Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

konfiguracja dwóch routerów LAN do WAN

Pav82 08 Apr 2011 19:49 4716 27
    Pav82
    Level 10  
    Witam. Posiadam dwa routery jeden jest to belkin F5D8231-4 a drugi to D-link Dir-615. Belkin jest połączony z internetem bezpośrednio a D-link połączony jest z belkinem kablem LAN do LAN z wyłączonym serwerem DHCP i wszystko dziala jak nalezy. Ja potrzebuje skonfigurowac je tak aby D-link byl podlaczony do wejscia WAN. Wiem że IP muszą być rózne i probowalem juz na kilka sposobów i jakoś nieudaje mi sie to. Może ktoś cos poradzić??
    Belkin :
    IP Address 192.168.2.1
    Subnet Mask 255.255.255.0

D-link
    IP Address: 192.168.0.1
    Subnet Mask: 255.255.255.0

Reszte parametrów moge podać tylko nie wiem za bardzo co jeszcze wiec jesli ktos ma jakis pomysl jak to ustawic bede wdzieczny.
    Miroslaw S.
    Level 17  
    Quote:
    Belkin jest połączony z internetem bezpośrednio a D-link połączony jest z belkinem kablem LAN do LAN z wyłączonym serwerem DHCP i wszystko dziala jak nalezy.

Wynika z tego że drugi router działa jako switch.
    Quote:
    Wiem że IP muszą być rózne

Jeżeli ci chodzi o IP portu LAN F5D8231-4 a IP portu WAN Dir-615 to muszą być identyczne.
    Quote:
    Ja potrzebuje skonfigurowac je tak aby D-link byl podlaczony do wejscia WAN.

Wyjaśnij to bo na chwile obecną jest to nie zrozumiałe
    Po co ci dwa routery?
    piterus99
    Level 43  
    Mirosław S. niektórzy po prostu mają takie urządzenia i po prostu chcą je wykorzystać.
    Nie podałeś wszystkich danych - najlepiej zamieść screeny statusów obu urządzeń.

Quote:
    eżeli ci chodzi o IP portu LAN F5D8231-4 a IP portu WAN Dir-615 to muszą być identyczne.

Ot, ciekawostka przyrodnicza, wyjaśnisz?
    Miroslaw S.
    Level 17  
    Quote:
    Mirosław S. niektórzy po prostu mają takie urządzenia i po prostu chcą je wykorzystać.

Pewnie że można pytanie tylko po co. Są różne rozwiązania nie tylko budowanie "choinek" przy użyciu urządzeń, stąd moje pytanie.
    Quote:
    Ot, ciekawostka przyrodnicza, wyjaśnisz?

Skrót myślowy pisząc że muszą być identyczne, w przypadku wyłączonego DHCP, port WAN Dir-615 skonfigurowany pod adres statyczny z tej samej puli adresowej i identycznej masce
    piterus99
    Level 43  
    Wiesz, w tym momencie mieszasz pisząc identyczne. Identyczne to identyczne a nie "z tej samej puli". DIR-615 może sobie pobierać z DHCP adres na WAN, nie ma żadnych powodów, żeby tak nie było.
    Powodów moze być klika - trzeba mu 5 portów(akurat DIR-615 w sumie ma specjalną funkcję która CHYBA bridge'uje wszystkie porty), może chce schować niektóre urządzenia za firewallem. Nie ma co dociekać, chce zrobić niech robi.

DIR 615 na automat(najlepiej resetnąć do domyślnych) i powinno działać samo. Jak nie działa to dać screeny.
    Pav82
    Level 10  
    https://obrazki.elektroda.pl/5001846700_1302290455.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/8829191600_1302290455.jpg

Nie wiem czy sie udalo bo jeszcze nie wklejalem fotek :P
    po co mi dwa routery poprostu jeden jest moj a drugi nie tylko moglem do niego sie podlaczyc zeby miec neta natomiast musze sie odizolowac tak jakby od tego pierwszego poniewaz tamten jest hotelowy i goscie hotelowi podlaczaja sie pod moj router wiem ze mam haslo ale to troche pokomplikowane bo im zostaje podane to haslo. potrzebuje miec kontrole nad swoim routerem i moja siecia ktora jest dla pracownikow a nie dla gosci.

Dodano po 1 [minuty]:

ten pierwszy to jest D-link a dolny to belkin
    piterus99
    Level 43  
    No kabel w WANie nie siedzi.. DHCP ma być enabled, upewnij się, że ten kabel siedzi w tym WANie, może się pomyliłeś. Gniazdo jest opisane "INTERNET"
    Pav82
    Level 10  
    znaczy sie nie siedzi kabel teraz bo mam go pod lan teraz podlaczone jak go resetne to i tak nie dziala.

