Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

kabel sieciowy jest odłączony - kabel jest podłączony i jest sprawny

adam95102 09 Apr 2011 01:02 5199 11
    adam95102
    Level 17  
    Witam to dla mnie dość nietypowy problem.
    Dostałem od kolegi komputer do naprawienia, wymieniłem płytę główną z msi 848p neo-v na biostar u8668-d miał zainstalowany xp pro ale musiałem odnowić win po wymianie płyty więc, przeleciałem xp home. Problemem jest to, że komputer widzi kartę sieciową bez sterowników, ale dobry kabel który jest pod nią podpięty jest przez nią nie widziany ''kabel sieciowy jest odłączony" pierwsza myśl to po prostu reinstal sterowników.., próbowałem kilku ze strony biostar i innej jestem pewien, że wybierałem prawidłowe i karta nadal nie widzi kabla, kontrolki się nie świecą.
    Chodzi oczywiście o kartę zintegrowaną żadnej dodatkowej nie mam podłączonej.
    Szukałem rozwiązań na ten temat ale tematy urywają się na uszkodzonych kablach albo większość dotyczy łączenia komputerów. Dodatkowo problem z zintegrowaną dźwiękową próbowałem kilka sterowników , po zainstalowaniu każdego wskazówki zapewniają, że dla sprawności sprzętu trzeba ponownie uruchomić komputer , po ponownym uruchomieniu jest to samo co przed instalacją sterowników. Szlak mnie trafia proszę o pomoc.
    Kasek21
    Level 43  
    Pochodzenie płyty? Płyta na pewno sprawna?

Jak wygląda Menadżer urządzeń? Daj screen.

Zrób Clear CMOS.
    DriverMSG
    Admin of Computers group
    Kabel, nawet jeśli sprawny, to o sprawności gniazda karty sieciowej nic nie napisałeś.
    Wyjmij płytę z obudowy, podłącz kabel sieciowy i miernikiem sprawdź, czy wszystkie piny kabla mają kontakt z przyłączem gniazda w płycie gł.
    adam95102
    Level 17  
    Kasek21 wrote:
    Pochodzenie płyty? Płyta na pewno sprawna?

Jak wygląda Menadżer urządzeń? Daj screen.

Zrób Clear CMOS.

płyta pochodzi z mojego starego komputera kilka dni temu ją sprawdzałem i działało na niej wszystko internet byl, dzwiek byl.. ,
    zaraz dam screen i zrobie clear

Dodano po 11 [minuty]:

clear nie pomógł, ale zapomnialem o małym szczególe jak wchodzę w menadzer urzadzen i klikam dwukrotnie na ten sterownik karty dzwieku to pisze ,,nie mozna uruchomic urzadzenia kod 10'' co to oznacza?
    Kasek21
    Level 43  
    Nieprawidłowe sterowniki.

Na jakim PCB jest ta płyta?

C-Media CMI9739A 6-channel audio CODEC (PCB 5.0)
    VIA VT1612A 2-channel audio CODEC (PCB 7.1)
    C-Media CMI9761A 6-channel audio CODEC (PCB 7.7)

Co do k.sieciowej zobacz czy któryś ze styków w gnieździe się nie wygiął, dociśnij wtyczkę.
    adam95102
    Level 17  
    DriverMSG wrote:
    Kabel, nawet jeśli sprawny, to o sprawności gniazda karty sieciowej nic nie napisałeś.
    Wyjmij płytę z obudowy, podłącz kabel sieciowy i miernikiem sprawdź, czy wszystkie piny kabla mają kontakt z przyłączem gniazda w płycie gł.

nie mam teraz miernika pod ręką, ale wedlug mnie to malo prawdopodobne ze uszkodzona jest karta, dzien wczesniej dzialala, a ja nie wyszarpuje kabla tylko delikatnie wyciągam. Wiem, że możesz mieć racje ale nawet gdybym miał miernik to nie chcialo by mi się wykrecac plyty by wyeliminowac uszkodzona karte..

Dodano po 4 [minuty]:

Kasek21 wrote:
    Nieprawidłowe sterowniki.

Na jakim PCB jest ta płyta?

C-Media CMI9739A 6-channel audio CODEC (PCB 5.0)
    VIA VT1612A 2-channel audio CODEC (PCB 7.1)
    C-Media CMI9761A 6-channel audio CODEC (PCB 7.7)

Co do k.sieciowej zobacz czy któryś ze styków w gnieździe sienie wygiął, dociśnij wtyczkę.

sprawdzałem te styki są ok. , co do pcb to gdzie to sprawdzić bo tak dobry niestety nie jestem

Dodano po 4 [minuty]:

PCB 7.5

Dodano po 52 [sekundy]:

PCB 7.5
    Edward321
    Level 26  
    Przepisałeś adres MAC?
    adam95102
    Level 17  
    niewiem co adres mac mogłby miec cos do tego ze karta nie widzi kabla, ale nie przepisywalem , a powinienem?
    Edward321
    Level 26  
    Powinieneś przepisać adres MAC ze starej karty do nowej.
    adam95102
    Level 17  
    Edward321 wrote:
    Powinieneś przepisać adres MAC ze starej karty do nowej.

chyba się nie znasz, adres mac nie ma nic do tego , jakiej starej karty? haha rozsmieszasz mnie.. , może Ci się mac z ip pomylilo ale ja mam internet od routera i idzie na automatycznym, ale mac ?? hah
    Kazda karta ma swoj mac i kazda tak powinna dzialac nic sie nie powinno zmieniac, mac co najwyzej moze zablokowac internetodawca i wtedy mozna kombinowac ze zmianą, ale w tym przypadku to ja nie rozumiem o co ci chodzi.. karta mówi, że kabel jest odlączony, a kabel jest sprawny i siedzi w karcie.., cóż pewnie coś się z płytą dzieje, bo nie wierze , że sprawa jakiś sterowników lub jakiegoś oprogramowania może mieć na to wpływ, w normalnym komputerze to nawet jak jest wyłączony to sie powinny świecić kontrolki przy karcie sieciowej a tutaj nic..
    DriverMSG
    Admin of Computers group
    Czy sprawdzałeś na innym kablu? Definitywnie winą jest brak połączenia router > karta sieciowa, żadne adresy IP, MAC itp, itd nie mają tu nic wspólnego.

Miałem raz przypadek, że wtyczka kabla miała zbyt wysokie ranty i uniemożliwiała kontakt styków w gnieździe.
    Pomogło oszlifowanie rantów - zaznaczone na fotce.

adam95102
    Level 17  
    DriverMSG wrote:
    Czy sprawdzałeś na innym kablu? Definitywnie winą jest brak połączenia router > karta sieciowa, żadne adresy IP, MAC itp, itd nie mają tu nic wspólnego.

Miałem raz przypadek, że wtyczka kabla miała zbyt wysokie ranty i uniemożliwiała kontakt styków w gnieździe.
    Pomogło oszlifowanie rantów - zaznaczone na fotce.

dzięki za dobre chęci ale to raczej nie to , albo płyta zaczyna się sypać, albo nie wiem co , ale to raczej nie problem wtyczki jeszcze nie dawno ta plyta przy innym sprzecie widziala ten sam kabel takze wyeliminował bym tutaj błąd kabla.