Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka BEKO WM25080PL - nie grzeje wody

DamianSemczyszyn 08 Kwi 2011 19:08 7134 8
  • #1 08 Kwi 2011 19:08
    DamianSemczyszyn
    Poziom 13  

    Witam, mam następujące pytanie dotyczące usterki pralki Beko WM25080:
    Za co odpowiada scalak Viper12A w tej pralce? Nie znalazłem schematu, jedyne co to zdjęcia modułu pralki w innym temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1771257.html
    (scalak w prawym górnym rogu, zaraz obok termostatu).

    Pralka nie grzeje wody. Sprawdziłem grzałkę, jest ok. Nie wiem jak sprawdzić termostat, nie wiem też jak sprawdzić czujnik temperatury, więc otworzyłem moduł - ten okazał się cały lekko osmolony, ale głównie przy tym właśnie scalaku. Znalazłem dokumentację tego Viper'a, ale nic mi nie powiedziała.

    Czy to możliwe, że przyczyną usterki jest spalony scalak?

    Grzałka jest ok.
    Jedyne co sprawdzałem przy termostacie to czy podaje napięcie na grzałkę - nie robi tego.

    Z góry dziękuję za pomoc.

    0 8
  • Pomocny post
    #2 08 Kwi 2011 21:05
    And41x1
    Poziom 26  

    Opisuj dokładniej problem.
    Jeśli pozostałe funkcje działają, to Viper jest sprawny.
    Jest to układ przetwornicy - zasilacz dla procesora i całej niskonapięciowej elektroniki.
    Sprawdziłbym styki pod pokrętłem, przekaźnik w rogu płyty i termostat - mogą mieć wypalone styki.

    0
  • #3 08 Kwi 2011 23:36
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    DamianSemczyszyn napisał:

    (scalak w prawym górnym rogu, zaraz obok termostatu).

    Co w tej pralce rozumiesz pod pojęciem termostatu? Do przeglądu sterowanie przekaźnika grzałki.

    0
  • #4 10 Kwi 2011 11:07
    DamianSemczyszyn
    Poziom 13  

    Więc tak: posprawdzałem co umiałem - pokrętło jest ok. Służy jednocześnie do wyboru temperatury i programu, jednak otworzyłem, poczyściłem ścieżki, lekko podgiąłem szczotki. Styki działają. Styki na przekaźniku do grzałki też są ok, jednak okazało się (po odpaleniu na otwartym przekaźniku), że przekaźnik się nie załącza - nie dostaje napięcia. Sam przekaźnik wygląda na sprawny, po ręcznym załączeniu grzałka grzeje. Co jest odpowiedzialne za podawanie prądu do przekaźnika? Czujnik w grzałce zmieniał rezystancję. Chłodny pokazywał 5,8kOma (z tego co pamiętam), po chwili grzania 6,0. Nie wiem jakie wartości powinien przyjmować, jednak na pewno problemem jest to, że nie ma napięcia na sterowaniu przekaźnika grzałki. Czego dalej szukać?

    -1
  • #5 10 Kwi 2011 15:37
    And41x1
    Poziom 26  

    Sprawdziłeś dokładnie, cały obwód zasilania grzałki.
    Teraz, jak napisał machefi, sprawdź elementy od czujnika temperatury, do cewki przekaźnika. Uszkodzony może być czujnik.. nie znając prawidłowych wartości, można dla sprawdzenia, zastąpić potencjometrem np. 10k. Do kontroli również tranzystor włączający przekaźnik.

    0
  • #6 10 Kwi 2011 16:49
    DamianSemczyszyn
    Poziom 13  

    And41x1 napisał:
    [...]sprawdź elementy od czujnika temperatury, do cewki przekaźnika. Uszkodzony może być czujnik.. nie znając prawidłowych wartości, można dla sprawdzenia, zastąpić potencjometrem np. 10k. Do kontroli również tranzystor włączający przekaźnik.



    Mówiąc czujnik temperatury masz na myśli czujnik w grzałce? Jakie wartości powinien pokazywać na omomierzu - mogę to gdzieś sprawdzić? Nie wiem gdzie znajduje się tranzystor włączający przekaźnik, a myślę że jest szansa że to jego wina, bo czujnik chłodny miał rezystancję rzędu 5.8k, a lekko podgrzany 6.0 - więc podejrzewam że jest sprawny.

    0
  • Pomocny post
    #7 10 Kwi 2011 19:03
    And41x1
    Poziom 26  

    Czujnik w grzałce może być niesprawny, nawet jeśli rezystancja się zmienia - zwykle ma zwiększoną wartość.. miałem taki przypadek. Tranzystor włączający przekaźnik, znajdziesz śledząc ścieżki od cewki przekaźnika.
    Podłącz zamiast czujnika, dowolny potencjometr ok. 10k i podczas cyklu prania, zmniejszaj jego oporność - jeśli załączy, to czujnik do wymiany.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Zobacz też te tematy -

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1698517&highlight=wml+15060kl&sid=

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1170827.html

    0
  • #8 10 Kwi 2011 19:49
    DamianSemczyszyn
    Poziom 13  

    Dziękuję bardzo za dotychczasową pomoc. Sprawdzę dzisiaj z potencjometrem i odezwę się w sprawie rezultatów.

    0
  • #9 11 Kwi 2011 16:14
    DamianSemczyszyn
    Poziom 13  

    Niestety podpięcie potencjomentra nie przyniosło efektu. Nawet bardzo powolne zmienianie oporu nie załączyło przekaźnika grzałki. Sprawdziłem poza układem diody, rezystory a także tranzystor grzałki - miernik nie pokazywał nic niepokojącego. Dzisiaj wezwę fachowca, wątpię, żeby zdradził przyczynę usterki, mimo to dzięki wielkie za pomoc. Tematu jeszcze nie zamykam, jeżeli dowiem się co było uszkodzone, napiszę i wtedy zamknę.

    2