Dodano po 1 [minuty]:

tak pomylilem sie wlasnie zobaczylem ze to gniazdo to internet myslalem ze to jest WAN

Dodano po 1 [minuty]:

no wiec jest jakas mozliwosc zebym to podlaczyl w jakis sposob zeby moja siec byla niezalezna od tamtej. Bo teraz moj router czyli ten D-link dziala jak AP

Dodano po 1 [minuty]:

Najlepiej jeszcze tak żeby wszelakie zmiany w konfiguracji byly robione tylko na D-linku a ne na Belkinie bo tamten to nie moj router
    piterus99
    Level 43  
    To jak resetniesz go to pokaż wtedy status. Router powinien pokazać się pod adresem 192.168.1.1, jak nie dostajesz adresu IP to prawdopodobnie źle go resetujesz.
    Pav82
    Level 10  
    ale to mam go zresetowac do ustawien fabrycznych?? czy jak?? bo sam juz teraz nie wiem. wkleje jeszcze jedna fotke bo wlasnie to obadalem ze wlasnie pod opcja internet sa pewne ustawienia i wydaje mi sie ze chyba tam cos powinienem zmienic ??
    https://obrazki.elektroda.pl/4293703200_1302292818.jpg
    piterus99
    Level 43  
    tam ustaw Dynamic IP i zapisz. Tylko jeszcze musisz znaleźć wcześniej włączenie serwera DHCP.
    Pav82
    Level 10  
    no to teraz tak mam ale jak kabel przepne na internet wejscie to nie mam neta. a po restarcie nic sie nie zmienilo.
    piterus99
    Level 43  
    RESET, nie restart. Musisz przytrzymać trochę dłużej ten przycisk. Załączyłeś dhcp i dałeś dynamic i nie wstało? Pokaż w takim razie screen ze statusu, a jak nie możesz wejść na router to ipconfig /all
    piterus99
    Level 43  
    tamte rzeczy zostawisz puste.
    Tak i chodzi mi żebyś przywrócił fabryczne ustawienia. Wtedy zadziała.
    Pav82
    Level 10  
    ktos mi kiedys powiedzial zebym go resetowal wylaczajac i wlaczajac go wiec mylalem ze tak to sie robi. naciskajac reset nie robi sie nic a jak go przytrzymam to wroci do ustawien fabrycznych

Dodano po 1 [minuty]:

aha no chyba ze tak wiec mam wlaczyc DHCP ustawic dynamic ip i zrobic reset ustawien routera jesli dobrze zrozumialem ??
    piterus99
    Level 43  
    Jak wróci do domyślnej konfiguracji, z DHCP złapie nastawy na WAN i na LAN puści Ci sieć. Możesz nic nie kombinować tylko w tym momencie walnij fabryczne i tyle.
    Pav82
    Level 10  
    no ale jesli zrobie rest do ustawien fabrycznych to on i tak sie ustawi tak jak na poczatku wiec moje zmiany tutaj nic nie pomoga tak mi sie wydaje.
    piterus99
    Level 43  
    No to ustawi się tak jak na początku - a nie taką konfigurację jaką Ty masz teraz.
    piterus99
    Level 43  
    Cable status disconnected - kabel na pewno siedział w porcie podczas robienia tego screena?
    Pav82
    Level 10  
    ja wsumie nie zmienialem nic w konfingu tego tylko wylaczylem DHCP i podlaczylem pod LAN i router dziala jak AP

Dodano po 1 [minuty]:

w porcie INTERNET siedzial problemem wlasnie jest to ze tego kabla jakby nie czyta w tym porcie i nie wiem dlaczego
    piterus99
    Level 43  
    Boze, ogarnijmy to jeszcze raz bo robi się syf.
    Resetujesz do fabrycznych ustawień.
    Podłączasz kabel z Internetem do portu Internet.
    Sprawdzasz czy jest Internet.
    Jest - przychodzisz tu i piszesz że jest.
    Nie ma - nic nie ruszasz tylko wchodzisz pod 192.168.1.1 i dajesz screena z zakładki status i lokalnie na komputerze wynik polecenia ipconfig /all (tylko cały) i potem przepinasz tak, żeby działało.

Dopiero wtedy da się coś orzec, bo jak mi dajesz screeny z odpiętym kablem, to ja Ci nic nie poradzę przecież.

To weź patchcorda, skoro go nie czyta i zrób mostek z WAN do LAN i zobacz czy wtedy pojawi się Connected w tamtym miejscu. Jak tak to znaczy, że coś nie tak z kablem przychodzącym. Jak nie to znaczy, że port uwalony.
    Pav82
    Level 10  
    https://obrazki.elektroda.pl/5945154000_1302295951.jpg
    screena z configu niemoge zrobic bo nie chce mi sie to pokazac tylko otwiera sie okno z config i wyłącza sie znaczy sie znika.

Dodano po 2 [minuty]:

kabel dzial napewno dobrze skoro mam neta i w ogole wiec moze to jednak moze yc cos z tym wejsciem. Jak to mozna sprawdzic?? albo ten patchcord co to jest bo nie bardzo wiem ??
    piterus99
    Level 43  
    No to wygląda na uwalony port skoro pokazuje Cable Disconnected... Ale może ktoś jeszcze się wypowie.
    Pav82
    Level 10  
    hmm a ten patchcord to poprostu kabel i podlaczyc go do lan i wan w jednym routerze ??
    Pav82
    Level 10  
    no to nie swieci sie wtedy zaden port ani lan ani wan bo probowalem tak zrobic wlasnie i w sumie wydaje mi sie ze faktycznie moze byc ten port uwalony bo mi sie w ogole od niego kontrolka nie swieci po wlozeniu kabla.

Dodano po 3 [minuty]:

a da moze rade taki port wymienic jakos czy to raczej nie naprawia sie takich rzeczy bo tez nie bardzo wiem