenie zaworów i w wyniku brak sprężania na cylindrze. Gość mnie kiedyś zaatakował że leje olej GM 10W40 i to może być powodem bo ma zły wpływ na popychacze hydrauliczne.
Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie jeszcze szukać problemu ??
Silnik z pewnej ręki, przed wyjęciem z samochodu chodził prawidłowo.
Pozdrawiam Marcin
Mam poważny problem z samochodem. Opiszę dokładnie co jest i co podejrzewam, może ktoś z szanownych kolegów podpowie co robić.
Samochód Peugeot 406 1,8 16V, jeździł około 3 lat i zawsze było tak, że jak był zimny to palił na 3 cylindry, po zagrzaniu wszystko ok. Gość zagotował mocno silnik i padła decyzja o wymianie silnika, wykonałem w/w i co mnie zwaliło z nóg samochód nadal na zimno pali na 3 cylindry. Na początku myślałem że to kwestia elektroniki, ale wygląda na to że się mylę

Moje spostrzeżenia.
Wydaje mi się że problem jest z ciśnieniem oleju, wygląda na to że zbyt wysokie ciśnienie na magistrali powoduje uchylenie zaworów i w wyniku brak sprężania na cylindrze. Gość mnie kiedyś zaatakował że leje olej GM 10W40 i to może być powodem bo ma zły wpływ na popychacze hydrauliczne.
Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie jeszcze szukać problemu ??
Silnik z pewnej ręki, przed wyjęciem z samochodu chodził prawidłowo.
Pozdrawiam Marcin